Vuoden 2018 jutut, blogi 2/19

Vuosi sitten painatin vanhat blogini 2013-2017 kolmeksi kansioksi. Nämä ovat luettavissa kirjastossakin jossakin takahuoneessa. Viime vuonna näitä kirjoitelmia tuli vain 31 kappaletta. Ne löytyy näiden sivujen blogipalstalta kelaamalla sivuja taaksepäin.  Jos kiinnostus herää, toistan tähän vielä näiden tarinoiden otsikot.

 1. Kalevalan taidetta
 2. Pakkasaamuna
 3. Maaliskuulle
 4. Tuomiokirkko
 5. Tammisunnuntai
 6. Ajanvietettä
 7. Laivastojuttuja
 8. Kulttuuria
 9. Antti Rantamaa
 10. Kihniön kirkko
 11. Suuriruhtinas
 12. Jerusalem
 13. Juhannus tulee
 14. Iltatunnelmia konsertissa
 15. Aurejärvi
 16. Unto Mononen
 17. Willi Karvia
 18. Kansalaissotaa
 19. Kansalaissotaa 2
 20. Kansalaissotaa 3
 21. Satavuotismuistoja
 22. Elokuvamuistoja
 23. Merkkihenkilöitä
 24. Uutisjuttuja
 25. Purkukiista
 26. Penkkarilaulu
 27. Kouluaine
 28. Pipareita
 29. Tapahtumia
 30. Parempi aine

Vielä oli blogi 31 nimeltään Yhteinen Aurejärvemme. Sitten jo kirjoitin uudenvuodenpäivänä mm. ohjeita koulunkäyntiin isäni vanhasta oppilaskirjasta.

Viikko sitten päätoimittaja Heinisuo piti mielenkiintoisen videonäyttelyn K-Pekan alakerrassa. Sattumalta sinne tuli entinen oppilas Arto Papunen, joka oli tekemässä juttua aiheesta. Hän pyysi meitä valokuvaankin, joka sitten jo komeilikin viime tiistain lehdessä. Heinisuo kertoi aikeistaan jo luopua virastaan. Niinpä loppiaissunnuntain Aamulehdessä sivulla B 19 olikin sitten pieni nurkkailmoitus, missä tämä 5800 kappaleen levikkinen paikallislehti Y-S etsii toim.joht./päätoimittajaa. Jos kääntää sivua, löytyy sieltä lisää samanlaisia ilmoituksia. Kankaanpään Seutu ja Merikarvia-lehti etsivät yhteistä päätoimittajaa. Ja toinen Alma-median lehti Satakunnan Kansa etsii toimittajaa puolen sivun ilmoituksella. Juuri viime vuoden lopussa Kurun Lehden päätoimittaja Juhani Latoniemi jätti paikkansa. Hän oli suunnilleen minun ikäinen ja samalla ammattivalokuvaaja. Hän laati jutun mm. kaikista Kurun entisistä kansakouluista, jotka olivat mielenkiintoista historiaa.

Sitten olisi loppukevennyksen aika. Kadulla kulkiessamme monet henkilöt tervehtivät minua ja vaimoani, olemmehan kumpikin vuosikymmenien ajan opettaneet henkilöitä, jotka nyt jo ovat erinäköisiä aikuisina. Kaikkia ei millään pysty tuntemaan, mutta entisen opettajan tietysti tuntee jokainen. Usein tulee vastaan myös henkilöitä, jotka näkee säännöllisesti, mutta joiden nimeä ei tiedä. Esittelen tässä salanimellä joitakin vastaan tulleita tyyppejä.

Maanantaisin minulla on tapana aamuisin piipahtaa R-kioskilla. Ilta-Sanomien laaja ristikkovalikoima sinne vetää. Niistä luvataan 250 euron palkkio. Tosin numeerisista tehtävistä ei enää makseta mitään. Kun sudoku-tyyppiset tehtävät ilmestyivät samoihin aikoihin, kun jäin eläkkeelle, sain niistä melko usein sata euroa, ehkä yli kymmenen kertaa. Kioskilla istuu kuitenkin säännöllisesti Lippalakkimies pelaten joitakin rahapelejä. Kun sitten päivällä kävelen Op:n pankkiautomaatille, vastaan tulee usein Pyöräntaluttaja, jolla on valkoinen muovikassi pyörän sarvessa. Hän kiertää siinä rakennuksia ympäri. Jos menemme ruokailemaan Käenkulmaan, istuu ikkunapöydässä toisinaan Ikkunaprinsessa juoden pullovesiä. Joskus hän istuu myös K-kaupan eteisaulassa vesipullo-ostoksineen. Sitten on tarve käydä Viinikan omakotitalolla lämmitystä tarkkailemassa ja pihatöissä. Usein vastaan tulee mopolla kyynärpäät leveällä ajava Markku, joka aina tervehtii kättä nostamalla, vaikka mopo samalla saattaa horjahdella. Kerran hän tuli vastaan Paroonin ympyrässä ajaen ympyrää väärin päin. Mopo on usein Parkanopirtin edustalla päivisin. – Pitääkin jo kiirehtiä päiväkävelylle.