Karvian kakko on ollut hittituote jo 40 vuotta

Matti Alvarin leipomo on paistanut ohrakakkoja 40 vuotta.

Karvialaisen Alvarin leipomon ohrakakko täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Leipomoyrittäjä Matti Alvari kertoo, että satakuntalainen perinnekakko on pitänyt pintansa leipomon ykköstuotteena.
Tuoretta kakkoa myydään edelleen Karvian lisäksi Kankaanpäässä, Parkanossa, Kihniössä, Laviassa, Jämijärvellä ja jonkin verran Pohjanmaan suunnalla. Pitopalvelutkin ovat iso asiakasryhmä.
Markkinoita avataan parhaillaan myös Pirkanmaalle. Kyselyjä on tullut Alvarin mukaan niin paljon, että ensimmäiset kakot on viety myyntiin Ikaalisiin, Hämeenkyröön ja Tampereelle.
Kakkoja paistettiin ennen vanhaan jokaisessa satakuntalaisessa pirtissä. Lauantai oli leivontapäivä, ja kaikilla oli omat reseptinsä.
Kotileipomosta, maalaistalon pirtistä alkoi myös Matti ja Ulla Alvarin kehittelemän ohrakakon kaupallinen tarina.
– Reseptin alkuperä on lähtöisin suvun mummoilta, ja se on ensimmäinen kakko-nimellä kaupallisesti hyödynnetty leipä, Matti Alvari kertoo.

Uudet yrittäjät jo katsottuna

Tuote löysi heti markkinansa. Alvarin mukaan sillä oli selvästi tilausta. Ensimmäiset leivät myytiin Karvian meijerin myymälässä ja osuuskaupassa. Pian sitä halusivat myyntiin muutkin kaupat.
Leipomo pyöri aluksi pääasiassa Ulla Alvarin vastuulla, ja ulkopuolisia työtekijöitäkin oli heti kaksi. Apukäsinä työskentelivät myös perheen lapset.
– Lisää väkeä jouduttiin palkkaamaan pian, sillä tuote alkoi myydä itse itseään. Ei sitä paljon tarvinnut mainostaa, Matti Alvari muistelee.
Parkanossa leivällä on ollut alusta asti hyvät markkinat.
– Siellä on paras myynti. Parkanolaiset ovat ottaneet kakon omakseen, Alvari kiittää.
Ohrakakon oheen leipomon tuotevalikoimaan tuli pikkupullia ja pitkoja ja myöhemmin maidoton kaurakakko.
Yrittäjät rakensivat uuden tuotantohallin leipomolleen 1980-luvulla, ja yritys siirtyi myöhemmin Alvarien tyttärelle. Sen jälkeen sitä pyörittivät jonkin aikaa suvun ulkopuoliset yrittäjät.
Matti ja Ulla Alvari palasivat 7 vuotta sitten takaisin perustamansa leipomon ruoriin.
Kakon tulevaisuus on näillä näkymin turvattu.
– Jatkamme itse vielä pari vuotta, ja toiminta jatkuu sen jälkeen uusien yrittäjien voimin. Sen verran uskallan jo luvata, Matti Alvari paljastaa.

Tuoreet jauhot ja arinauuni

Alvarin leipomossa Vellikellontiellä kakkoja paistetaan joka päivä. Karviassa ja Parkanossa vastapaistettua leipää myydään myös lauantaina.
Makeista leivonnaisista leipomo on luopunut ja keskittänyt tuotantonsa suosittuihin kakkoihin. Niille on kysyntää, koska niitä pidetään maultaan ainutlaatuisina ja ne ovat lisäaineettomia.
Yksi ohra- ja kaurakakon suosion salaisuus on Alvarin mukaan tuoreet jauhot. Maukkaus on peräisin lähimyllyssä jauhetusta viljasta.
– Tuoreus on tärkeä. Jauhatuksesta saa olla aikaa enintään kaksi kuukautta, ihanne on kaksi viikkoa.
Loppusilauksen leivälle antaa arinauuni.
Oleellista on myös kokemuksen kautta tullut näppituntuma siitä, milloin on oikea hetki lykätä leivät uuniin kohotuksen jälkeen. Taikina vaivataan 50 leivän erissä, ettei odotusaika veny liian pitkäksi.
– Lisäaineella kohotusaikaan saisi joustoa, mutta haluamme pitää kiinni lisäaineettomuudesta, Matti Alvari sanoo.
Alvarin leipomo tunnetaan parhaiten ohrakakosta, ja sille riittää kysyntää. Matti Alvarin mukaan sen rinnalle on kehitteillä uusia tuotteita. Karviassa on jo myynnissä ruisleipä, joka on kakon tavoin löytänyt heti oman vankan kannattajakuntansa.
– Lisäksi kehittelemme porkkanakakkoa ja terveysleipää, mutta niitä ei panna markkinoille ennenkuin maku on täydellisesti kohdallaan.