Kirpputoriyrittäjyys ohitti hoitoalan

Lähihoitajaksi valmistunut parkanolainen Joona Kirvesniemi on nyt kirpputoriyrittäjänä Kankaanpäässä.

Parkanolainen Joona Kirvesniemi (25) valmistui lähihoitajaksi vuonna 2017. Hän teki hoiva-alalla erilaisia sijaisuuksia 1,5 vuoden ajan ennen kuin ryhtyi yrittäjäksi.
Kirvesniemi avasi joulukuun alussa kirpputorin Kankaanpäässä.
Kokonaan Kirvesniemi ei hoiva-alaa jättänyt. Hän toimii kotikaupungissaan kotihoidossa tuuraajana. Talven kiivaimpana flunssa-aikana töitä oli neljänäkin iltana viikossa.
– Alkutalvesta kirppari oli auki iltakuuteen. Menin seitsemäksi kotihoitoon ja työskentelin iltakymmeneen. Aamulla tulin taas kirpparille, Joona Kirvesniemi sanoo.
Viimeisen parin viikon aikana Kirvesniemellä ei ole ollut kotihoidon sijaisuuksia.

Ihmisten auttaminen on mieluisaa työtä

Joona Kirvesniemelle lähihoitajaksi kouluttautuminen oli selkeä valinta. Kimmokkeen hän arvelee saaneensa alaan, kun hänen molemmat mummunsa hoidettiin heillä kotona.
Kirvesniemi opiskeli sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa lähihoitajaksi Parkanossa. Hän valmistui 2017.
– Tykkään auttaa ihmisiä ja haluan työskennellä heidän parissaan. Hoitoala on mielenkiintoista, koska se sisältää paljon muutakin kuin perustarpeista huolehtimista, Kirvesniemi sanoo.
Kotihoidossa on tarkka aikataulu. Kirvesniemen mukaan yllätyksellisiä tilanteita on varsin usein, ja silloin aikataulu pettää.
– Kymmenen minuutin kotikäynti viivähtää helposti puoleen tuntiin, jos asiakas tarvitsee kuljetuksen terveyskeskukseen. Hoitaja odottaa hänen kanssaan ambulanssin saapumiseen saakka. Kaikki asiakkaat on hoidettava, joten tällaiset poikkeamat tietävät ylitöitä. Aina sanotaan, ettei ylitöitä saa tehdä, mutta ei ihmisiä voi heitteille jättää.
Ainakaan tällä hetkellä Kirvesniemi ei vaihtaisi yrittäjyyttä hoiva-alan työsuhteeseen. Sen sijaan hän haluaisi yhdistää hoiva-alan ja yrittäjyyden.
– Tuskin isojen yritysten kanssa kuitenkaan kannattaa lähteä kilpailemaan, Kirvesniemi sanoo.
Yrittäjyys on kiinnostanut Kirvesniemeä jo lapsuudesta Karviassa. Pienenä hän purkitti horsmia ruukkuun, otti lastenrattaat ja lähti myymään taimia kylälle. Ekologisesti hän myös otti ylijääneen ruoan ja kaupitteli sitä koiranruokana.
– Karviassa kannustettiin yrittäjyyteen. Peruskoulussa oli yrittäjyyskasvatusta, ja yrittäjiltä sain yrittäjyyskasvatus-stipendinkin.
Kirpputorin Kirvesniemi perusti, koska vanhat tavarat kiinnostavat häntä itseäänkin. Kaksikerroksisessa liiketilassa on 240 neliötä.
Kuutena päivänä viikossa työskentelevä yrittäjä pitää pääsääntöisesti sunnuntait vapaina. Omasta jaksamisestaan hän pitää huolen ulkoilemalla.
– Keväällä tai alkukesästä aion laittaa viikoksi oveen lapun ”olen lomalla”, Joona Kirvesniemi sanoo.