Tarina syrjäytymisestä on aina ajankohtainen

Seitsemän veljeksen Juhani (Juho Shemeikka) ottaa mittaa Kissalan Aapelista (Kasper Lehtinen). Taustalla muut veljekset Eero (Lauri Mäkipää), Tuomas (Markus Kuivanen), Simeoni (Samuli Silvennoinen), Timo (Jesse Rintala), Aapo (Aaro Potila) ja Lauri (Oskari Viitaharju).

Parkanon lukion Musiikkiteatteri Muste valitsi tämän vuoden näytelmäkseen Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Teos nähdään lukion monitoimisalissa tammikuun loppupuolella.
Musiikkiteatteria ohjaava äidinkielenopettaja Johanna Kaipainen kertoi, että toive jonkin klassikon esittämisestä tuli lukiolaisilta itseltään.
Seitsemän veljestä valittiin Kaipaisen mukaan suomalaisuutensa vuoksi.
– Se on tavallisen suomalaisen kansan ääni, opettaja määritteli.
Näytelmän teemat ovat hänen mukaansa yleisinhimillisiä ja sopivat hyvin nykyaikaan.
– Ihmiset eivät löydä paikkaansa yhteiskunnassa tai tapoja osallistua. Aleksis Kiven aikaan ongelmana oli lukutaidon puute, nykyään voi puuttua kriittistä lukutaitoa ja medialukutaitoa, Kaipainen vertasi.

Alkuperäisteokselle on oltu uskollisia

Musteen käsikirjoitustiimi halusi pysyä uskollisena alkuteokselle, joten suuria nykyaikaistuksia ei ole tehty. Kuitenkin tekstiin on lisätty viittauksia ajankohtaisuuksiin, kuten politiikkaan ja populaarimusiikkiin.
Johanna Kaipaisen lisäksi näytelmää ovat työstäneet kuvataiteen opettaja Emilia Male ja musiikinopettaja Jenni Annala. Malen vastuulla ovat lavastus, maskeeraus ja valot, Annalan taas musiikkipuoli.
Näytelmässä on mukana bändi ja kuoro.
– Opiskelijat pääsevät halutessaan vaikuttamaan siihen, millaista musiikkia esityksiin tehdään, Jenni Annala sanoo.
Musiikkia tehdessä hyödynnetään mielellään opiskelijoiden osaaminen eri soittimissa. Musiikkiteatterin produktioissa käytetään aina elävää musiikkia.
Emilia Male muistutti oman osa-alueensa merkityksestä.
– Kaikki se hieno, mitä lavalla näette, on meidän ansiotamme. Me saamme päättää, miltä roolihahmot näyttävät, mitä heille laitetaan päälle ja mitä he kuljettelevat lavalla mukanaan.
Esimerkiksi ruumisarkkua on hänen mukaansa tehty hartaudella. Tiedossa on myös taidokkaat maskeeraukset ja valoshow. Esitysasut on lainattu Tampereen Työväen Teatterilta.

Suomalaisuus vetoaa nuoriin näyttelijöihin

Veljeksistä vanhinta eli Juhania esittää Juho Shemeikka ja Simeonia Samuli Silvennoinen. Abiturienttinuorukaiset eivät ole ensimmäistä kertaa teatterilavalla.
Shemeikka aloitti näyttelemisen musiikkiteatterissa viime lukuvuonna ja Silvennoinen heti lukion alussa. Heistä on hienoa päättää tunnettuun teokseen.
Silvennoinen määrittelee Seitsemän veljeksen olevan hänen musiikkiteatteriuransa huippu.
– On hauskaa vetää kunnon klassinen näytelmä, hän tuumasi.
– Minuun tässä vetoaa nimenomaan suomalaisuus, Juha Shemeikka puolestaan sanoi.
Vaikka Kiven romaani oli monella tavalla ennestään tuttu, sen kokonaisuus ei ollut ennen näytelmäntekoa hahmottunut täysin. Juho Shemeikka totesikin lähes valaistuneensa nyt, kun rakenne tuli selväksi.
Yksittäiset tilanteet olivat kuitenkin olleet jo tiedossa.
– Kyllä tätä teosta on monella luokalla äidinkielen tunneilla käsitelty, ja monet kohtaukset, kuten veljekset Hiidenkivellä, ovat olleet tuttuja, kaksikko totesi.

Äkkipikainen johtaja ja ristiriitainen persoona

Roolihahmoistaan Shemeikalla ja Silvennoisella on selkeä kuva.
– Juhani on voimakas, äkkipikainen ja tyhmä. Ja porukan johtaja. Minä johdan kaikenlaisen tyhmän tekemistä, Shemeikka määritteli.
Simeoni taas on Samuli Silvennoisen mukaan vähän vainoharhainen ja aika juoppo. Hänessä on ristiriitaisuuksia.
– Simeoni on joukon kristitty, joka tukeutuu Raamattuun, mutta kuitenkin tekee porukan mukana niitä tyhmyyksiä, Silvennoinen sanoi.
Kaksikon mielestä suomalaisen junttiveljeskatraan nahkoihin on nuorina suomalaisina miehinä melko helppo hypätä.
– Sellainen rooli tulee vähän niin kuin luonnostaan. Ei siihen ole kauhean vaikea eläytyä, Samuli Silvennoinen tuumasi.

Niina Kivioja