Karvian tulipalossa tuhoutui maanrakennusliikkeen varasto

Maanrakennusliikkeen varasto tuhoutui Karviassa tiistaisessa tulipalossa purkukuntoon.

Maanrakennusliikkeen varastona palvellut entinen kansalaiskoulu paloi perusteellisesti tiistaina Karviassa.
Satakunnan pelastuslaitos sai hälytyksen kohteeseen kello 13.41, ja pian sen jälkeen annettiin Karvian keskustan alueelle pelastuslaitoksen vaaratiedote. Syynä oli terveydelle vaarallinen savu, jota oli ilmassa runsaasti.
Vaaran ilmoitettiin poistuneen illalla noin kello 21.
Iltapäivällä syttynyt palo alkoi kaksikerroksisen teollisuus- ja asuinrakennuksen kattorakenteista. Satakunnan pelastuslaitos sammutti paloa usean yksikön voimin.
Palanut rakennus sijaitsee Kylä-Karviantien ja Pajatien risteyksessä. Rakennuksen asunnot eivät olleet asuttuja.

Huoltotarvikkeista päästöjä ilmaan

Tiistai-iltapäivällä sammutustöiden kiireisessä vaiheessa savunmuodostus oli runsasta sekä matalista siipirakennuksista kahden puolen kaksikerroksista rakennusta että korkeimman keskiosan räystäiden alta. Ullakkokin oli tulessa.
Liekit eivät lyöneet rakennuksesta ulos ennen kuin aumatyyppistä, matalahkoa peltikattoa oli avattu kaivinkoneen trukkipiikeillä. Yläpohjan palo sai tällöin ilmaa, ja alkoi kilpajuoksu kasteluveden ja tuulen kiihdyttämän palon kesken.
Tässä vaiheessa tiedettiin, että ihmishenkiä ei ole vaarassa, mutta melkoisia haitta-ainepäästöjä osattiin ennakoida koneurakoinnin huoltotarvikkeiden syttyessä.
Kun kattoa oli avattu pohjoisesta tuulen puolelta, näytti selvältä, että tuli tulee nyt pitkään voittamaan 12 sammutusyksikön tarjoileman veden.
Ennen rakenteiden avaamista vettä olikin mennyt paljon varsin tulenkestävän ulkokuoren, peltikatteen ja mineriittilevyseinien jäähdyttämiseen ja työkoneiden suojelemiseen.
Sivurakennusosat, yläpohja, välipohja, puurakenteinen yläkerta ja öljyä ja kumiakin isojen koneiden tarpeisiin varattu määrä paloivat pian niin kuumasti, että sammutuskyky tuli varata tuulen alla olevien naapurien suojeluun.

Yöllä käytiin vielä tarkistuksella

Muutamia taloja evakuoitiin iltapäivän mittaan enemmän savuhaittojen kuin tulen leviämisvaaran vuoksi.
Rakennusta piti palon sammuttamiseksi raivata koneellisesti, ja se vaurioitui palossa ja sammutuksen aikana pahasti. Illalla kello 21 vaaran ollessa jo ohi jatkuivat jälkisammutustyöt edelleen, mutta sammutusvettä tarvittiin enää vähän.
Satakunnan pelastuslaitos sai sammutustyöt päätökseen iltakymmeneen mennessä. Päivystävä palomestari Janne Vuorela kertoi, että Karvian VPK kävi kuitenkin vielä yöllä muutaman kerran paikalla tarkistamassa ja kastelemassa savuavia kohtia.
Keskiviikkona paikalla ei enää tarvittu palokuntaa. Pelastuslaitos on luovuttanut paikan kiinteistön omistajalle.

 

Uuden varaston löytämisellä ei ole kiire

Tiistaina palanut rakennus on Maanrakennus Anttila Ky:n ja Veljekset Anttila Ky:n omistuksessa ja toimi niiden varastotilana.
Yrittäjä Marko Anttila kertoo, että palossa tuhoutui rakennuksen itsensä lisäksi työkoneiden huoltotarvikkeita ja varaosia. Itse koneet säästyivät, sillä ne eivät olleet pihassa vaan työmailla.
Vakuutustarkastaja ei ole vielä käynyt paikalla, mutta palaneen rakennuksen kohtalo on jo selvillä.
– Purettava se on, ei siitä saa enää mitään, Anttila toteaa.
Hän pohtii, että jossain vaiheessa täytyy etsiä uusi varastotila muualta Karviasta. Asialla ei tosin ole kiire.
– Eihän meillä ole nyt mitään varastoitavaakaan.
Maanrakennusliikkeen varasto on ollut alunperin yksikerroksinen, kivirakenteinen Sällilän paja.
Sammutustöihin osallistunut puutavara-autoilija Harri Mäkitalo kertoo käyneensä talossa kansalaiskoulua 1960-luvun alussa. Eräs toinen, pari vuotta myöhemmin kansalaiskoulua käynyt muistelee, että alakerrassa oli ykkösluokka metalli- ja puutöineen sekä yleisaineopintoja. Toisessa kerroksessa oli kakkosluokka sekä muun muassa kotitaloutta ja maataloutta.
Rakennuksen käyttö opetukseen loppui, kun vuonna 1968 käyttöön otettiin Karvian yhtenäiskoulu eli nykyinen Opinpolku.

Juha Suni, Niina Kivioja