Tammelan sisarten kätten töitä lahjoitettiin palvelutaloihin

Hilkka ja Kari Tammela luovuttivat noin 30 taulua ja täkänän Parkanon kaupungille. Lahjoituksen otti vastaan kehitysjohtaja Erkki Hirsimäki (keskellä).

Parkanolaisten sisarusten Lea, Anja ja Sirkka Tammelan jäämistöstä lahjoitettiin Parkanon kaupungin perusturvaosastolle noin 30 taulua. Perikunta toivoo niiden pääsevän esille esimerkiksi Rauhalan ja Väistön palvelukoteihin, jotta niistä on iloa asukkaille. Tauluista monet ovat Sirkka Tammelan käsialaa, ja niiden aiheet vaihtelevat Raamatun kertomuksista asetelmiin, maisemiin ja abstrakteihin kokeiluihin.
Lisäksi lahjoitukseen kuuluu Anja Tammelan tekemä seinävaate, täkänä. Anja Tammela opetti kansalaisopistossa kudontaa ja nypläystä sekä jonkin aikaa myös posliininmaalausta.
Sisarista Sirkka Tammela kuoli vuonna 2005, Lea 2013 ja Anja toukokuussa 2018. Kaikki kolme sairastivat Alzheimerin tautia.
Lahjoitusta ja jäämistöä hoitaa perikunnan valtuuttamana Kari Tammela, joka on seitsemästä sisaruksesta nuorin ja ainoa elossa oleva.
Taulujen, huonekalujen ja muun irtaimen omaisuuden lisäksi jäämistöön kuuluu vuonna 1979 valmistunut nyt myynnissä oleva omakotitalo, jonka Lea, Anja ja Sirkka Tammela rakennuttivat itselleen. Naimattomina pysytelleet sisaret halusivat asua yhdessä.

Perinnöstä jaetaan kymmenykset

Perikuntaan kuuluu Kari Tammela mukaan lukien 11 henkilöä, loput 10 ovat hänen sisarustensa lapsia. Lisäksi perijöinä ovat Parkanon seurakunta, Pelastusarmeija ja Kirkon Ulkomaanapu.
Jäämistöstä annetaan lahjoituksia Lea, Anja ja Sirkka Tammelan toiveiden mukaisesti.
– Sisareni olivat uskovaisia ja maksoivat eläessään kymmenyksiä. Nyt kaikesta jäljelle jääneestä omaisuudesta, myös talon myyntihinnasta, otetaan pois 10 prosenttia. Tämä jaetaan Parkanon seurakunnalle, Pelastusarmeijalle ja Kirkon Ulkomaanavulle yksi kolmasosa kullekin, Kari Tammela kertoo.
Lisäksi tavaralahjoituksia ovat saaneet Parkanon kaupunki, setlementti ja kirjasto.

Konkurssin jälkeen nousi uusi tehdas

Tammelan perhe tunnetaan paikkakunnalla huonekaluliikkeestään. Sisarusten vanhemmat Sylvi ja Kasper Tammela muuttivat paikkakunnalle Kokemäeltä vuonna 1931. Syynä oli huonekalutehtaan palo, josta seurasi konkurssi. Kari Tammela luonnehtii, että Parkanoon tultiin ikään kuin häpeämään tilannetta.
Tammelat näkivät Parkanon kuitenkin myös mahdollisuutena, sillä kunta vaikutti kehittyvältä muun muassa Haapamäki-radan ansiosta. Uusi ura aukesikin, kun Kasper Tammela perusti Parkanon Huonekaluliikkeen. Kalusteita valmistettiin omassa tehtaassa.
Myöhemmin tehdasta johti poika Kauko Tammela. Hänen jälkeensä huonekaluyrittäjiksi ryhtyivät Sirkka ja Anja Tammela.
Uusi sukupolvi astui esiin, kun Kaukon poika Kai Tammela osti liikkeen tädeiltään puolisonsa Ritvan kanssa. Tässä vaiheessa yrityksen nimeksi tuli Sisustustalo Tammela.

Anja Tammela oli Parkanon viimeinen

Nykyään Lahdessa avuva Kari Tammela kertoo olevansa sisarussarjan ainoa paljasjalkainen parkanolainen. Myös toiseksi nuorin eli Sirkka syntyi täällä, mutta alkunsa hän ehti saada Kokemäellä.
Ikäjärjestyksessä Sylvi ja Kasper Tammelan jälkikasvu olivat Terttu (s. 1920), Kauko (1922), Lea (1923), Anja (1926), Raakel (1928), Sirkka (1931) ja Kari (1943).
Viime vuonna menehtynyt Anja Tammela oli isosta perheestään viimeinen, joka asui Parkanossa.

Niina Kivioja