Konserttia ja komediaa, bl. 11/19

Ajattelin kertoa jotain Korsukuoron konsertista, joka oli jo 20.3. Parkanon seurakuntatalolla. Tästähän ei paikallislehti mitään maininnut. Samaan aikaan oli jokin vaalimainostilaisuus kirjastossa. mikä tietysti kiinnosti toimittajia enemmän.

Joka tapauksessa oli Korsukuoron vetäjä Pertti Vesterholm nähnyt paljon vaivaa, kun oli joutunut tulemaan toiselta paikkakunnalta useamman kerran harjoituttamaan kuoroa ja suunnittelemaan upeaa ohjelmaa. Kaikki ohjelma oli ilmaista. Tässä kannattaa vielä mainita esitetyt kappaleet:

Terve teille lintuset, saksal. kansansävel

Paimenpoika, unkaril. kansansävel

Taas marssilla pojat on ( Hurmerinta)

Raatteentie (Hautamäki, san. Solio)

Ilta Skanssissa (Malmstén)

Äänisen aallot (Godzinsky, san. Mustonen), yhteislauluna

Laulu virran rannalla (Semenov, san. Helismaa)

Krysanteemi, ven. kansansävel

Tanssi tyttö, laula tyttö, piirileikkilaulu

On suuri sun rantas’ autius’, kansansävelmä

Mandzurian kummut (Shatrov, san. Saukki)

Yksinäinen harmonikka (Mokrousov, san. Salonen)

Ajomies, ven. kansansävelmä, yhteislaulu

Unohtumaton ilta (Solovev, san. Solanterä), yhteislaulu

Valoon päin (Samuli, san. Tapio)

Laulun sielustani löydän (Roiha, san. Juntunen)

Minun maani (Hyvönen, san. Eteläinen)

Sitten siirrytään komediaan. Tänään olimme katsomassa Karvia-salissa Tupateatterin esitystä Virta vie. Sen käsikirjoitus oli Markku Hyvösen, sovitus ja ohjaus Leena Koivulan. Esityksessä oli 11 näyttelijää, joista tangokuningasta näytellyt Tapio Keskitalo esitti useita juoneen hyvin sopivia Olavi Virran kappaleita. Ilmeisesti kappaleet tulivat levyiltä, joten näyttelijän tarvitsi vain sananmukaisesti ‘näytellä’ laulamista.  Jo ennen ensi-iltaa, oli komediasta juttu Ylä-Satakunnan numerossa 23 sivulla 2. Sitten vielä seuravassa numerossa 24 oli sivulla 12 paikkakunnan teatterikriitikon Rauni Virtasen juttu otsikolla Takuuvarma naurattaja. Ehkä tässä riittääkin vain luetella näytelmän henkilöt:

Risto, tangokuningas (Tapio Keskitalo)

Repe, palomies (Janne Koivisto)

Sari, Repen vaimo, Riston ex-vaimo (Johanna Aho)

Anoppi (Leila Mäkelä)

Minttu, Repen ja Sarin tytär (Linnea Kangas)

Siiri. Pubin omistaja, sinkku (Arja Ruinu)

Rutanen, maanrakennusyrittäjä (Lauri Viitala)

Spede, Rutasen poika (Petri Järvinen)

Lotta Tinder-rakas (Malle Niemelä)

Viinapiru (Reetta Ruhkala)

Kirsi, juontaja sekä Pubiruusu  (Anne Aho).

Molemmat kommentaattorit ylistävät eritoten Viinapirun roolia, “yksistään sen seuraamisen vuoksi kannattaa näytelmää mennä katsomaan.” Myös Olavi Virran tangolaulut olivat aivan kuin esitystä varten tehtyjä. Siinä vierähti 2,5 tuntia kahvitaukoineen rattoisasti. Viimeinen näytös on su 7.4. klo 13.

Karvian Tupateatteri näyttää todella olevan vauhdissa. Kesäkuussa on luvassa Kantin lavalla Markku Hyvösen Viidenkympin villitys. Ja viime vuoden suosikki Kohtalon tango tulee vielä kerran heinä-elokuun vaihteessa.

Entäpä Parkanon kulttuuritarjonta? Oli uutinen, että Parkano hakee kulttuuripääkaupungiksi ITE-taiteen pohjalta. Kannattaa lukea Aino Rimpin kommentti tästä Lukijalta-palstalta numerosta 22. Aivan oikein, ITE-taidehan on muualta tuotua! Tosin Aino kyllä luettelee melkoisesti omiakin ansioita, mm. edellä mainittu Korsukuoro. Toisaalta hän valittaa, että Päivölän esirippu, johon on kopioitu Gallen-Kallelan Sammon puolustus, vain mätänee pilalle kosteassa museossa.