Erämelonnan SM-mitalit ratkotaan Parkanossa

Kilpailunjohtaja Ari Nurmenrinta, valvoja Kari Hellström, Pekka Mäkelä Vahojärven kyläseurasta, Tiina Haapala SPR Parkano-Kihniön paikallisosastosta sekä VPK:n Petri Mäkinen ja Tapio Kivelä kokoustivat viime viikolla SM-kisojen järjestelyistä. Kisat järjestettiin viime vuonna Lappeenrannassa.

Parkanossa järjestetään toukokuussa erämelonnan SM-kilpailut. Suomen Ladun ja paikallisten yhdistysten järjestämän tapahtumaan odotetaan noin 70–100 kilpailijaa. Sarjoja on yhteensä kuusi.
Noin 40 kilometrin reitillä kilpaillaan yksi- tai kaksimiehisissä partioissa kajakilla tai avokanootilla.
Kilpailukeskus on Vahojärven leirikeskuksessa, ja kilpailunjohtajana toimii parkanolainen Ari Nurmenrinta.
Tapahtuman tärkein paikallinen yhteistyökumppani on Vahojärven kyläseuran puheenjohtaja Pekka Mäkelä, jonka lisäksi mukana ovat ainakin Parkanon VPK ja SPR Kihniö-Parkanon paikallisosasto.
Kilpailun valvoja on Suomen Melonta- ja Soutuliiton Kari Hellström.
Hänen mukaansa runsasvesistöinen Parkano soveltuu kilpailupaikaksi erinomaisesti.
– Täällä on upeat puitteet ja maisemat. Hakemus kilpailujen järjestämisestä on lähtenyt Suomen Ladulle. Kilpailujen myöntämisessä Parkanolle ei ole ongelmia, joten pallo on nyt paikallisilla toimijoilla, Hellström sanoo.

Reitti selviää vasta lähdössä

Kilpailukutsun mukaan kisa käydään Parkanon, Seitsemisen, Vahojärven ja Aurejärven erämaaluonnossa.
Hellström kertoo, että tarkka reitti paljastetaan vasta kilpailun käynnistyessä. Kilpailijat kanootteineen siirretään autolla lähtöpaikalle, jossa heille annetaan reittikartta. Kartalle on merkitty on 15–20 tehtävärastia, joissa on erätaitoja ja -tietämystä vaativia tehtäviä. Melonta on pääasiallinen tapa liikkua rastien välillä, mutta reitin varrella voi olla myös osuuksia, jossa kanoottia joutuu kantamaan.
Kilpailu sisältää maastoyöpymisen, sillä kilpailuaika on noin 30 tuntia.
– Laji on hyvin monipuolinen. Melonnan lisäksi vaaditaan suunnistus- ja ensiaputaitoja, luonnontuntemusta ja erätaitoja. Kilpailun voittaa eniten pisteitä saanut joukkue, Nurmenrinta kertoo.
Erämelonnan SM-tapahtuma on vuosittainen, ja sillä on pitkä perinne. Hellström muistelee, että kyseessä on järjestyksessään 36. tapahtuma.
Osallistujien kirjo on suuri. Mukana on sekä kokeneita konkareita että uusia eräilyyn hurahtaneita harrastajia, ja lisää uutta väkeä toivotaan lajin pariin.

Retkisarja sopii vasta-alkajille

– Osa lähtee kilpailemaan tosissaan, ja toisilla on mielessä mukava retkipäivä, koska osallistua voi myös kevyempään retkisarjaan.
Toiveena on vähintään 50 venekuntaa, mutta Nurmenrinta on valmis asettamaan tavoitteeksi jopa 80 partiota.
– Verraten aikaisempiin osallistujamääriin tavoite on realistinen. Parkanon luonto ja olosuhteet ovat niin hyvät, että ne voivat lisätä mielenkiintoa, hän toteaa.
Koska reitin varrella on monta rastia, myös järjestäjiä tarvitaan paljon.
– Melkein yhtä paljon kuin kilpailijoita, Nurmenrinta sanoo.
Hän kuuluttaakin vapaaehtoisia talkoolaisia mukaan isoon tapahtumaan, jolle on luvassa valtakunnallistakin julkisuutta.
Hellström kannustaa osallistumaan myös itse kilpailuun. Retkisarja on hyvä tapa aloittaa eräharrastus.
Ilmoittautumisaikaa on 28. huhtikuuta asti. Sen jälkeen otetaan vastaan vain jäki-ilmoittautumisia, jolloin osallistumismaksukin on korkeampi.