Laulu ja talo syntyvät samoilla periaatteilla

Laulaja ja lauluntekijä Jukka Anttila harjoittelee ohjelmistoaan musiikkiviikon esiintymistä varten.

Jukka Anttila on karvialaisille tuttu useasta eri kokoonpanosta. Hän on esittänyt säveltämiään lauluja muun muassa A. Musta-Matti, TB Karvia, Anttila & Maa -kokoonpanojen kanssa. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä Köyhän Miehen Teatterin kanssa.
Tänä vuonna Anttilan sävellyksiä kuullaan taas uudella kokoonpanolla höystettynä. Uuden kokoonpanon myötä lauluihin on tehty uusia sovituksia esimerkiksi huilulla, mandoliinilla, harmonilla ja slidekitaralla.
Jukka Anttila on säveltänyt laulunsa pääsääntöisesti runoilija Ilpo Tiihosen tekstien pohjalta. Säveltäminen muistuttaa Anttilan mukaan paljolti hänen leipätyötään, rakennusten suunnittelua ja piirtämistä.
– Lähtökohtani on, että teen lauluja kuten rakennan työssäni taloja paperille. Molemmat perustuvat tietynlaisiin sommittelun sääntöihin. Molempiin sisältyy aina tietty määrä toistoa sekä teemojen ja muotojen variointia. Pääasia on kuitenkin aina lopulta molempien kohdalla, että runko, siis laulu tai talo pysyy kasassa, Anttila kertoo.
Paikoilla ja paikkakunnilla on niin ikään suuri merkitys Anttilan sävellyksille. Lauluntekijä on kotoisin Karviasta, mutta hän on asunut suurimman osan elämästään Helsingissä. Paikkakuntien henki kuuluu niin sävellyksissä kuin sanoituksissa. Tästä viestii esimerkiksi Parkanoon päin niminen sanoitus, joka on tehty tunnetun englantilaisen kansanlaulun pohjalta.
– Olen ikään kuin kahden paikkakunnan loukussa. Pidän yhtä lailla Karviasta kuin Helsingistä. Muutin jo nuorena pois Karviasta. Henkisesti nämä paikkakunnat tukevat toisiaan ja niiden merkitys näkyy ja kuuluu myös musiikissani, Anttila kertoo.

Esko Harni