Muutto uuteen kotiin täytti odotukset

Kosti ja Maiju Niskala tyytyväisinä uudessa asunnossaan. Aitiopaikalle olohuoneeseen on päässyt taulu, jossa komeilee omenapuu kotitilalta.

Karvian kirkonkylälle Kanttista muuttaneet Kosti ja Maiju Niskala ovat asuneet uudessa asunnossaan nyt reilun kuukauden verran. Rivitalokaksiossa asuva pariskunta toteaa uudenlaisen asumisen olevan mukavaa ja heille juuri paikallaan.
– Täällä on lämmintä ja rauhallista sekä aikaa levätä, Maiju Niskala kuvailee.
Edellinen asunto sijaitsi Kanttissa, ja siellä arki kului maatilan töiden parissa. Sukupolvenvaihdos oli tehty jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, mutta pariskunta jäi tilalle auttamaan poikaansa. Työt alkoivat käydä parille kuitenkin liian raskaaksi, joten he alkoivat etsiä uutta asuntoa Karvian keskustasta.

Joulukuussa kaupat

Vaihtoehtoja punnitessa tärkeimmiksi kriteereiksi nousivat vaivattomuus ja sopiva koko.
– Meille tuli vastaan myynnissä oleva omakotitalo. Emme kuitenkaan alkaneet tehdä siitä kauppaa, koska siinä oli liian iso tontti ja liikaa töitä, Kosti Niskala kertoo.
Muutamien vuosien etsinnän jälkeen sopiva asunto lopulta löytyi, kun myös Kanttista kotoisin oleva tuttava Sirkka Sanssi vihjasi myynnissä olevasta rivitaloasunnosta. Pari meni katsomaan asuntoa, ja kaupat tuli.
– Joulukuussa lyötiin kättä päälle. Asunto-oikeus alkoi 1. tammikuuta, ja helmikuulla päästiin muuttamaan, Kosti Niskala kertaa.
Muutossa paria auttoivat heidän tyttärensä sekä poikansa vuorollaan. Nyt asunto näyttää oikein kodikkaalta.

Maatilan töissä yhä mukana

Entiseen asuntoon pariskunnalla on yhä asumisoikeus. Heidän poikansa Jorma Niskala jäi jatkamaan maanviljelyä kotitilalle. Kosti ja Maiju Niskala käyvät yhä silloin tällöin auttamassa maatilan töissä.
– Viime kesänäkin tuli vielä pitkiä päiviä ja töitä tehtiin koko kesä. Silloin oli vielä voimaa, Kosti Niskala naurahtaa.
Kuitenkin pian alkava kylvöaika saa parin suuntaamaan jälleen apuihin kotitilalle, ja kenties myös lähellä kotitilaa olevalle kesämökille.

Lähellä palveluita

Huonoja puolia ei uudesta asunnosta parin mukaan löydy lainkaan. Hyviä puolia sen sijaan riittää. Yksi niistä on sijainti: esimerkiksi kaupassakäynnit ja matkat tuolijumppaan onnistuvat kävellen. Parilla on myös oma auto, ja sitä he käyttävät tarvittaessa.
– Molempiin kauppoihin on sama matka. Myös seurakuntatalo, kirkko, terveyskeskus ja urheilutalo ovat lähellä, Kosti Niskala luettelee.
Sijainnin lisäksi hyväksi puoleksi nousee tontin koko – tilaa on tarpeeksi, muttei liikaa. Takapihalla on mahdollisuus esimerkiksi ruohonleikkuuseen. Lisäksi Maiju Niskala kertoo tekevänsä mielellään istutuksia.
Myös naapurit ovat mukavia, ja osa heistä on vanhoja tuttuja omalta kylältä.
Pariskunta kertoo myös saaneensa nukutuksi hyvin, jopa paremmin kuin edellisessä asunnossa.
Asuminen uudessa kodissa on täyttänyt pariskunnan odotukset. He kertovat viihtyneensä myös vanhassa, mutta paluuta siihen ei enää ole.
– Nyt voimme olla eläkkeellä, summaa Kosti Niskala.

Aino Tuohiluoma