Maailman suurin marttailta aloitti juhlavuoden

Pöydän ääressä Esteri Hautamäki ja tarjoilemassa Päivi Peltomäki eli Marttojen entinen ja nykyinen sihteeri.

– Marttojen voima on ollut yhteen kokoontuminen.
Näin totesi Annikki Aro Kihniön Marttojen Maailman suurimman marttaillan juhlapuheessaan. Tämä voima näyttäytyi Vanhassa Puumilassa pidetyssä tapahtumassa, sillä tupa täyttyi juhlijoista. Vieraiksi oli kutsuttu esimerkiksi Kihniö-Seuran jäseniä.
Marttailta oli järjestön 120-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen tilaisuus, ja sitä vietettiin ympäri Suomen viime torstaina kello 17–19. Ajankohta, 31. tammikuuta eli Allin-päivä, oli valikoitunut juhlapäiväksi Alli Nissisen mukaan.
Nissinen oli se perustajajäsen, joka keksi koko järjestön nimen. Alun perin ehdotettu Sivistystä kodeille -nimi oli kuulostanut keisarillisen Suomen senaatin korvissa liian vaaralliselta.
Valtakunnallisesti juhlavuoden aikana järjestetään erilaisia tempauksia. Yksi kohokohta on 14. syyskuuta, jolloin Helsingin Senaatintori muuttuu marttatoriksi. Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Yle ja Strömsö-ohjelma.
Vuoden teema on Hyvä arki kuuluu kaikille. Marttojen vuodelta 1899 peräisin olevat tavoitteet perheiden ja kotien hyvinvoinnin edistämisestä ja kotitalouden arvostuksesta ovatkin yhä edelleen ajankohtaisia.
– Emme vain halua parantaa maailmaa, vaan me parannamme maailmaa, Aro sanoi.

Enää vain yksi Kihniön Martat

Marttaillan tervehdyssanat lausui puheenjohtaja Tuula Rintamäki, ja Kihniön 4H-yhdistyksen Tempon tahtiin -ryhmä esitti tansseja. Historian havinaa oli ohjelmassa mukana vuoden 1927 Marttalaulun ja Esteri Hautamäen tekstiin perustuvan historiikin muodossa. Historiikin esitti Annikki Aro.
Kihniössä toimi ennen useita, kylittäin jakautuneita marttayhdistyksiä. Lopulta toiminnassa oli enää vuonna 1951 perustettu Asemanseudun Martat, jonka nimi muuttui Kihniön Martoiksi vuonna 2017.
Nimenvaihtovuonna yhdistys sai huomiota Pirkanmaan Vuoden maisemateko -kilpailussa, kun se palkittiin kunniamaininnalla kulttuuriympäristön hyväksi tehdystä arvokkaasta työstä.
Tunnustus liittyi Mäkikylän talkoourakkaan, jonka myötä Peltomäen mäen vanhojen rakennusten kivijalat saatiin esille. Paikalla pidettiin myös kyläjuhla elokuussa 2017. Tapahtuma oli osa Kihniön kunnan Suomi 100 -juhlallisuuksia.
Kihniön Marttojen tilanne näyttää tällä hetkellä päinvastaiselta moneen muuhun vapaaehtoistoimintaan verrattuna, sillä yhdistyksen jäsenmäärä on lisääntynyt reippaasti.

Taustatiedot: Marttaliitto, marttaperinne.fi