Samuli Juurakko on ottanut hyödyn irti opinahjon mahdollisuuksista

Agrologiksi valmistuva Samuli Juurakko on hyödyntänyt opiskelunsa tarjoamat mahdollisuudet. Opintojen jälkeen hän siirtyy työelämään oman alan tehtävien pariin.

Keväällä Seinäjoen ammattikorkeakoulusta agrologiksi valmistuva Samuli Juurakko on hyödyntänyt mahdollisimman hyvin opiskelun tarjoamat mahdollisuudet. Antiin kuuluvat työharjoittelut erityyppisissä työpaikoissa, opiskelijavaihto ulkomailla ja osallistuminen päätöksentekoon opiskelijoiden edustajana Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa.
Juurakko haastaa joka saralla itseään tekemään parhaansa. Usein tämä tarkoittaa poistumista omalta mukavuusalueelta.
– Lähdin työharjoitteluun Yhdysvaltoihin, vaikka ei kielitaitoni ollut mikään erityisen hyvä. Lujalla ja avoimella asenteella ja eleillä pärjää pitkälle. Kielitaito karttuu paikan päällä, Samuli Juurakko sanoo.
Hän oli työharjoittelun lisäksi myös 3 kuukauden opiskelijavaihdossa Yhdysvalloissa.
Hän kannustaa opiskelijoita tarttumaan rohkeasti koulujen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Ainakaan ei jälkikäteen tarvitse harmitella ohimenneitä tilaisuuksia.
–Erilaiset kokemukset antavat mahdollisuuden erottua myös työnhaun yhteydessä.

Tärkeintä on valita itse kiinnostava ala

Juurakon mukaan tärkeintä on opiskella itseään kiinnostavaa alaa. Hän löysi oman alansa pari vuotta lukion jälkeen. Juurakko kirjoitti ylioppilaaksi Parkanon lukiosta vuonna 2013.
Lukion jälkeen hän oli vuoden töissä, jonka jälkeen suoritti erikoisjoukkojen pääsykokeet ja pääsi suorittamaan siellä armeijan.
– Lukiossa ei tuleva opiskelupaikka vielä ollut selvä. Mietin poliisin ammattia tai sotilasuraa.
Varusmiespalveluksen aikana uudenlaisten olosuhteiden ympärillä Juurakko koki kasvavaa vetovoimaa maatalouden pariin. Hän oli useana kesänä työskennellyt maataloustöissä.
Agrologeista noin kolmasosa ryhtyy maatalousyrittäjiksi. Juurakko kuuluu siihen kahteen kolmasosaan, joka työsarka on toisaalla maatalouden parissa.
Hän haki työharjoitteluiden kautta hyvin erilaisia kokemuksia. Reilu puoli vuotta hän oli montanalaisella suurtilalla, toisena vuonna kaupan alalla ja kolmantena vuonna kesätoimittajana Maaseudun Tulevaisuudessa.
– Kaikki kolme olivat hienoja kokemuksia ja opettivat paljon.
Moni nuori miettii parhaillaan, mihin hakea kevään yhteishaussa. Juurakko kehottaa miettimään, mikä itseä oikeasti kiinnostaa. Tulevaisuuden näkymistä kannattaa keskustella opinto-ohjaajan kanssa.
– Tärkeintä opiskelussa on motivaatio, jota on silloin, kun on valinnut juuri itselle sopivan alan. Opiskelupaikka on myös kymmenien tuhansien eurojen arvoinen investointi tai etuus, jonka aina joku maksaa, vaikka opiskelupaikassa ei ole lukukausimaksuja.
Juurakko osaa katsoa tilannetta myös opinahjon näkökulmasta. Motivoitunut opiskelija suorittaa opintonsa ja tutkintonsa. Opintojen keskeyttäminen merkitsee oppilaitokselle opiskelijahävikkiä, joka vaikuttaa määrärahoihin. Koulutusjärjestelmälle kyseessä on resurssien tuhlaaminen.
Juurakko huomauttaa, että Yhdysvalloissa muut opiskelijat eivät olleet uskoa suomalaisen korkeakoulun tarjoamia etuja.
– Kerroin, että en maksa koulutuksesta ja sain vaihtoon apurahan. Valtion takaama opintolaina ja Kelan opintoraha herättivät suurta hämmästystä, kun Yhdysvalloissa opiskelijat maksavat itse tuhansien dollarien lukukausimaksut.
Juurakko tekee parhaillaan opinnäytetyötään, jossa hän tutkii poliittisten nuorisojärjestöjen näkemyksiä maatalouden tulevaisuudesta.
Opintojen jälkeen Juurakko siirtyy työelämään oman alan tehtävien pariin.