Dronella voi seurata jokea, laskea hirviä tai tarkkailla taimikkoa

Santtu Raiskio ohjaa dronea eli pientä moottorikäyttöistä lennokkia. Laitteella pääsee kätevästi kuvaamaan maisemia yläilmoista käsin, mutta lennättämiseen liittyy myös rajoituksia.

Karvialainen Santtu Raiskio, 10, sai vuosi sitten joululahjaksi dronen. Hänen laitteensa on mallia Phantom 4, joka maksoi noin tuhat euroa.
– Ei haluttu ostaa ihan lelua, pojan äiti Tiina Järvinen kertoo.
Halvimmillaan uuden laitteen saa noin 400 eurolla. Phantomissa hintaa lisäävät akut, jotka maksavat 150 euroa kappale. Järvisen mukaan vara-akku on kuitenkin hyvä olla, sillä lataus riittää vain noin puolen tunnin lentoon.
Perhe päätyi Phantomiin, koska se oli saanut hyvät arvostelut. Tietoa etsittiin netistä, sillä drone ei ollut ennestään tuttu laite.
Kevyt, vajaat 1,4 kiloa painava Phantom on ollut toivotunlainen peli. Se on ollut sekä pienen iskun kestävä että kohtalaisen helppo käyttää.
– Päivässä oppi ohjaamaan, Santtu Raiskio tuumaa.
Hän on kuvannut laitteen kameralla videoita ja valokuvia kotinsa lähellä kulkevan Karvianjoen varresta.
Isä Vesa Raiskio taas on käyttänyt dronea hirvilaskennassa. Hänen kuvaamansa videon perusteella ilmasta käsin pääseekin lähelle eläimiä ilman, että ne säikähtävät.
– Dronella on helppo löytää metsästä myös tuulikaatoja ja tarkkailla taimikon kasvua, Vesa Raiskio kertoo.

Kun yhteys katkeaa, kone palaa takaisin

Phantom 4 -dronea ohjataan kauko-ohjaimella, johon yhdistetään esimerkiksi tabletti. Ruudulla näkyy reaaliaikaisesti sekä videokuvana että kartalla, missä kone kulkee.
Ohjekirjan mukaan dronea voi lennättää ja kuvia ottaa maksimissaan 5 kilometrin etäisyydellä. Tiina Järvisen mukaan tämä on kuitenkin liian paljon luvattu.
– Kilometrin jälkeen alkaa pätkimään, hän sanoo.
Maksimi toteutuu todennäköisesti vain ihanneolosuhteissa, ei esimerkiksi metsämaastossa, jossa puut voivat estää signaalin kulkemisen.
Drone ei kuitenkaan helposti pääse katoamaan, vaikka yhteys pätkisikin. Jos ohjain ja lennokki hukkaavat toisensa, päälle kytkeytyy paluutoiminto, ja drone palaa lähtöpaikkaansa.
Jos kone kuitenkin pääsee putoamaan, ruudulle jää näkyviin sen viimeiset koordinaatit.
Laite osaa myös pysähtyä automaattisesti esteiden eteen, eli puuta tai taloa päin on vaikea ohjata vahingossa. Halutessaan väistötoiminnon saa kuitenkin pois päältä.
Kun akkuvirta alkaa olla vähissä, kone ilmoittaa siitä. Talvella kannattaa muistaa, että akun varaus voi huveta kylmässä nopeastikin.
– Kovalla pakkasella emme ole siksi lennättäneet, emmekä myöskään kovalla tuulella, Tiina Järvinen kertoo.

Tuulimyllyjen lähellä ei pidä lennättää

Kun drone hankittiin, piti tutustua myös lennättämisen sääntöihin. Karviassa harrastajaa koskee muutama rajoite.
– Puolustusvoimien alueelle tai tuulimyllyjen lähelle ei saa mennä eikä naapureita kuvata, Tiina Järvinen luettelee
Välttää kannattaa myös sähkölinjoja, koska ne voivat sekoittaa kompassin.
Nämä eivät kovin paljon estä lennättämistä maaseudulla. Järvistä kiinnostaisi joka tapauksessa aivan toisenlainen kohde.
– Haaveilen, että kuvaisin Karvianjoen sen koko pituudelta.

Niina Kivioja

 

Turvaohjeet kertovat, mikä on sallittua

Lennokki, drone, drooni, kamerakopteri tai nelikopteri. Pienellä moottoroidulla lentolaitteella on monta nimeä.
Joka tapauksessa kyseessä on ilmailuväline, jolla saattaa hauskuuden ja hyödyn lisäksi saada aikaan myös vahinkoa. Sen vuoksi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on laatinut www.droneinfo.fi-sivuston, jossa pähkinänkuoressa kerrotaan, miten laitteen kanssa toimitaan turvallisesti.
Lennätykset eivät saa aiheuttaa vaaraa tai meluhaittaa. Esimerkiksi lennättäminen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua, ja etäisyyden ihmisryhmään on oltava vähintään 50 metriä. Asutuskeskuksen yläpuolella ei saa lennättää dronea, joka painaa yli 3 kiloa. Droneen on oltava suora näköyhteys ja sen on oltava koko ajan ohjattavissa.
Lennätyskorkeuden on oltava alle 150 metriä, paitsi lentoaseman lähialueella enintään 50 metriä. Dronen suurin sallittu massa on 25 kiloa. Massaan ei lasketa mukaan pelastuslaitetta, kuten laskuvarjoa.
Droneen on merkittävä omistajan tai käyttäjän nimi ja yhteystiedot. Myös vastuuvakuutusta suositellaan, sillä kotivakuutus kattaa yleensä vain laitteelle aiheutuvat vauriot, ei muille aiheutettuja.

Vältä lentokenttää ja armeijan alueita

Lentokenttien läheisyydessä on rajoituksia lennättämiselle. Kilometriä lähempänä saa lennättää vain lennonjohdon luvalla. Sitä kauempana mutta lähialueella rajoitetaan lennätyskorkeutta.
Vastaavat rajoitukset on myös helikopterikentillä. Lentoasemista on saatavilla ilmailukartat, joista löytyy yksityiskohtaiset tiedot.
Puolustusvoimien alueella lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa Puolustusvoimilta. Myös muilla alueilla tapahtuvien harjoitusten, varikkojen tai muun toiminnan kuvaaminen on luvanvaraista, samoin rajayöhykkeellä lennättäminen.
Lähde: www.droneinfo.fi