Pakkaslumi on kevyt lykätä alas, mutta varovainen täytyy olla

Nyt on oikea aika keventää laajarunkoisten kattojen lumikuormaa. Keijo Kortteus ja Jukka Koskenmäki pudottivat eilen lumet alas Opintotalon sisääntulokatoksen päältä.

Opintotalon sisääntulokatoksen päälle on kertynyt noin 80 sentin vahvuinen lumikuorma. Kinosta lapioivat alas huoltoyhtiö T:mi J. Koskenmäen Jukka Koskenmäki ja Keijo Kortteus.
Katoksen rakenne on kevytrakenteinen, joten lumikuormaa kevennetään miesten mukaan joka talvi.
– Katoksen päälle tuiskaa aina enemmän lunta kuin rakennuksen katolle. Kevyen pakkaslumen kanssa pääsee vielä helpolla, joten nyt on hyvä aika lapioida, Koskenmäki sanoo.
Miehet mittaavat katoksen lumikuorman painon kairaamalla lunta muoviputkeen. Lumi punnitaan, jonka jälkeen selvitetään laskukaavalla lumen paino neliömetriä kohden.
Koskenmäki arvelee, että lumi painaa nyt noin 100 kiloa neliötä kohti. Lukema ei vielä hätyyttele 180 kilon kriittistä raja-arvoa, mutta viikonlopulle luvattu suojasää ja mahdollinen vesisade voivat tuplata lumen painon. Siksi on hyvä aika toimia nyt.
Kattojen lumikuormat eivät ole vielä toistaiseksi aiheuttaneet työruuhkaa huoltofirmalle. Koskenmäen mukaan työpäivät täyttyvät tällä hetkellä lumenajosta pois parkkipaikoilta ja pihoista.
– Toistaiseksi olemme pudottaneet lumet vain yhden omakotitalon katolta ja toinen omakotitalo on odottamassa. Kiinteistönomistajat haluavat varmuuden vuoksi lumet pois katolta.
Katolle kertyneiden kinosten vahvuutta ja painoa on kuitenkin syytä tarkkailla. Koskenmäki sai jo Keskolta toimeksiannon K-Supermarket Parkanon katon lumikuorman mittaamisesta.
– Mittaustulos jäi siellä vielä kauaksi kriittisestä pisteestä, Koskenmäki kertoo.

Harjakatolla puuterilumi on petollista

Lumia on alettu pudottaa alas myös kaupungin kiinteistöjen katoilta. Työpäällikkö Jussi Henttosen mukaan toimeen tartuttiin jo alkuviikosta.
– Lumia on pudotettu toistaiseksi urheilutalon, Keskustan koulun ja Uunilinnun katoilta, ja työ jatkuu. Lumi on kevyttä, joten nyt on oikea aika toimia, Henttonenkin toteaa.
Jäähalliyhtiön toimitusjohtaja ja kaupungin tekninen johtaja Jarmo Kyösti kertoo, että lapiomiehet ovat olleet töissä myös jäähallin katolla, ja työt jatkuvat edelleen.
Kyösti muistuttaa, että katolla työskentely edellyttää varovaisuutta ja asianmukaisia turvavarusteita.
– Erityisen tarkkana pitää olla nyt harjakatoilla, koska pakkaslumi ei ole kiinnittynyt katon pintaan. Irtolumi voi olla vaarallisen liukasta.

Ammattilaisten hommia

Parkanon ja Kihniön rakennusvalvonta kehottaa kiinteistönomistajia tarkkailemaan rakennusten katoille kertyvän lumen määrää. Katolle kasautuva lumi voi vahingoittaa rakennuksen rakenteita etenkin sään lauhtuessa ja lumen tiivistyessä vetiseksi.
Tarvittaessa on ryhdyttävä lumen poistoon, johon saattaa olla syytä palkata ammattilainen.
Rakennustarkastaja Raisa Karinsalo-Manninen muistuttaa, että riskialttiita ovat laajarunkoiset rakennukset, joissa kattorakenteiden jännevälit ovat pitkiä. Tällaisia ovat muun muassa urheiluhallit, suuret kaupat, ratsastusmaneesit ja isot teollisuushallit.
– Lain mukaan kaikkien laajarunkoisten hallien turvallisuuden arviointi pitää olla tehtynä 1.4.2019 mennessä.
Suomen Ympäristökeskuksen julkaiseman tiedotteen mukaan Länsi-Suomessa lumikuormat olivat tammikuun lopulla 30–60 kiloa neliöllä. Mahdolliset piilevät, isojen rakennusten rakennusvirheet alkavat tyypillisesti ilmetä, kun maaston lumikuorma kasvaa 80–100 kiloon neliömetrillä.