Kati Ojaniemi aloitti kunnansihteerin viransijaisena

Kati Ojaniemi haluaa perehtyä kuntahallintoon viranhaltijan näkökulmasta. Päätöksenteosta hänellä on kokemusta kotikunnastaan Seinäjoelta, jossa hän toimii valtuuston varapuheenjohtajana.

Kunnanhallituksen kokousta seuraavana aamuna Karvian kunnantalolla on tapana käydä läpi edellisillan kokouspäätökset. Aamukahville on tälläkin kertaa kokoontunut henkilökuntaa kunnanjohtajasta teknisen osaston ammattimiehiin.
Päätökset lukee ääneen kunnansihteerin viransijaisena marraskuun alussa aloittanut Kati Ojaniemi, joka on toiminut ensimmäistä kertaa kunnanhallituksen kokouksen pöytäkirjanpitäjänä.
Kokouksessa on käsitelty kunnan ensi vuoden talousarvion käyttötaloutta ja investointeja.
Tiedotuskäytäntö on Ojaniemen mukaan erinomainen.
– On hyvä, että työntekijät tietävät, mitä on päätetty ja miten vastata, jos kuntalaiset kysyvät asioiden etenemisestä. Avoin viestintä on kuntaorganisaation tärkeä velvollisuus, hän muistuttaa.
Viransijaisuus avautui Karviassa, kun kunnansihteeri ja koulutoimenjohtaja Hanna Vainionpää jäi vuoden virkavapaalle käräjäoikeuden tuomioistuinharjoittelun takia.
Ennen marraskuun alun vuoronvaihtoa Vainionpää perehdytti Ojaniemeä tehtävään parin viikon ajan.

Päätöksenteko tuttua luottamustehtävistä

Viransijaisuus on Ojaniemelle ihanteellinen mahdollisuus perehtyä sisältäpäin kuntahallintoon, joka on hänelle ennestään tuttua päätöksenteon näkökulmasta. Ojaniemi toimii nykyisin Seinäjoen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana, ja hänellä on kokemusta myös valtuuston puheenjohtajuudesta edellisellä valtuustokaudella.
– Kunnalliset työtehtävät kiinnostavat, ja tavoitteena on löytää alalta vakituinen työpaikka. Olen hakenut paria kunnanjohtajan paikkaa, mutta päätynyt kakkossijalle todennäköisesti sen takia, että minulla ei ole työkokemusta kuntahallinnosta. Karvian paikka on hyvä tilaisuus oppia uutta.
Ojaniemellä on monipuolinen koulutustausta. Hän on hallintotieteiden maisteri ja sairaanhoitaja ja suorittanut myös opetushallinnon tutkinnon.
Vuoden kestävän Karvian-pestin takia hän on virkavapaalla Seinäjoen koulutuskuntayhtymän hoitotyön opettajan virasta. Sitä ennen hän työskenteli Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä sairaanhoitajana, osastonhoitajana ja projektisihteerinä.
Kunnansihteerin ja koulutoimenjohtajan yhdistelmäviran työmäärä ei pelota. Monipuolinen työnkuva on mielenkiintoinen ja haastaa mielekkäällä tavalla tekijänsä.
– Kun näin hakuilmoituksen, ajattelin heti, että työtehtävä on koulutukseeni sopiva ja juuri omannäköiseni.
Työtä on paljon, mutta kova työnteko sopii Ojaniemelle. Lisäksi kunnantalon ilmapiiri on kannustava ja apua saatavilla kokeneilta ja osaavilta työtovereilta.

Kehittämismyönteinen ja rohkea kunta

Karvia on tunnettu yhdessä tekemisen meiningistä. Ojaniemen mukaan se näkyy vahvana luottamuksena tulevaisuuteen ja rohkeutena katsoa eteenpäin.
– Kunta on kehittämismyönteinen ja rohkea. Willi Karvia -brändin kehittäminen ja investointi esittävien taiteiden katsomoon ovat hyviä esimerkkejä siitä.
Uusia tuulia omasta taustastaan Ojaniemi toivoo voivansa tuoda Karviaan esimerkiksi henkilöstöhallinnon sähköisten järjestelmien kehittämisessä.
– Paperisia tulosteita ja mapittamista olisi hyvä vähentää. Koska sähköiset järjestelmät maksavat, pitää kuitenkin miettiä tarkkaan, mikä on taloudellisesti järkevää, hän pohtii.
Työpaikalleen Karviaan Ojaniemi ajaa päivittäin Peräseinäjoen Kihniänkylästä, jossa hän asuu avomiehensä kanssa.
Omakotitalo sijaitsee veljen pitämän kotitilan naapurissa. Vapaa-aika kuluu pihapiirissä asustavien omien hevosten parissa.
– Meillä on aina ollut hevosia, ja tallityöt ovat aina kuuluneet päivittäisiin rutiineihin.
Ensikosketus Karviaan on parinkymmenen vuoden takaa, kun Ojaniemi osti karvialaiselta kasvattajalta lyhytkarvaisen saksanseisojan metsästyskaverikseen. Samoihin aikoihin Karviasta tuli myös betonilasti omakotitalon sokkelia varten.