Kulttuuria kotisohvalle, blogi 8/19

Aamulehti on ruvennut lähettämään kulttuuriohjelmia suorina lähetyksinä tilaajille netin kautta.

Jo viime keskiviikkona osui silmään mainos, missä kerrottiin, että vuoden 2008 nuori taiteilija laatii eläinaiheisia maalauksia Kangasala-talossa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta esitys näytetään myös suorana lehden omilla sivuilla. Niinpä ryhdyimme katsomaan esitystä. Yleisöä tuli katsomoon melkoisesti. Sitten määräaikana taiteilija Samuli Heinonen asteli sisään, otti maalisiveltimen käteensä ja alkoi sutia kolmea piirrosta. Hän ei puhunut sanaakaan. Tilaisuutta säesti vain taustalla Ville Ojasen yhtye. Puolessa tunnissa syntyi kaksi koiran kuvaa ja hevonen, jonka selässä oli ratsastaja. Yhtäkkiä maalari suttasi hevosen pois ja ryhtyi piirtämään sen kohdalle ison puun kuvaa, jonka alla oli jotain eläimiä. Puuhun hän vielä sommitteli pyöreitä hedelmiä, ikäänkuin omenia. Muitakin maalauksia hän kävi välillä korjailemassa. Taiteilija oli koko ajan ääneti eikä edes katsonut yleisöön päin. Esityksen jälkeen hän tuhosi maalaukset.

Toinen mielenkiintoinen esitys oli perjantai-iltana Tampereen tuomiokirkossa. Siellä esitettiin Minna Canthin syntymän 175-vuotismuistona hänen näytelmänsä Murtovarkaus, joka ilmestyi jo v. 1878. Siitä tehtiin mykkäelokuva v. 1926. Tämä lähes parituntinen esitys nähtiin Aamulehden sivustolla. Äänenä kuultiin ainoastaan urkuri Esa Toivolan esittämää urkumusiikkia. Vain ohjelman alkujuonto kirkon alttarilta ei kuulunut netin kautta. Alttarin edessä oli iso valkokangas, jossa sitten mykkäelokuva alkoi pyöriä. Juonta esitettiin Minna Canthin sanoin välillä näytettävissä tekstikohdissa.  Näyttelijänä oli mm. Joel Rinne, joka näytteli Niiloa. Kun esitys suurennettiin TV-ruudulle, näkyivät välitekstitkin hyvin.

Juonesta jäi mieleen seuraavaa: Rikkaan Peltolan talon Niilo-poika on rakastunut köyhän torpparin kasvattityttäreen Heleenaan, mutta isänsä käskystä menee kihloihin äveriään Ukonniemen tilan tyttären Loviisan kanssa. Kun Niilo haluaa purkaa kihlauksensa, ryhtyy ylpeä ja loukattu morsian rikkomaan rakastavaisten välejä apunaan ihmeidentekijänä tunnettu Perttula eli Lapin noita.

Tänäänkin Aamulehti mainostaa suoraa lähetystä: Tampere-talossa esitetään Kaija Saariahon oratorio La Passion de Simone. Siinä kerrotaan ranskalaisen filosofin Simone Weilin elämästä ja ajattelusta. Ilmoitus on Aamulehden sivulla B5.

Ehkäpä tulevaisuudessa pienemmätkin paikallislehdet alkavat käyttää vastaavaa videotekniikkaa. Näin pääsee kotisohvalta seuraamaan myös pikkutapahtumia kyläkunnissa. Juuri Turun Yliopiston entisten opiskelijoiden alumniyhdistys kyseli, miten toivoisin heidän parantavan ohjelmistoansa. Vastasin, että kaikki yliopistolliset tapahtumat, juhlat ja väitöstilaisuudet voisi lähettää netin kautta suorina lähetyksinä. Näin ei tarvitse pitkistä matkoista lähteä paikan päälle niitä seuraamaan.