Ulkoilu on ollut aina elämäntapa

Ilona Hammo hankki vuosi sitten luistelusukset. Perinteiseen hiihtotyyliin tottuneen liikkujan mielestä uuden tekniikan oppiminen kaipaisi vähän opastusta.

Vuoden kuntoilijaksi valittu Ilona Hammo, 67, harrastaa liikuntaa ja ulkoilua monipuolisesti sekä kesällä että talvella. Lajivalikoimassa ovat sulassa sovussa juokseminen, hiihto, luistelu, uinti, aerobic ja kuntosali yhdessä metsässä samoilun, marjastamisen ja puutarhatöiden kanssa.
Oikeastaan liikunnan harrastamisen sijaan voidaankin puhua elämäntavasta.
– Olen aina liikkunut paljon. Olen yhdessä mieheni Jarmon kanssa aiemmin retkeillyt, melonut kanootilla ja muutenkin kulkenut paljon metsässä, Ilona Hammo kertoo.
Kihniön keskustassa omakotitalossa asuva pariskunta on myös jo kolmen vuosikymmenen ajan kasvattanut omat kasviksensa, jotka säilyvät hyvin maakellarissa ja riittävät koko talven ajan. Puutarhatyö on Hammojen mielestä hyvää hyötyliikuntaa.
Myös hiihto on ollut mukana lapsesta lähtien, ja luistelukin alkoi nuorena aikuisena. Muutama vuosi sitten Ilona Hammo aloitti juoksemisen.

Aerobicin musiikki ja nopeus viehättivät

Tekemiset suuntautuvat paljolti ulos, ja Hammo tunnustautuukin ulkoilma-addiktiksi. Hänen mielestään eläkkeellä olemisen hyviä puolia on, että ulkona voi olla niin paljon kuin haluaa.
Tästä huolimatta hän innostui vajaat kymmenen vuotta sitten aerobicista, kun Petäjä-opisto aloitti tunnit Kihniössä.
– Varsinainen kuntoiluni alkoi silloin, ja löysin myös kuntoilun ilon, hän sanoo.
Aerobicissa viehättää, että mukana on musiikkia ja tekeminen on tarpeeksi nopeatempoista. Ilona Hammo arvelee, ettei hänelle mikään hidas pilates tai jooga edes sopisikaan.
Aerobiciin kuuluu osana kuntosalitreeni, jossa Hammo myös käy, vaikkei itseään aivan sali-ihmisenä pidäkään. Kiitosta saa kuitenkin Kihniön uusi kuntosali, jonka uudet laitteet innostavat tekemisen pariin.
Ilona Hammo kehuu myös kotikuntansa muita liikuntapaikkoja, kuten järven jäälle tehtyä luistelurataa ja hiihtoreittejä. Hiihtämään hän lähtee aina heti, kun latu on saatu valmiiksi.

Liikkumaan lähdetään fiiliksen mukaan

Vuoden kuntoilija kertoo, ettei hänellä ole liikunnan suhteen tarkkaa kalenteria.
– Harrastan päivittäin sitä liikuntaa, mikä kulloinkin sattuu huvittamaan. Aerobicissa on tietysti kaksi kertaa viikossa määrätty aika, mutta muuten menen fiiliksen mukaan.
Hammo toteaa, että liikkumisesta saa ruumiinkunnon lisäksi myös mielen virkistystä. Ja vaikka liikunta on tärkeä osa elämää, tärkeitä ovat myös kulttuuriharrastukset.
– Käymme usein esimerkiksi konserteissa ja oopperassa. Lisäksi luen paljon ja kuulun ystävien kesken perustettuun lukupiiriin. Osallistun myös Kihniön seurakunnan toimintaan, Ilona Hammo luettelee.
Vaikka lajirepertuaari on melko laaja, tietyn tyyppinen liikunta ei innosta.
– Peleistä en ole koskaan hirveästi tykännyt. En ole itse lähtenyt mukaan enkä katso niitä televisiostakaan.

Niina Kivioja