Uusi vuosi 2019, bl.1/19

Hyvää uutta vuotta lukijoille! Tulin juuri lumitöistä Viinikasta. Suojalumi oli raskasta lapioitavaa, siinä sai hyvää jumppaa käsille.Ensi yöksi vielä uhataan hirmumyrskyjä, ainakin merelle 30 m/s. “Kyllä talvi tapansa näyttää”, on tuo vanha sanonta.

Seurasimme presidentti Niinistön puhetta kello 12. Hän oli huolissaan demokratian haurastumisesta. Myös muuttoliikkeet tulisi saada hallintaan. Siitä tuli mieleen monet viime päivien uutiset raaoista veriteoista sekä Suomessa että etenkin ulkomailla. Niissä yleensä lyhyesti vain mainitaan, että tekijä oli maahanmuuttaja. Niinistö siteerasi myös Eeva Kilven runoa: Rakkautta on. Iloa on. Kaikki maailman kurjuudesta kärsivät, puolustakaa sitä.

Tästä saatiin yhteys Parkanoon. Olen aikaisemmin, blogissani 36/2013 todennut, että Eeva Kilpi on Parkanon Paronin jälkeläinen kolmannessa polvessa. (Tämä on myös mainittu Aune Mäkynen-Schouwvliegerin kirjassa sivulla 127.)

Puheen jälkeen katselimme Wienistä pitkää uudenvuoden konserttia, jossa oli upeita tanssi- ja balettiesityksiä. Yllätys oli, että sielläkin arvovieraiden aitiossa istui presidenttiparimme. Puhe oli siis nauhoitettu aikaisemmin jo valmiiksi.

Toinen mielenkiintoinen ohjelma tulee huomenna 2.1. illalla. Se on Tellervo Koiviston 90-vuotishaastattelu. Tänään tuo haastattelu oli jo Ylen sivuilla katsottavissa. Katsoin siitä jo pienen osan. Tellervohan oli lähtöisin Punkalaitumelta, mutta hän pääsi 11-vuotiaana opiskelemaan Lauttakylään oppikouluun, vaikka isä tätä ajatusta vastustikin. Nyt vasta Tellervo paljastaa ensimmäistä kertaa, miten uskonnon opettaja, pastori Lauri Jokinen kuritti häntä. Tellervolla ei ollut tunnilla mukana pastorin määräämää muistikirjaa, hän teki muistiinpanot paperille ja ajatteli vasta kouluasunnossa siirtää ne vihkoon. Pastori kutsui hänet kansliaansa, käski paljastaa takamukset ja kuritti ruoskalla niin, että pahat verijäljet jäivät näkyviin.  Muitakin noloja kysymyksiä pappi teki, jotka sitten paljastuvat tuosta ohjelmasta.  – Taas tuli mieleen yhteys Parkanoon.  Presidenttipari Koivistohan vieraili koulussamme. Tietokoneluokassa esittelimme heille opetuksen viimeisiä uutuuksia. Muistan, kun Mauno Koivisto kertoi minulle, miten heidän tyttärensä kouluaikana uuden matematiikan kummallisuudet valtasivat alaa: alkiot, joukot, unionit, leikkaukset ja komplementit. Tällaisia minäkin muistan selostaneen kansalaisopistossa silloisten oppilaiden vanhemmille.

Kun koulut taas pian alkavat, on aihetta vilkaista vanhaa, isäni jäämistöstä löytynyttä oppilaskirjaa. Siinä lukee: Kurun kunnan Riuttaskorven ylemmän kansakoulun oppilas n:o 82, Heikki J. Lammi on kirjotettu kouluun 9.VIII 1913. Kirjassa on jouluarvostelut vuosilta 1913-16. Siteeraan ohjeita koulunkäyntiin:

1.Käy koulussa säännöllisesti! Mutta jos joku wälttämätön syy sinua estää kouluun saapumasta, niin ilmoita siitä ensi tilassa opettajillesi! Jokainen laiminlyöty tunti häiritsee omaasi ja muiden oppimista.

2. Kulje matkoillasi siiwosti, tervehdi esimiehiäsi, äläkä juokse tai melua tiellä taikka pysähtele toimimaan muiden kanssa, ettei koulu saisi häpeätä sinun tähtesi! Wältä luwattomia teitä ja warsinkin – heikkoja jäitä, joilla moni on kuolemansa kohdannut!

3. Saavu määräajalla kouluun; pyyhi sisäänkäydessäsi jalkasi; liiku hiljaa owissa; riisu päällyswaatteesi naulaan; tervehdi huoneessa olijoita ja käy siiwosti paikallesi! Tule kouluun pää kammattuna sekä kaswot ja kädet pestyinä, sillä puhdas sielu ei woi wiihtyä epäsiistissä ruumiissa!

4. Ole koulussa niinkuin kirkossa: hiljainen ja harras ja rukoile, että Jumala sinulle antaisi nöyrän ja ymmärtäwäisen mielen wiisautta kätkemään, sillä Herran pelko on wiisauden alku ja koulu on wiisauden istutusmaa!

5. Käy wälitunneilla ulkona raittiissa ilmassa ja liiku siellä tarpeeksi asti, kuitenkin aina sään mukaan puettuna, sillä raitis ilma ja liikunto owat koulu=ijällä terveytesi tärkeimpiä ehtoja!

6. Hoida huolella omiasi sekä koulun kapineita! Älä hukkaa, turmele taikka waiheta, mitä on sinulle annettu käytettäwäksi, äläkä kouluun kuljeta luwattomia kapineita! Älä tahraa tai muuten turmele kirjojasi, waatteitasi tai pulpettiasi taikka muita koulun esineitä, sillä wanhempasi kuluttawat muutenkin paljon sinun tähtesi!

7. Ole opettajallesi kuuliainen ja kaikelle koulun järjestykselle alamainen! Wastaa kuuluwalla ja raikkaalla äänellä hänen kysymyksiinsä! Ole halullinen ja tarkka oppimaan sekä ahkera tekemään, mitä hän sinulle neuvoo ja käskee, että hän tekisi tehtäwänsä ilolla eikä huokauksella!

Jos kuitenkin tulisit jotakin pahaa tehneeksi, niin ole avomielinen ja rehellinen tunnustamaan sekä walmis katumaan ja anteeksi pyytämään, ennenkuin mitään rangaistusta tarwitaan, ettäs säilyttäisit hywän omantunnon ja menestysit Jumalan ja ihmisten edessä!

… Niin, tässähän olisi tarjolla sopiva ohjetaulu vastavalmistuneeseenkin koulurakennukseemme.