Metsästysseura muutti sääntöjä ja sai nuoria jäseniä

Janina Katajisto, Niilo Kumpulainen, Aleksi Liesjärvi ja Eero Rantala ovat uusia jäseniä Vuorijärven metsästysseurassa. Harri Liesjärvi ja Tommi Riihiviita kertovat, että uusia innokkaita harrastajia mahtuu vielä mukaan toimintaan.

Vuorijärven metsästysseura on saanut kymmenkunta uutta, nuorta jäsentä sen jälkeen, kun seura väljensi jäsenyyden ehtoja. Sääntöjä muutettiin niin, että mukaan pääsevät myös muut kuin maanomistajat tai heidän sukulaisensa.
Puheenjohtaja Tommi Riihiviidan mukaan seura panostaa tosissaan nuorisotoimintaan.
– Muutimme tietoisesti jäykkiä ja vanhentuneita sääntöjä nuorisoystävällisempään suuntaan. Nuoria innokkaita harrastajia liittyi seuraan heti, kun sääntömuutos astui voimaan. Seuraan on nyt helppo tulla, Riihiviita sanoo.
Jäsenehtojen väljennyksen lisäksi seuraan tuli uusi, nuorten jäsenryhmä. Heitä kohdellaan suopeammin myös maksujen osalta. Alle 18-vuotiaiden jäsenmaksu on koejäsenyyden ajalta 25 euroa, kun maksu on normaalisti 50 euroa. Myös liittymismaksu on puolet normaalihinnasta.
Uudet jäsenet ovat iältään 14–40-vuotiaita, suurin osa alle kolmekymppisiä.
Niilo Kumpulainen (14), Aleksi Liesjärvi (15) ja Eero Rantala (14) olivat ensimmäisten joukossa hakemassa seuran koejäsenyyttä. Kaikki osallistuivat jo syksyllä hirvijahtiin.
Kiinnostus metsästykseen on periytynyt perhetaustan kautta.
– Metsällä olen kulkenut isän mukana. Metsästys on mukavaa ajanvietettä. Hirvijahdin lisäksi kokemusta on kyyhkys- ja sorsajahdista sekä peuran yhteisjahdista, Aleksi Liesjärvi luettelee.
Janina Katajiston (25) kiinnostus metsästykseen liittyy vahvasti koiraharrastukseen. Hänellä on ajavien koirien koetoimitsijakortti.
– Seurassa pääsee järjestämään näyttelyitä ja käyttökokeita. Myös metsästyskoirien kenneltoiminta kiinnostaa, Katajisto sanoo.

Hyvät jahtimaat, vähän väkeä

Tommi Riihiviidan ja seuran varapuheenjohtajan Harri Liesjärven mukaan sääntöuudistukset korostuvat seurassa, jonka metsästysmaat sijaitsevat autioituvalla syrjäseudulla.
Vuorijärven perukoilla on laajat ja hyvät jahtimaat, mutta vähenevässä määrin asukkaita. Uusia asukkaita ei kylälle juuri muuta, ja maanomistajat asuvat pääosin etäällä kaupungeissa.
Metsästysmaita on 6000 hehtaaria, ja seurassa on noin sata jäsentä ja hirviporukassa 25 metsästäjää.
Muutospaineet seuran sääntöihin ovat kasvaneet sitä mukaan kun jäsenien keski-ikä on noussut.
– Kun keski-ikä on päälle kuudenkymmenen, tulee väkisinkin mieleen, että kohta käy leikkuri, jos mitään ei tehdä, Riihiviita toteaa.
Hänet valittiin seuran nokkamieheksi tänä vuonna. Jäsenhankinta oli ensimmäinen asia, johon Riihiviita halusi tarttua.
Sääntömuutokset ovat välttämättömiä, koska asenne metsästysseuran jäsenyyteen on muuttunut vuosikymmenten saatossa.
– Ennen maanomistajuus ja kylällä asuminen melkeinpä velvoittivat metsästysseuran jäsenyyteen. Nykyään jäsenyyttä hakevat vain aktiiviset harrastajat, mikä on seuran toiminnan kannalta pelkästään hyvä asia. Olisi ikävä todeta jäsenyyttä hakevalle, että olet hyvä tyyppi, mutta jäseneksi emme voi ottaa, ellet osta maata.

Viestintä kulkee reaaliajassa

Liesjärven mukaan yhteisjahdit ja yhdessä tekeminen ovat uudenlaista metsästyskulttuuria, jota tukee myös nykytekniikka. Uusien jäsenien on helppo päästä mukaan toimintaan, kun viestintä pelaa reaaliajassa.
– Ennen lähettiin jäsenkirje kerran vuodessa ja laitettiin pari ilmoitusta paikallislehteen. Nyt pystymme kokoamaan porukan jahtiin lyhyellä varoitusajalla WhatsApp-ryhmässä tai tekstiviestillä.
Ensi kesänä Vuorijärven seura järjestää nuorille kesäleirin yhteistyössä riistanhoitoyhdistyksen nuorisovastaavan Maria Lammentaustan kanssa. Tulossa on myös metsästyskorttikurssi ja tutustu hirvijahtiin -päivä, jolloin jahtia voi tulla seuraamaan yhdessä vanhempien kanssa.
– Tutustumispäivä jakaa tietoutta jahdin kulusta. Monille voi olla yllätys, miten tarkkaan johdettua ja säntillistä hirvenmetsästys on, Harri Liesjärvi sanoo.
Hirvijahti on näkyvin osa toimintaa, mutta Riihiviita ja Liesjärvi muistuttavat, että metsästys on paljon muutakin. Seuran mailla metsästetään myös valkohäntäpeuroja, kauriita, jäniksiä, pienpetoja sekä metsäkana- ja sorsalintuja.
Koiratoiminnassakin seura on aktiivinen. Se järjestää koiranäyttelyitä yhdessä parin muun metsästysseuran kanssa. Riistanhoitotyö on tärkeä osa seuran toimintaa.

 

Vuorijärven Metsästysseura ry.

  • perustettu 1967
  • 100 jäsentä
  • Pirttijärven maja omassa ja vuokrakäytössä
  • mukana Metsästäjäliiton nuorisokampanjassa, ainoana seurana Parkano–Karvian rhy:stä
  • www.vuorijarvenms.fi ja Facebook