Vaikea ristikko, blogi 12/19

Olen huomannut, että monen eläkeläisen harrastus on sanaristikoiden täyttäminen. Itsekin olen tarttunut ristikoiden ongelmiin usein, kun haluaa pientä ajanvietettä. Ristikoiden vaikeustaso vaihtelee melkoisesti. Helppo ristikko täyttyy, kunhan vain kirjoittaa sanoja. Huippuvaikeista ei taas tahdo saada mitään irti.

Suomen Kuvalehden numerossa 12 oli todella vaikea kolmitähtinen ristikko, johon en saanut varmuudella yhtäkään sanaa. Sen ratkaisu oli juuri tulleessa numerossa 15. Siinä ristikkopalkinnon voittajaksi ilmoitettiin Riitta Rustari, jonka muistan lukion oppilaanakin. Opetin häntä vuosina 1974 – 77. Hän opiskeli kielilinjalla, luokanvalvoja oli Marjatta Alavuo.

Julkaistu ratkaisu antaa mahdollisuuden opiskella vaikean ristikon täyttämistä, joten katsotaanpa hieman tuon ristikon sanallisia kysymyksiä:

Heti ensimmäisenä kysytään nelikirjaimista sanaa selityksellä: KUUMA MILJOONAKAUPUNKI. Niitähän löytyy vaikka millä mitalla. Ratkaisusana näyttää olevan RIAD. Ensimmäisestä kirjaimesta lähtee pystyyn nelikirjaiminen sana selityksellä KIEKKOJEN EDESSÄ.  Sen ratkaisu on jääkiekkomaalivahti RASK. Viimeisen D-kirjaimen kohdalta lähtee pystyyn 6-kirjaiminen sana vihjeellä KIVIKASVO. Sanaksi tulee DOLIVO.

Katsotaan seuraavaa 4-kirjaimista sanaa, jonka selitys on EI YLI! Huutomerkki paljastaa jo, että tässä on syvällisempi kompa. Ratkaisusana näyttää olevan BABA. Nyt siis pitää oivaltaa, että ensin tulee mieleen sana ALI, josta edelleen päästään henkilöön Ali Baba. Tämänkaltaisia päättelyitä näyttää olevan muuallakin. Yhden nelikirjaimisen sanan selitys on lainausmerkeissä “KOIVUNIEMI”. Mitäpä siihen tulee? Ensin mieleen tulee laulaja Paula Koivuniemi. Sitten sanalle Paula löytyy synonyymi ANSA, joka on oikea ratkaisu.

Kirjainten vaihdokset ovat myös yleisiä. Eräs vihje on KUIVEMPIA, JOS 1. = A. Tässä on 7 kirjainta. Pitää ajatella, etä kuivia maita ovat aavikot. Sitten vaihdetaan alkukirjaimeksi S, jolloin saadaan ratkaisusana SAVIKOT.

Ensimmäisen kirjaimen puuttuminen on myös yleistä. Kysytään 5-kirjaimista sanaa vihjeellä UMPPIEN SEASSA. Lisäämällä alkuun T-kirjain saadaan järkevämpi muoto “tumppien seassa”. Tupakan tumppien seassahan on tuhkaa, joten sanasta “tuhkat” saadaan, jättämällä alkukirjain pois, sana UHKAT. Vihjeestä ALSIA saadaan ARPOA, koska talsia = tarpoa.

Usein vihjeet ovat varsin vähän kertovia. Sanasta LENTÄJÄ tulee ensin mieleen joku henkilö, mutta oikea sana onkin UKULI, joka tarkoittaa pöllöä. Sanan LAUSE oikea ratkaisu oli TEOREEMA. Tuon sana olen varmaan matematiikassa Riitalle opettanutkin? Kun vihjeessä lukee HERASTA, alkaa ensin miettiä erilaisia maitotuotteita, mutta tässä sillä tarkoitetaan roomalaisten jumalan Heran poikaa, jonka nimi on ARES. Hieman vaikeampiin nimiin kuuluu 9-kirjaimisen sanan vihje KATEDRAALIKAUPUNKI. Siihen tulee SALISBURY.  Pitkänä sanana on 15-kirjaiminen KASVUSTOJA. Niitähän ovat BAKTEERIFLOORAT.

Kovin pahalta vaikuttaa 6-kirjaimisen sanan vihje LYHENTEENSÄ EKA. Siihen tuli sana KALIUM. Sen kemiallinen merkki on ensimmäinen kirjain K. Tosin on muitakin alkuaineita, joiden lyhenne on yksikirjaiminen, vaikkapa fluori.

Riittäköön tämä tuosta ristikosta. Viime ristikon 15 laatija oli tamperelainen Hannu Salokangas. Muistan hänet, kun hän asui Tampereen asunnossamme alivuokralaisena lukioikäisenä syksyllä 1971. Minä asuin samassa huoneistossa, kun suoritin Normaalikoulussa opetusharjoittelua. Salokangas harrasti jo silloin ristikoiden laatimista. Tuo taito on kovasti kehittynyt, sillä tämä uusi ristikko sisältää paljon kutkuttavia oveluuksia. Sain ristikon juuri valmiiksi. Sen palautusaika päättyy vasta 17.4., joten en voi vielä paljastaa siitä ratkaisusanoja. Ehkäpä kerron vain epäilyni yhdestä sanasta, jonka vihje on MERKKINSÄ ASEMO. Siihen tulee 4-kirjaiminen sana. Tuli mieleeni jälleen alkuaineluettelosta nimi NEON. Sen kemiallinen merkkihän on Ne, mikä on toisaalta myös persoonapronomini ja samalla asemosana. Näin vaalien alla on varsin ajankohtainen myös vihje KALASTELTUJA NEKIN. Tuohon on helppo arvata 5-kirjaiminen sana, kun lukee hieman vaalimainoksia.

Olen lukenut, että yleinen kömmähdys on seuraava: Jos ristikkosanassa esiintyy kirjain W, saattaa ratkaisija helposti kirjoittaa siihen V-kirjaimen. Toivotan menestystä ristikkoihmisille!