Karvian talviuimareiden toive tuli todeksi

Sinikka Anttila ja Maarit Heinola kertoivat tehneensä myös lumienkeleitä, parhaimmillaan niitä oli 16 erilaista.

Karvialaiset avantouimarit päättivät järjestäytyä uudelleen, ja ensimmäiseksi kaivettiin naftaliinista paikallisten talviuimareiden vuonna 2013 perustama ryhmä, Karvian Upponallet. Ryhmään voivat liittyä kaikki avantouinnista kiinnostuneet. Samalla pohdittiin keinoja ylläpitää avantouintimahdollisuus omalla paikkakunnalla.
Karvian olohuoneessa kokoontunut porukka oli niin kovaa tahtoa ja intoa täynnä, että saman illan aikana paikalla ryhmällä oli jo oma Facebook-sivu ja Whatsapp-rinki. Tiedotus lähti toimimaan viidakkorummun lailla nanosekunnissa.
Innokkaita jäseniä liittyi kiivaaseen tahtiin, ja tällä hetkellä heitä on 25.

Tavallista kylmempi lähdevesi on plussaa

Maatilamatkailupaikka Loma-Raison yrittäjät ovat neuvottelujen jälkeen luvanneet lämmittää saunan kerran viikossa perjantai-iltaisin. Loma-Raisossa on hyvät resurssit, yhteinen sauna miehille ja naisille sekä erilliset pukuhuoneet.
Luonnonlähteen vesi on kristallinkirkasta ja tavallista kylmempää, mutta se on vain iso plussa. Tutkimukset nimittäin kertovat, että talviuimarin virkistyminen ja piristyminen johtuu kylmän antamasta hormoniruiskeesta; stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilavaihteluissa.
Koska avantouinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, se hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta. Säännöllisesti uivien perusverenpaine laskee merkittävästi.
Avantouimarit ovat toivoneet taloudellisia resursseja talviuinnin harrastamiseen, ja liikuntatoimi on vastannut myöntävästi. Rahavirtoja varten Karvian Upponallet -ryhmälle aukaistaan oma pankkitili. Rahastonhoitajaksi valikoitui Marjatta Rämö, jolla on tilinkäyttöoikeudet aktiiviharrastaja Maiju Kujanpään lisäksi.
Paikalliseen avantoon voi pulahtaa kahdeksan eurolla. Tavoite on, että avantoillan aikana kävijöitä olisi aina kymmenkunta, mielellään viisitoista. Avantouinnit alkoivat tammikuun alussa ja jatkuvat huhtikuulle asti.

Sirpa Ala-Rämi