Olavi Ojala on yksi Linnan 1700 juhlavieraasta

Olavi Ojalan käsissä on kutsu juhlavastaanotolle ja kuva sotilasajoilta. Ojala palveli jatkosodassa jalkaväkirykmentti 49:n joukoissa ensin pikakivääriampujana ja sitten lääkintäsotamiehenä Karjalankannaksella.

– Vai Linnahan ne meinaavat viedä.
Posti toimitti kihniöläiselle sotaveteraani Olavi Ojalalle mieluisan kirjekuoren marraskuun alussa. Kuoresta löytyi kutsu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.
Ojalan saattajana toimiva tytär Anja Polvi ei ollut vielä ehtinyt nähdä omaa kutsuaan ennen kuin Ylestä tuli soitto.
– Sieltä pyydettiin valokuvia tunnistamista varten ja kysyttiin minun pukuni väriä.
Itse kutsukirjekuoresta löytyivät niin tarkemmat ohjeet juhliin liittyen kuin taksikortit, joita kutsutut saavat käyttää pääkaupunkiseudulla matkatessaan Linnaan ja sieltä takaisin. Kuitit taksimatkoista pitää palauttaa presidentin kansliaan viimeistään lauantaihin 15. joulukuuta mennessä.
Lähtö kohti Helsinkiä ja Presidentinlinnaa koittaa huomenna, itsenäisyyspäivän aamuna. Siten aikaa jää hotellilla valmistutumiseen ja levähtämiseen ennen siirtymistä Mariankadulle.

Enemmän veteraaneja

Juhlavastaanotto alkaa iltaseitsemältä kunniavieraiden eli sotaveteraanien ja lottien kättelyllä, joten Ojalan pitää saapua Presidentinlinnan Atriumin odotustilaan viimeistään kello 18.40. Kättelyn jälkeen veteraanit menevät kahvitilaisuuteen, jonne presidenttikin saapuu.
95-vuotias Ojala sanoo lähtevänsä katsomaan, millaista Linnan juhlissa on.
– Ajattelin, josko Mauno Koiviston aikana olisi tullut kutsu, kun meillä on sama syntymävuosi. Olisin sanonut Koivistolle, että ”kyllä se siitä”.
Presidentti Niinistöä Ojala suunnittelee kiittävänsä kutsusta. Hän aikoo myös kehottaa tätä laittamaan veteraanien asiat parempaan järjestykseen.
– Muutenkin sotaveteraaneja olisi pitänyt kutsua Linnan juhliin koko ajan enemmän ja tasapuolisesti.
Kansanedustaja Lea Mäkipäätä lukuun ottamatta kihniöläisosoitteisiin tulleet kutsut ovat olleet varsin harvinaisia. Anja Polvi haluaakin kiittää evankelis-luterilaisen seurakunnan diakoniatyöntekijää, pastori Marja Tuomea.
Tuomi teki jo aiemmin seurakunnan joululehteen jutun kaikista elossa olleista sotaveteraaneista, ja nämä kirjoitukset lähetettiin presidentin kansliaan. Polvi arvelee, että tästä syystä Olavi Ojala sai kutsun Linnaan.