Tuki- ja sijaisperheenä toimiminen on rikkaus

Sanna Hupila ja Eero Silvennoinen kannustavat tukiperheeksi ryhtymiseen. He ovat toimineet tukiperheenä noin 10 vuotta.

Sanna Hupilan ja Eero Silvennoisen perhe toimii tuki- ja sijaisperheenä sekä kesäisin lomakotina. Kaikkiaan perheessä on viisi lasta, ja tukiperheviikonloppuina kaksi lisää. Katraassa on usein 13–14 lasta, kun kaverit ovat kyläilemässä.
– Tykkään siitä, että talo on täynnä lapsia. Tukiperhetoiminnasta kiinnostuinkin alun alkaen sen takia, Sanna Hupila sanoo.
Perheen kolme tytärtä olivat varsin pieniä, kun Pelastakaa Lapset ry:n kautta tulivat ensimmäiset lapset heille viikonlopuiksi noin 10 vuotta sitten. Tytöt ovat tottuneet siihen, että perheeseen kuuluu sisarusten lisäksi muitakin lapsia.
Linnankyläläisessä kodissa kaikille lapsille on saman kasvatusperiaatteet. Kaksi oleellisinta sääntöä ovat, ettei ketään saa satuttaa ja aikuisia on toteltava.

Koulutusta on edelleen vuosittain

Hupila ja Silvennoinen kannustavat asiasta kiinnostuneita ryhtymään tukiperheeksi. Heille tuki- ja sijaisperheenä toimiminen on rikkaus.
– Kertaakaan emme ole katuneet valintaamme. Omien lasten on hyvä nähdä, että on olemassa erilaisia perheitä, Hupila toteaa.
Hupila ja Silvennoinen osallistuivat kymmenisen vuotta sitten tukiperhetoiminnan esittelytilaisuuteen Parkanossa. Toiminta tuntui heille sopivalta ja he kävivät koulutuksen. He osallistuvat edelleen koulutuksiin vuosittain.
Heistä on tärkeää, että ammattilaisten apua on aina saatavilla.
– Yksin ei tarvitse jäädä miettimään mitään tilanteita, vaan asiantuntijaan saa aina ottaa yhteyttä.
Pariskunta on käynyt puhumassa tukiperhetoiminnan esittelytilaisuuksissa. Muutamat tukiperheeksi aikovat ovat myös vierailleet heidän kotonaan, ja he ovat yhdessä käyneet läpi käytännön asioita.
– Ensimmäinen kysymys koskee yleensä palkkiota. Toisena halutaan tietää, että kestääkö talo, ja millaisia lasten vanhemmat ovat. Meillä on ollut onni, että tulemme hyvin toimeen myös lasten vanhempien kanssa. Olemme kuulleet vaikeistakin väleistä, mutta meillä on kaikki sujunut hyvin.
Aluksi tukiperhe keksi kaikenlaista tekemistä lapsille, jotta heillä oli kivaa. Pian he huomasivat, että normaali arki riittää. Lapset keksivät hyvin tekemistä keskenään.
Nykyisin lapset viettävät paljon aikaa ulkona. He rakentavat majoja, tekevät kuravellipuuroa ja ihmettelevät oravien puuhia.
Perhe viettää muutenkin paljon aikaa luonnossa. Lapset ja aikuiset patikoivat yhdessä ja nauttivat eväitä laavulla tai nuotiopaikalla. Lähialueiden polut ja reitit ovat tulleet tutuiksi aina Seitsemistä ja Alkkianvuorta myöten.
Kotosalla lapset pelaavat usein lautapelejä.

 

Kankaanpäässä alkaa koulutus tukiperhetoimintaan

Kankaanpäässä alkaa tiistaina 16. huhtikuuta tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnan koulutus. Järjestäjinä toimivat Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö ja Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä PoSa.
Koulutus alkaa kello 17.15 PoSan perhekeskuksen tiloissa Torikadulla. Vapaaehtoiset toimijat voivat osallistua koulutukseen miltätä tahansa paikkakunnalta.
Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnan tarkoituksena on tarjota vaikeassa elämäntilanteessa olevien perheiden lapsille ja nuorille kodin ulkopuolelta aikuinen, tasapainoinen ihmissuhde tai perhe.
Tukihenkilö pyrkii myötäelämään ja tukemaan lasta ja nuorta erilaisissa koulun käyntiin, harrastuksiin ja arkielämän tilanteisiin liittyvissä asioissa.
Tukiperhetoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa.
Toiminnan avulla on mahdollista tarjota apuaan vaikkapa ryhtymällä tukiperheeksi yhdeksi viikonlopuksi kuukaudessa. Tukiperheenä voi toimia lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva henkilö. Tukilasten kanssa eletään aivan tavallista arkea.
Lisätietoa koulutuksesta antaa Anneli Ruisniemi puh. 044 577 3368, anneli.ruisniemi@eposa.fi.