Käenkosken 700 metrin latu houkuttelee sivakoijia kauempaakin

Kisoihin valmistautuva Seppo Laaksonen ajoi Virroilta Parkanoon varta vasten hiihtämään tunnin lenkin Käenkoskella.

Luonnonlatuja ei ole näillä näkymin hetkeen odotettavissa. Käenkoskella pääsee kuitenkin hiihtämään noin 700 metrin ladulla, joka tehtiin Parkanon Urheilijoiden viime keväänä purukasan alle tykittämästä lumesta. Lumen levityksen kustansi kaupunki.
Virtolainen Seppo Laaksonen tuli eilen hiomaan kisakuntoaan Käenkoskelle. Hän oli saanut tietoonsa, että Parkanossa on saatu latu kuntoon.
– Ihan hiihtämistä varten tulin Parkanoon. Vähintään tunnin lenkin aion hiihtää, sitä lyhyempää aikaa varten en monoja jalkaani laitakaan, Seppo Laaksonen sanoi.
Alle kilometrin mittainen latu kuulosti Laaksosesta hyvältä.
– Ladun pituus voi minun puolestani olla vaikka 200 metriä. Sitä pitäisi vaan kiertää tarpeeksi monta kertaa.
Laaksonen harjoittelee lauantaina Lempäälässä käytäviä kisoja varten.
Parin hiihtokierroksen jälkeen Käenkosken luistelubaana sai häneltä kehuja.
Laaksoselle paikka on tuttu jo pitemmältä ajalta, sillä hän kilpaili samoissa maisemissa 1970-luvulla. Kovimman parkanolaisen kilpakumppanin nimi on kuitenkin ehtinyt unohtua.
Kotikunnassaan Laaksonen on hiihtänyt jäällä. Ensi viikolla Virroillakin tulee käyttöön tykkilumesta tehtävä latu.

Latu ei sula ihan vähästä

Käenkosken 700 metrin matkalla pääsee hiihtämään sekä luistelubaanaa että perinteistä latua.
Kaupungin liikuntapaikkojen hoitaja Veli-Matti Pölönen sanoo, että maanantaina iltapäivällä oli heti ensimmäinen hiihtäjä paikalla, kun latu oli tehty. Jäljistä päätellen sivakoijia on ollut alkuvaiheessa muutenkin hyvin. Tosin moni hiihtäjä kiertää kymmeniäkin kierroksia kerralla.
– Hiihtäjät ovat odottaneet latua sekä Parkanossa että lähiseuduilla, ja täällä käydään kauempaakin hiihtämässä, Pölönen toteaa.
Lunta laitettiin nyt ohuemmalti kuin viime vuonna, mutta se kestää suojasään. Pölönen sanoo, että odotettavissa oleva lauha keli ei sulata latua. Sulaminen vaatisi plussakelin ja parin viikon vesisateet.
– Ladun tekemiseen oli hyvät olosuhteet, ja levitys onnistui hyvin. Etuna on, että pohja on tosi jäässä, purupinta on jäätynyt ja hohkaa kylmää.
Käenkoskella käy paljon myös lenkkeilijöitä. Heidän toivotaan käyttävän vitosen lenkkiä, jonne pääsee alkuosaltaan Kolmostien suuntaisesti menevää huoltotietä.
– Toivottavaa on, ettei ladulla käveltäisi. Latu on sen verran kapea, että kävelijälle voi tulla yllätyksenä nopeasti takaa tuleva hiihtäjä. Vaarana on, ettei siinä ehditä väistää ja sattuu tapaturma.
Aikaisempina vuosina kävelijät ovat jonkin verran käyttäneet luistelupuolta, mutta jäljet haittaavat hiihtoa. Kunnossapidettävää latua ei saa pilata.