Pesulapalvelut haettava naapurikunnista tai kauempaa

Laitoshuoltaja Merja Kiviharjulla pestävien tekstiilien määrät vähenevät, kun ulkopuolisten pyykkejä ei enää vuoden alusta lähtien oteta pestäväksi Rantakodon pesulassa. Pyykkejä pyörittää yksi 16 kilon pesukone ja kaksi 9 kilon pesukonetta.

Parkanossa on pesulapalvelut hankittava välityksen kautta tai vietävä itse erikoispyykit naapurikuntien pesuloihin.
Yritysneuvoja Jari Pihlajamäki Kehitys-Parkista sanoo, että pesulapalveluiden tarjontaa on sivuttu keskusteluissa. Tiettävästi kukaan ei kuitenkaan ole aloittamassa yritystoimintaa Parkanossa.
Kehityskoordinaattori Anniina Leppihalme lisää, että kesämökkiläiset ovat kyselleet pesulapalvelua, sillä kaikille ei esimerkiksi tule vettä mökille.
– Pesula olisi varsin toivottu palvelu paikkakunnalle. Mökkiläisten lisäksi kysyntää voisi olla myös kotitalouksilla, Anniina Leppihalme sanoo.

Rantakodolle ei enää ulkopuolisten pyykkejä

Parkanon Rantakodon pesulassa on vuosien ajan pesty myös ulkopuolisten asiakkaiden pyykkejä. Vuoden alusta lähtien pesulassa otetaan vastaan vain Kolmostien Terveyden asiakkaiden pyykit.
– Ulkopuolisille myytävä pesulapalvelu päättyy, koska tarvitsemme palvelut omille asiakkaillemme, joiden määrä on lisääntynyt, asumispalveluiden palvelupäällikkö Leila Törmä Kolmostien Terveydestä kertoo.
Rantakodon rivitaloilla asui aikaisemmin varsin itsenäisesti toimivia asukkaita. Nykyisin asukkaat ovat pitkälti tehostetun kotihoidon piirissä.
Rantakodon pesulassa on pienehköt tilat ja yksi työntekijä.
– Tiloissa ei pystyttäisi enempää palvelua tuottamaankaan. Ulkopuolisille myytävä pesulapalvelu ei myöskään ole lainkaan sosiaali- ja terveyspalvelua. Kyseessä on ollut enemmänkin jäänne menneiltä ajoilta, Törmä toteaa.
Laitoshuoltaja Merja Kiviharju on työskennellyt Rantakodon pesulassa noin yhdeksän vuotta. Hän pesee, lajittelee, mankeloi ja pakkaa sekä toisinaan myös silittää asiakkaiden pyykit.
Yhdeksän vuoden aikana asiakasmäärä on kasvanut paljon.
– Oman talon pyykit pestään aina ensin. Ulkopuolisten pyykeissä on kertynyt jonoa joskus kolmattakin viikkoa, Merja Kiviharju sanoo.

Välityksen kautta toisaalle pesuun

Parkanossa on totuttu myös lähettämään pyykit pesulaan välityksen kautta.
Matkailupalvelu Eräpäivä välittää Matkahuollon kautta matot ja muut tekstiilit Vaasaan Mattokeisarille.
– Normaalisti mattopyykit tulevat pestyinä takaisin noin viikossa ja muu pyykki parissa viikossa. Sesonkiaikaan on ruuhkaa, joten silloin kannattaa varata enemmän aikaa, Eija Ojanen Eräpäivästä sanoo.
Eira Aalto Eira´s Shopista on välittänyt pyykkejä 10 vuoden ajan. Hän välittää pyykit Jalasjärven pesulaan, josta ne haetaan ja palautetaan perjantaisin.
– Pesulassa pestään matot ja muut kodin tekstiilit sekä kuivapesun vaativat vaatteet, mutta ei nahkaa. Asiakkaat käyttävät palvelua ihan kivasti, ja pääasiassa kausiluonteisesti, Eira Aalto sanoo.
Parkanolaiset asiakkaat käyttävät myös Kihniössä tarjolla olevia pesulapalveluita. Mattopesula Simosella pestään mattoja ja sopimuksen mukaan vuodevaatteita.