Helmisunnuntai, bl. 6/19

Eilen, sunnuntaina oli kiva herätä kirkkaaseen auringonpaisteeseen pimeän talven jälkeen. Jo aamupäivällä tuli tieto, että Aurejärven rannalla olevalle mökille oli saatu tie auratuksi. Niinpä päätimmekin aloittaa mökkikauden jo näin varhain. Vielä edellisenä päivänä pohdimme lumikengillä kulkua korkeilla hangilla käydessämme tutustumassa Seitsemisen opastuskeskuksen palveluihin. Lumikengillä kulun totesimme kuitenkin liian vaikeaksi.

Nyt lähdimme suorittamaan aurauskuluja ja ajoimme samalla rantamökille, jossa tien reunoja komistivat korkeat kinokset. Ei tarvinnut muuta kuin lapioida portailta painavat lumipaakut pois, niin pääsimme sisään sytyttämään kamiinaa. Laiturin oli kevätaurinko jo puoliksi sulattanut ja laiturin penkki oli aivan kuiva. Kyllä siellä jo päiväkahvi maistuikin!

Vaikka mökki lämpeni nopeasti, emme kuitenkaan vielä jääneet sinne yöksi. Minua veti TV:n ääreen illan ohjelma nimeltä Kaiken teoria, jossa kuvattiin viime vuoden maaliskuussa kuolleen kuuluisan kosmologin Steven Hawkingin elämää. Tämä Hawking oli samanikäinen kuin minäkin. Häntä näytteli upeasti Eddie Redmayne. Myös vaimo Jane esiintyi hoitavana ja huolehtivana puolisona, vaikka mies tohtoriksi valmistuttuaan sairastui pahaan ALS-tautiin, jossa luvattiin vain pari vuotta elinikää.

Hawking joutui pyörätuolipotilaaksi ja menetti vielä puhekykynsäkin. Hän sai kuitenkin äänisimulaattorin, jonka avulla hän pystyi kommunikoimaan jopa tieteellisistä asioista. Ohjelma kertoi, miten hän vuonna 1988 sai valmiiksi teoksen Ajan lyhyt historia, josta pian tuli todella bestseller, sitä myytiin yli 9 miljoonaa kappaletta vuoteen 2002 mennessä. Kirjan suomensi Risto Varteva.

Hawking on kai itse sanonut, että jokainen kirjassa oleva matemaattinen yhtälö puolittaa kirjan lukijamäärän. Siksi tässä kirjassa onkin vain yksi yhtälö, yleisesti tunnettu Einsteinin yhtälö. Tätä kirjaa ei ohjelma ehtinyt enempää esitellä, joten muistelen tässä hieman, mistä tämä kuuluisa kirja kertoo.

Kirja alkaa ihmisen maailmankuvan kehityksestä. Sitten kerrotaan Galileo Galilein sekä Isaac Newtonin ajasta ja edetään Albert Einsteinin kehittämään suhteellisuusteoriaan asti. Sen jälkeen tulee Edwin Hubblen todistus maailmankaikkeuden laajenemisesta sekä taustasäteily. Sitten päästään Brownin liikkeeseen ja alkeishiukkasiin. Seuraava aihe on mustat aukot. Siitä päästään mustan aukon säteilyyn, jota myös Hawkingin säteilyksi nimitetään. Niin päästään maailmankaikkeuden syntyyn ja kehitykseen   teemoina alkuräjähdys ja laajeneva maailmankaikkeus. Pohditaan myös absoluuttista ja suhteellista aikaa ja aikamatkoja. Lopuksi pyritään fysiikkaa yhtenäistämään käsitteillä säieteoria, M-teoria ja kaiken teoria.

Tämä kirja pitäisi todella kuulua jokaisen sivistyneen ihmisen kirjakokoelmaan.

Tämän kaiken päälle sopi jo nauttia puoli pulloa saksalaista olutta. Lidl-myymälä mainosti saksalaisia olutmerkkejä otsikolla Saksaa Bisserwisserille. Kun olimme joskus 1960-luvulla kesän Saksassa, päätimme virkistää muistia näillä laatutuotteilla. Münchenistä muistan tuotteet Münchner Hell, josta mainos sanoo: pitsinen vaahto, makeahko kukkainen tuoksu, viljaisen maltainen maku, hinta 3,61/500 ml. Toinen merkki on Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, perinteistä Oktoberfest-oluttyyppiä edustava rubiininpunsainen tumma lager, jossa käytetään pyökkipuun savussa paahdettuja maltaita. Kolmas ostamamme merkki oli Beck’s Pils, maultaan sitruunaisen humaloitu ja suutuntumalta pehmeän vaahtoava.

Niin tuli mieleen ylioppilaslaulut: In München steht ein Hofbräuhaus, eins, zwei, g’suffa…! taikka myös

Trink, trink, Brüderlein trink, lass doch die Sorgen zu Haus!

Kauf dir ein Auto und fahr gegen Baum, dann ist das Leben ein Traum.

(suomeksi suunnilleen: Juo, juo, veikkoseni, jätä murheet kotiin! Osta itsellesi auto ja aja päin puuta, niin on elämä yhtä unelmaa.)