Teatterissa aikuinenkin saa heittäytyä leikkiin

Näyttelemistä harrastavat Rami Kuusela ja Tiina Toivonen (oikealla) sekä ohjaaja Henna Nurmela (keskellä) pitävät teatteriharrastuksessa tärkeinä leikkimielisyyttä ja hauskanpitoa.

Kihniössä aloittaa ensi viikolla aikuisten teatteriryhmä, johon ovat tervetulleita kaikki esiintymisestä kiinnostuneet. Rima osallistumiseen on mahdollisimman alhaalla, sillä pääasia on pitää hauskaa.
– Mitään kokemusta näyttelemisestä ei tarvitse olla, eikä kukaan joudu tahtomattaan mihinkään päärooliin. Toimintaan ei myöskään tarvitse sitoutua enempää kuin mihin riittää aikaa ja kiinnostusta, ryhmän ohjaaja Henna Nurmela sanoo.
Hän painottaa osallistumisen vapautta siksi, että tietää monien ihmisten olevan kiinnostuneita näyttelemisestä mutta olettavan sen vievän paljon aikaa. Esimerkiksi kesäteatterin tekemiseen ei kaikilla riitä rahkeita, koska se on varsin sitovaa.
Nyt alkavan Petäjä-opiston teatteriryhmän toiminta saa kuitenkin Nurmelan mukaan muodostua juuri sellaiseksi, kuin ryhmäläiset itse haluavat.
– Ihmisillä voi olla erilaisia intressejä. Joku saattaa hakea esiintymisvarmuutta esimerkiksi työelämää varten, hän pohtii.
Tarkoitus on kuitenkin tehdä jokin esitys, mutta sen sisältö ja esityspaikka suunnitellaan kevään aikana yhdessä.
Henna Nurmela sanoo, että teatteriharrastuksen tulee olla hauskaa.
– Teatterissa saa aikuisenakin leikkiä. Pääsee uppoutumaan erilaisiin rooleihin ja käyttää mielikuvitustaan.

Kokeilusta poiki toinenkin kerta

Uuteen ryhmään ovat tulossa jo ainakin kihniöläiset Tiina Toivonen ja Rami Kuusela. He ovat osallistuneet aiemmin Pyhäniemessä kesäteatterin tekemiseen.
Toivonen oli lavalla sekä viime kesän Etelänhetelmä – Tosiroudarissa että sitä edeltäneessä Keihäsmatkat-näytelmässä. Kuusela aloitti uransa viime kesänä.
Kummankin kokemus näyttelemisestä oli siihen asti jäänyt lapsuudessa tehtyihin koulun joulunäytelmiin. Innostajana kesäteatteriin toimi Rami Kuuselan puoliso Satu, joka houkutteli ensin mukaan tuttavansa ja vuoden kuluttua miehensä.
– Ajattelin, että kaikkea pitää ainakin kerran elämässä kokeilla, Tiina Toivonen sanoo.
Hän kertoo menneensä näytelmäharjoituksiin ensin vain katsomaan.
– Siellä annettiin roolihenkilön sanat, ja niitä oli ainakin tarpeeksi, hän kertoo nauraen.
Harrastus vei mukanaan, ja kokeilusta poiki toinenkin kerta.

Näytteleminen muistuttaa joukkuepelejä

Rami Kuusela seurasi ensin yhden kesän vierestä vaimonsa teatteriharrastusta.
– Näin, että porukka oli hyvä, hän toteaa.
Ryhmän toiminta onkin monia joukkuepelejä harrastaneen miehen mielestä avainasia. Porukka on hänen mielestään niin näyttelemisessä kuin urheilussakin tärkeämpi kuin menestys.
– Yhdessä tekeminen on aina kommunikoimista ja toisten kuuntelemista.
Teatterikärpäsen puremat kehottavat ihmisiä rohkeasti mukaan ryhmään. Jokaiselle osallistujalle löytyy varmasti juuri heille sopiva paikka porukassa.
– Tehdään tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa, Rami Kuusela tuumaa.

Niina Kivioja