Parkanon kirjastosta voi lainata kanootin, läskipyörän tai lumikengät

Antti Luusalo näyttää, kuinka ilmatäytteinen kanootti kulkeutuu rantaan hartiavoimin. Paula Latvajärvi ja Elisa Vahosalmi muistuttavat, että liikuntavälinelainaamosta saa mukaansa myös turvavarusteet, kuten pyöräilykypärän ja pelastusliivin.

Kaupungin nuoriso- ja vapaa-aikaohjaaja Antti Luusalo nostaa noin 30–40 kiloa painavan kantamuksen selkäänsä. Reppuun on laskostettu ilmatäytteinen inkkarikanootti käyttöohjeineen ja ilmapumppuineen.
Kanootti ja monenlaista muuta liikuntavälinettä on lainattavissa Parkanon kaupunginkirjaston liikuntavälinelainaamosta.
Luusalo ja vapaa-aikatoimen ohjaaja Elisa Vahosalmi kertovat, että ilmatäytteisiä vesikulkupelejä on yhteensä kolme kappaletta. Vaihtoehtona on myös kevyempi, yksipaikkainen kajakki. Lisäksi ulkotiloista lastauslaiturilta löytyy kuusi lasikuitukanoottia, joiden kuljettamiseen lainaaja tarvitsee peräkärryn.
Valikoimissa on myös kaksi Fatbike-maastopyörää, kävelysauvoja, gymstickkejä, lumikenkiä, frisbeegolf-kori, tasapainolautoja ja kahvakuulia. Ensi kesään mennessä lista täydentyy suppailulaudoilla.
Välineet ovat esillä kirjastossa henkilökunnan tilojen puolella, ja niihin pääsee tutustumaan kirjastonhoitajilta kysyttäessä.
– Tutustumaan kannattaa tulla jo ensi maanantaina, kun vietämme lainaamon avajaisia, kirjastotoimenjohtaja Paula Latvajärvi vinkkaa.
Luusalon mukaan liikuntakuntavälinelainaamolla halutaan madaltaa liikkumisen kynnystä ja kannustaa ihmisiä uusien liikuntalajien kokeiluun.

Madaltaa kynnystä uusiin lajeihin

Pienempiä liikuntavälineitä on ollut tarjolla kirjaston asiakkaille jo vuosien ajan.
Uusilla välineillä täydennetään valikoimaa ja vastataan entistä monipuolisemmin omaehtoisen liikunnan tarpeisiin.
– Parkanossa on paljon mahdollisuuksia liikkua luonnossa. Aikuisille suunnatussa liikuntakyselyssä toivottiin matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia. Tämä vastaa osaltaan siihen toiveeseen, Luusalo sanoo.
Hän muistuttaa, että maastopyöräilyyn löytyy kilometreittäin polkuja ja melontaan sopivia vesireittejä, mutta välineet ovat kalliita hankintoja. Lainapyörä ja -kanootti madaltavat kynnystä lajien pariin.
Luusalo ja Vahosalmi kiittävät kirjaston väkeä yhteistyön sujumisesta. Välineiden kirjaaminen kirjaston tietokantaan on vaatinut muun muassa erityissanastoon perehtymistä.
– Tämä on moniammatillista yhteistyötä parhaimmillaan, Luusalo toteaa.
Välineitä voi lainata samoilla ehdoilla kuin muutakin kirjastoaineistoa. Lainaamisen tarvitaan kirjastokortti, ja välineet on palautettava takaisin määräajan puitteissa ehjänä ja siistissä kunnossa.

Viikoksi tai kahdeksi

Lainavarauksen voi tehdä myös verkon kautta.
Kanoottien ja maastopyörien laina-aika on viikko ja niitä lainataan vain täysi-ikäisille. Pienempien välineitä voi lainata kahdeksi viikoksi.
Uusien välineiden yhteenlaskettu hankinta-arvo on ollut noin 8 000 euroa.
– Kaikki on ostettu paikallisista liikkeistä, ja lasikuitukanootit on jopa valmistettu Parkanossa, Vahosalmi kertoo.

Parkanolaiset suosivat omaehtoista liikkumista

Parkanolaiset lähtevät mieluummin lenkille tai pyöräilemään kuin osallistuvat ohjattuun liikuntatapahtumaan. Tämä selviää aikuisille parkanolaisille suunnatun liikuntakyselyn tuloksista.
Vastaajista liki 90 prosenttia kertoi harrastavansa liikuntaa omatoimisesti, kun urheiluseurojen järjestämiin liikuntatapahtumiin osallistuu vajaa puolet vastaajista.
Vastaajien toiveissa ovat matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksien sekä luontopolkujen ja liikuntareittien lisääminen.
Nuoriso- ja vapaa-aikaohjaajan Antti Luusalon mukaan liikunnan ja hyvinvoinnin lisäämiseksi Parkanossa kannattaakin keskittyä ylläpitämään omaehtoisen liikunnan palveluita ja liikuntapaikkoja.
Kyselyyn vastasi 205 parkanolaista, joista naisia 138 ja miehiä 67. Vastaajista suurin osa sijoittuu välille 25–64-vuotiaat. Alle 25-vuotiaita oli 27 ja yli 65-vuotiaita 16.
Selkeästi suurin osa vastaajista harrastaa liikuntaa vähintään kerran viikossa. 3–4 viikossa harrastavia oli peräti 80 ja 5 kertaa viikossa tai enemmän liikkuvia 31 vastaajaa.
Kuntosalilla käy yli puolet vastaajista
Vähiten vastaajat käyttävät liikkumiseen urheilu- ja palloilukenttiä, eniten luontopolkuja, kävely- ja polkupyöräreittejä sekä liikenneväyliä.
Yksityisiä ja julkisia kuntosaleja käyttää yli puolet vastaajista.
Hiihtolatuja, uimapaikkoja, ulkojäitä ja frisbeegolfratoja käytetään niin ikään melko aktiivisesti.
Yksittäisistä toiveista nousivat esille ulkokuntosali ja uimahalli.
Kaupungin liikuntapaikat ja niiden kunto ovat vastaajien mielestä pääsääntöisesti hyvällä mallilla. Ohjatut liikuntapalvelut ja niistä tiedottaminen sen sijaan jakoivat mielipiteitä.