Kansallispuisto sai uudet, monitaitoiset yrittäjät

Seitsemisen luontomatkailua alkaa pyörittää yhdeksän hengen yrittäjäporukka. Kuvaan ehtivät Kati Nynäs, Riitta Tiitola-Heman, Oskar Ek sekä Raine Kallio koiriensa Hallin ja Sissin kanssa.

Seitsemisen Osuuskunnan tiedottaja Raine Kallio ottaa toimittajan vastaan remontin keskellä. Kansallispuiston luontokeskuksessa toimintansa aloittava yrittäjäporukka viimeistelee kahvila-ravintolan ulkoasua ennen viikonlopun h-hetkeä.
Ovet ovat avoinna yleisölle ensimmäistä kertaa uusin voimin lauantaina.
– Yleisilme muuttuu aikaisempaa kodikkaammaksi luontoteemaa korostamalla. Remonttia on tehty myös majoitustiloissa, joiden viihtyvyyttä on lisätty äänieristystä parantamalla, Kallio kertoo.
Uudet yrittäjät allekirjoittivat vuokrasopimuksen Metsähallituksen kanssa tammikuussa.
Kallion mukaan tavoitteena on tehdä luontokeskuksesta virkeä ja toiminnallinen tapahtumakeskus.
Uusi vuokralainen tuottaa luontomatkailupalveluja koko Seitsemisen kansallispuiston alueella. Tukikohtana toimii luontokeskus, jossa ovat uudistuneiden ravintola-, majoitus- ja kokoustilojen lisäksi tutut perusnäyttelyt sekä vaihtuva näyttely yläkerran aulatilassa.

Eräkokemusta Huippuvuorilta

Eväät monipuoliseen yritystoimintaan löytyvät Kallion mukaan osuuskunnan jäsenten työkokemuksesta ja osaamisesta.
– Meitä on kaikkiaan yhdeksän, ja olemme moniammatillinen porukka. Osa on työskennellyt pitkään luontomatkailun parissa, ja joukosta löytyy myös rakentamisen, hyvinvointipalvelujen, yrityskonsultoinnin, ravinto-alan ja it-puolen osaamista. Yhdistävä tekijä on kiinnostus luontoon, retkeilyyn ja liikunnalliseen elämäntapaan, Kallio kertoo.
Kallio on itse eräopas, joka on kartuttanut työkokemusta vaellusoppaana Huippuvuorilla. Erämatkailun huippuammattilainen on myös Tomi Mandelin, joka toimii eräoppaiden ammattiopettajana tamperelaisessa Ahlmanin koulussa.
Tampereelta tulevat kaikki muutkin Seitsemisen Osuuskunnan yrittäjät, ja kansallispuiston luontokohteet ovat tuttuja suurimmalle osalle heistä.
Yrittäjien mukaan Seitseminen tarjoaa upeat puitteet kehittää luontomatkailua. Harjumaisemaa, aarniometsää, soita ja erämaalampia sivuavat merkityt reitit houkuttelevat vuosittain noin 40 000 retkeilijää. Opastuskeskuksessakin vierailee vuosittain noin 25 000 kävijää.

Tuliperformanssi käynnistää hiihtoloman

Kallion mukaan niin yksittäisiä omatoimiretkeilijöitä kuin ryhmiäkin palvelee luontokeskus ympäri vuoden. Asiakkaille räätälöidään ohjelmakokonaisuuksia, kuten opastettuja retkiä, joogaviikonloppuja tai luontotaidekursseja. Palveluita täydennetään myös retkivälineiden vuokraustoiminnalla.
Opastuskeskuksen aukioloaikojen pääpaino on aluksi sesongeissa ja viikonlopuissa.
– Muina aikoina palvelemme tilauksesta. Aukioloja muokataan sitä mukaan kun näemme, millaisille palveluille on kysyntää, Kallio sanoo.
Paikallisista yhdistyksistä, kyläseuroista ja metsästysporukoista yrittäjät toivovat löytävänsä tapahtumien yhteistyökumppaneita.
Toimijat ja muukin yleisö toivotetaan tervetulleiksi 23. helmikuuta pidettävään hiihtolomaviikon aloitustapahtumaan, jolloin on luvassa muun muassa ilmainen tuliperformanssiesitys.