Parkano-monumentista tuli suunnitelmaansa paremman näköinen

Marianne Lahti on tyytyväinen Porintien liittymään suunnittelemansa Parkano-monumentin toteutukseen. Taustalla monumenttiprojektin toteuttajista myös Rami Harju, Reijo Lempinen, Jarmo Kyösti ja Mika Toropainen.

Se on siinä. Kolmostien ja Porintien risteykseen noussut Parkano-monumentti nimittäin. Tanakasti paikallaan.
Monumentissa on yli 60 tonnia materiaalia, suurin osa siitä kiveä. Parkano-teksti ja siiviksi tai liekeiksi hahmotettavat koristekuviot ovat rautaa. Teos on myös valaistu.
Monumentin suunnitteli parkanolainen Marianne Lahti. Hänen mielestään lopputulos on erittäin onnistunut.
– Hienosti toteutettu. Lopputulos on parempikin kun suunnitelma, Lahti kiittelee.
Hän piirsi monumenttiin kivikoreja, koska kertoo aina olleensa niihin ihastunut.
– Ne ovat todella hienoja.
Monumentti muistuttaa muodoltaan porttia, ja sen on tarkoitus olla ikään kuin portti Parkanoon. Liekkikuvio taas tuli Parkanon kaupungin logosta.
Marianne Lahti on osallistunut ennenkin vastaavaan kilpailuun muutama vuosi sitten, kun Tampereen rantatunnelin suulle suunniteltiin pylväitä. Tuolloin Lahden ehdotus valittiin kymmenen parhaan joukkoon.

Valaistusta säädetään vielä paremmaksi

Parkano-monumentti on nyt muuten valmis, mutta valaistusta säädetään vielä, jotta Parkano-teksti saadaan näkymään pimeällä paremmin.
Monumentin ympäristöön kylvetään keto, joka niitetään pari, kolme kertaa vuodessa. Tämä on kaupungin miesten mukaan parempi vaihtoehto kuin nurmikko, joka vaatisi säännöllistä leikkaamista.
Projektin ydin on ollut paikallisuus.
– Laita siihen juttuun, että kaikki mukana olleet ovat parkanolaisia, kaupungin maanrakennusmestari Mika Toropainen kehottaa.
Parkanon kaupungin ja Marianne Lahden lisäksi suunnitteluun ja toteutukseen osallistuivat Mainospalvelu Säkä, Ikitaito, XO Metal ja LH-Sähkö. Kivikoreissa käytetty kivikin on parkanolaista, Lamminkoskelta Marjolahden louhokselta.
Monumentin lopullinen tarkka hinta ei ole vielä sentilleen selvillä, sillä viimeistä laskua odotellaan.
– Alle satatuhatta se kuitenkin on, Ikitaidon Reijo Lempinen letkauttaa.
Huulena heitetystä luvusta voi kuitenkin ottaa puolet pois. Tekninen johtaja Jarmo Kyösti selventää, että monumenttiin ympäristöineen varattiin 50 000 euroa, ja suunnilleen niille paikkeille summa myös jää.

Niina Kivioja