Liisa Valli saa kasvatettua yksivuotisetkin kasvit monivuotisiksi

Parkanolaisen Liisa Vallin piikkikruunu on kolmen viikon ajanjaksoa lukuunottamatta kukkinut yhtäjaksoisesti yli 10 vuotta.

Piikkikruunu, pylväskaktus ja yön kuningatar ovat suurikokoisimmat viherkasvit Liisa ja Hannu Vallin tuvassa. Pienempiä viherkasveja on lukuisa määrä.
Komistukset ovat pääosin vanhoja perinnekasveja. Joukossa on kuitenkin monia talon emännän kokeiluja.
Liisa Valli on rento viherpeukalo. Kasvit saavat olla omissa oloissaan pitkäänkin ja kuivahtaa jopa rutikuiviksi. Vettä ne saavat kerralla kunnolla, ja ravinteita säännöllisen epäsäännöllisesti.
Mullat Valli vaihtaa silloin, kun kasvi näyttää toimenpidettä tarvitsevan, vuodenajasta riippumatta. Joka vuosi hän ei multia vaihda.
Valli korostaa valon merkitystä kasveille.
– Viherkasville on tärkeää saada oikea määrä valoa. Jotkin kasvit viihtyvät itäisellä, toiset eteläisellä ikkunalla. Kaikki eivät siedä suoraa auringonpaahdetta, ja vaativat verhoa suojakseen, Liisa Valli sanoo.

Kasvit kannetaan välillä suihkuun

Vallin kasvit näyttävät hyvinvoivilta, sileäpintaiset lehdet ovat vihreät, kiiltävät ja pölyttömät.
– Vien viherkasveja harvakseltaan suihkuun, jossa lehdistä lähtee pölyt ja ne kastuvat kunnolla. Kesällä kannan kasveja ulos vesisateeseen, Liisa Valli kertoo.
Moni kasvi pääsee muutenkin kesäksi ulkohoitoon sopivan varjoisaan paikkaan.
Liisa Valli uusii viherkasvejaan varsin reippaalla tyylillä ja kokeilemalla. Parhaillaan hän testaa, lähteekö rautaristi kasvamaan mullasta, johon hän työnsi yhden lehden sellaisenaan.
Rautaristin hän sai aikanaan äidiltään. Begoniakasvi on ollut hänellä reilusti yli 10 vuotta.
– Äitini oli varsinainen viherpeukalo. Hänellä oli satoja viherkasveja. Häneltä ovat peräisin monet kaktuksenikin, Liisa Valli sanoo.
Äitinsä opin mukaisesti hän laittaa ruukun pohjalle hiiliä etenkin orkideantaimille, mutta usein myös muille kasveille.
Lannoituksessa Valli käyttää eri tuotteita. Talvella hän antaa harvakseltaan merileväuutetta kukkiville kasveille.
– Ravinnepuikkoja laitan joskus, jos en vaihda multia.
Viherkasveista laitetaan yleensä pienehköjä alkuja, mutta Valli halusi kokeilla, josko reilu puolimetrinen pylväskaktus juurtuisi ja lähtisi kasvamaan. Kokeilu onnistui, ja kasvi kukoistaa monihaaraisena.
Kaupan hedelmävalikoimasta Valli kokeilee kaikenlaisia erikoisuuksia ja laittaa hedelmien siemenet itämään. Pari viikkoa sitten hän otti annoonan hedelmälihan seasta siemeniä, ja nyt ne jo itävät.
Vallin suosikkikasvit vaihtelevat. Tällä hetkellä hän on innostunut etenkin kaktuksista.

Karjalanneito kolmen talven yli

Vallilla on taimia myös karjakeittiössä, jossa on lämmitys päällä. Kolmen taatelipalmun itäminen kesti puoli vuotta, ja nyt jäljellä on yksi taimi.
Karjalanneitoa pidetään yksivuotisena, jonka talvehtimista voi kokeilla. Vallilla neito on selvinnyt jo kolmen talven yli.
– Karjalanneito kukki viime kesänkin ihan punaisenaan.
Valli on oppinut, että rutikuiva, lehtensä pudottanut kasvikin voi vielä nousta kukoistukseensa. Hän vei kuolleelta näyttäneen kriinumin kesäksi itäiselle seinustalle varjoisaan paikkaan, ja siellä kasvi tokeni. Syksyllä se taas nuupahti, oli talven karjakeittiössä ja kukoistaa nyt uudelleen sisällä talossa.