Vanhat Kihniö-kuvat tuovat mieleen monia muistoja

Velipojathan siinä poseeraavat, tuumasi Veikko Yli-Lankoski katsoessaan vanhaa valokuvaa, josta oli tiedossa poikien etunimet.

Kihniössä Kolmostien Terveyden päivätoiminnan perjantain ikäihmisten ryhmään kokoontuu noin 17 osallistujaa. He vaihtavat kuulumisiaan kahden kesken, ryhmissä tai koko porukan kuullen, sen mukaan, miltä itsestä tuntuu. Viikkotapaamisten välillä päivätoimintalaiset ovat ottaneet tavakseen myös soitella toinen toiselleen, ja samalla varmistaa, että kaikki on kunnossa.
– Jos ei puhelimeen vastata ensimmäisellä soitolla eikä myöhemmin toisellakaan, niin otamme yhteyttä Hilleviin, joka käy paikan päällä tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Muutenkin soitamme Hilleville, jos on jotakin ongelmaa. Hän hoitaa asiat kuntoon, sanoo Anja Mäkinen.
Yhden tällaisen puhelinsoiton jälkeen päivätoiminnan ohjaaja Hillevi Karppinen hankki ryhmän jäsenelle turvaketjun oveen, kun sisään oli pyrkinyt turhan innokkaita kaupustelijoita.
– Minusta on tärkeää, että ihmisellä on olemassa joku, johon voi ottaa koska tahansa yhteyttä, Hillevi Karppinen toteaa.

Vaihtelevaa ohjelmaa ja hemmottelua

Päivätoiminta ylläpitää kykyä omassa kodissa asumiseen. Päivän aikana tarjottava ohjelma vaihtelee, se voi sisältää voimistelua, jalka- tai käsihoitoa, vierailevia esiintyjiä, muistia virkistäviä pelejä sekä perushoitoa ja tarvittaessa lääkäripalveluja.
Viime aikoina on myös katseltu yhdessä vanhoja valokuvia, jotka bongasi Facebookin Kihniö-ryhmästä päivätoiminnan toinen vetäjä Marjo Karila. Hän kysyi Kihniö-ryhmän ylläpitäjältä luvan näyttää kuvia päivätoiminnassa.
Kaikki valokuvissa olleet henkilöt eivät ole tiedossa, ja päivätoimintalaiset ovat heitä myös tunnistaneet.
Vuosikymmeniä sitten kuvatussa otoksessa on kaksospojat, joista tiedossa olivat vain etunimet.
– Katsoin kuvasta, että minun veljenihän siinä ovat, Veikko Yli-Lankoski sanoo.
Anja Mäkinen ja Aila Inkinen tunnistavat henkilöitä ryhmäkuvasta, jossa poseeraa lehtiasiamiehiä. Mäkinen löytää kuvasta itsensä ja Inkinen puolisonsa.
Päivätoimintalaisten keski-ikä on varsin korkea, mutta hyvin he tunnistavat valokuvien henkilöt ja paikat. Välillä voi jonkun etu- tai sukunimi olla hukassa, mutta yhdessä vieruskaverin kanssa tieto löytyy. Valokuvien katseminen tuo mieleen muistoja, joita jaetaan muiden kanssa.
Moni päivätoimintalainen on paljasjalkainen kihniöläinen, ja moni on muuttanut paikkakunnalle vuosikymmeniä sitten. Terttu Hellgrén toimi pitkään Kirkonkylän koululla opettajana. Hänellä on mukanaan valokuva-albumi, jossa on runsaasti luokka- ja retkikuvia. Niissä näkyy ajankuvaa, kuinka esimerkiksi vuonna 1960 on noustu kuorma-auton lavalle ja menty retkelle Pyhäniemeen.

Osallistujat passataan hyvin

Rauhallisen kuvien katselu- ja keskustelutuokion jälkeen alkaa lounasvalmistelut. Päivätoiminnassa nautitaan aamupala, lounas ja iltapäiväkahvit. Osallistujat kehuvat, että antimet ovat runsaat ja monipuoliset.
Hillevi Karppinen ja Marjo Karila tarjoilevat ruoan ikäihmisille pöytään.
– Meillä on täällä mukavaa, mutta ohjaajat saavat aika paljon juosta päivän aikana, vaikka emme heille sellaista kiirettä halua, Anja Mäkinen sanoo.
Kodinomaiseen toimintaan kuuluu, että osallistujat voivat halutessaan ottaa päivänokoset, ja niin he usein tekevätkin.