Leader Pohjois-Satakunta jakoi hanketietoja ja ämpäreitä

Alpo Kivistö sai ämpärin Leader Pohjois-Satakunnan hankesihteeri Päivi Hietapakalta. Kuvaamassa Leader Pirkanmaan tiedottaja Johanna Veijanen.

Leader Pohjois-Satakunnan RoadShow pysähtyi Kihniöön keskiviikkoaamuna, ennen kuin matka jatkui kohti Parkanoa. Maaseutumölkyn ja ilmaisten ämpärien lisäksi tarjolla oli tietoa jo toteutuneista hankkeista ja tulevista mahdollisuuksista.
Toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto sanoi, että parinkymmenen vuoden aikana on tuettu miltei tuhatta hanketta. Nykyisen, vuodet 2014–2020 kattavan ohjelmakauden aikana pelkästään Kihniössä on tuettu noin 20 hanketta. Näistä tuista kolmasosa on ollut yritystukia.
Viime vuosien yleishyödyllisten hanketukien joukosta löytyy niin Kihniön kunnan Meidän Kihniö -hanke, Lions Club Kihniön Käskyvuoren näkötorni, Kihniön Matkailuyhdistyksen kesäteatteri ja Pyhäniemen aktivointihanke, Kihniö-Seuran vanhojen valokuvien tallennusprojekti, Mäkikylän Metsästäjien majan parannustyöt ja sekä Nerkoon Metsästäjien ampumaradan kehittämishanke.
Teemahankkeiden kautta on tuettu niin VPK:n majan investointeja kuin Nuoriso-Leaderin kautta 4H:n vuoden 2018 katufestareita.

Yhdistyksille uusi teemahaku

Helmikuun alussa alkoi uuden Pitovoima vahvemmaksi -teemahankkeen hakuaika. Sen tavoitteena on aktivoida, kehittää ja luoda uusia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia alueella. Etusijalla ovat ympäristöä parantavat ja hiilijalanjälkeä vähentävät hankkeet. Tuen hakijan pitää olla yleishyödyllinen yhdistys, ja hakuaika päättyy maaliskuun puolivälissä
– Ajatus on, että nämä hankkeet eivät olisi ihan tavanomaisia, kuten kylätalojen kalustehankintoja, Vanhapaasto kertoi.
Nykyisen kauden lähestyessä loppuaan tuet ovat muuten hieman aikaisempaa tiukemmassa. Tällä hetkellä on jaettavana puolet vähemmän varoja kuin kolmena edellisenä vuonna. Lisäksi vuonna 2020 eli ohjelmakauden viimeisenä vuotena alkavat hankkeet eivät voi olla yhtä pitkäkestoisia, sillä toteutusaikaa on vuoteen 2021 asti.
Jo nyt onkin alettu valmistautua uuteen EU-ohjelmakauteen 2021–2027.

Taustatiedot: Leader Pohjois-Satakunnan hankerekisteri