Influenssarokotteet tulivat myöhässä, mutta niitä riittää kaikille

14-vuotias Oskari Risku saamassa influenssarokotuksen Anna-Leena Pystykoskelta. Rokotuksen saivat myös Helena Risku, Jerry Haavisto, Minna Vehkala, Arsi Haapamäki, Miika Haavisto ja sylissään oleva Justus, Juha Rantala, Jonna Haavisto sekä Marjaana Haavisto ja sylissään oleva Petteri (6 kk).

Kihniöläinen Helena Risku ja hänen lähisukunsa ottivat rokotuksen vakavaa influenssaa vastaan Kihniön neuvolassa. Kaikkiaan rokotuksen otti 14 lähisukulaista.
– Miehelleni tehtiin kantasolusiirto Meilahdessa ja siellä suositeltiin, että kaikki läheiset ottavat influenssarokotuksen, Helena Risku sanoo.
Hänen miehensä on sairautensa takia altis vakavalle influenssalle.
Influenssarokotteen ottaminen oli tärkeää myös Helena Riskun 6 kuukauden ikäisen tyttärenpojan Petteri Rantalan takia. Pienokainen saa hyvän suojauksen myös sitä kautta, kun hänen lähipiirinsä on rokotettu.
Rokotusohjelmassa lähipiiriin lasketaan kuuluvaksi henkilöt, jotka asuvat samassa taloudessa tai ovat viikoittain tekemisissä influenssalle alttiiden ihmisten kanssa.
Riskun pojanpojat, 3-vuotias Jerry ja 4-vuotias Justus saivat rokotteen nenäsumutteena. Poikien vanhemmat Jonna ja Miika Haavisto ovat ottaneet influenssarokotuksen aikaisemminkin. Samoin lähihoitajana työskentelevä Marjaana Haavisto on ottanut suojan tautia vastaan jo työnsäkin takia.

Influenssakausi ei ole vielä alkamassa

Influenssarokotukset alkavat Parkanossa ja Kihniössä ensi viikolla.
Palveluvastaava Anna-Leena Pystykoski Kolmostien Terveydestä sanoo, että influenssarokotteet tulivat pari viikkoa myöhässä, mutta niitä on tarpeeksi.
– Rokotteita riittää kaikille, ja yleensäkin rokotteet annetaan marras-joulukuussa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkamista, Pystykoski sanoo.
Marras-joulukuussa otetun rokotteen antama suoja ehtii kehittyä ennen influenssaepidemiaa.
Vakavalle influenssalle alttiita ovat sairautensa takia riskiryhmään kuuluvat, 65 vuotta täyttäneet, alle 6 kuukauden ikäiset lapset ja raskaana olevat. Lisäksi influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, 6 kuukauden ikäiset–6-vuotiaat lapset sekä varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset.

Rokote suositeltava myös perusterveille

Pitkäaikaissairailla ja huonokuntoisilla vanhuksilla rokotteen tuottama suoja jää vajaaksi. Lähipiirin rokottaminen antaa heille lisäsuojaa ja pienentää sairastumisvaaraa.
Pystykoski suosittelee influenssarokotusta myös perusterveille henkilöille.
– Influenssan voi saada, vaikka on ottanut rokotteen. Rokotteen ansiosta tauti on kuitenkin lievempi sairastaa.
Ihmiset ottavatkin influenssarokotteen yhä enenevässä määrin. Yksi ryhmä ovat vuodenvaihteessa etelään matkustavat, jotka haluavat nauttia lomastaan ilman influenssaa.
Riskiryhmään kuulumattomat voivat pyytää lääkäriltä reseptin ja hankkia rokotteen apteekista.
Parkanossa rokote annetaan neuvolassa ja Kihniössä laboratorion käytävän huoneissa.
Parkanossa marraskuun rokotuspäivät ovat ensi viikolla tiistai ja torstai, samoin seuraavalla viikolla. Rokotuksen saa myös 10. joulukuuta ja 12. joulukuuta.
Kihniössä rokotuspäivät ovat 14. marraskuuta ja 27. marraskuuta.

Influenssa

  • tavallista flunssaa paljon rajumpi tauti
  • voi johtaa ikäviin jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen