Karting-kausi käynnistyy vapun alla

Karting on isän ja pojan yhteinen harrastus. Veeti Leppihalme ajaa, ja isä Ville huoltaa. Edessä häämöttää 10 osakilpailun kesä.

Veeti Leppihalme osallistuu viikonloppuna kartingin eli mikroautoilun kauden avaukseen Pori Circuit -radalla.
Leppihalme ajaa Raket Junior -luokkaa. Kauteen kuuluu noin 10 kilpailua. Porin jälkeen viikon päästä on vuorossa kaksipäiväinen kilpailu Kangasalla.
Kauden aloitukseen nuori kuski on valmistautunut muutamilla harjoitusajoilla lähiseudun moottoriradoilla. Fyysistä kuntoaan hän on pitänyt yllä talven aikana salibandykerhossa.
Kaikki on kunnossa kauden aloitukseen, ja Parkanon Urheiluautoilijoita edustava Leppihalme hyrisee tyytyväisyyttä.
– Hyvältä tuntuu. Tavoitteena on parantaa viime kauden sijoitusta, hän kertoo.
Leppihalme ajaa kolmatta kisakauttaan. Toistaiseksi paras sijoitus on viime kesältä, kun parkanolainen kaasutteli maaliin kolmantenatoista.
Luokassa kilpailee tänäkin vuonna noin 25 karting-kuskia, jotka ovat iältään 9–15-vuotiaita.
Erot radalla ovat todella pieniä, kun puhutaan sekunnin kymmenysosista. Nopeimmillaan Leppihalme on ollut kierrosajoissa 0,5 sekunnin päässä voittajasta.
Hän kiertää kisoissa yhdessä perheensä kanssa. Isä Ville Leppihalme on tärkeä innoittaja ja tuki, itsekin tuttu nimi autourheilupiireissä.
Isä ohjeistaa poikaa pysymään rauhallisena. Hätiköidä ei saa. Neuvoja tulee myös ajolinjojen valinnoissa, ja jarrutuspaikatkin on katsottava tarkasti.
Karting-auto on 95-kuutioinen. Radasta riippuen kilpailuissa ajetaan nopeimmillaan 65–90 kilometriä tunnissa.

Kokeilemaan pääsee vuokra-ajokeilla

Isän tärkein tehtävä on pitää ajokki kunnossa. Poika on mukana ja oppii itsekin pikkuhiljaa huoltamaan autoa. Ajon jälkeen puhdistetaan kaasutin, ketjut ja rattaat sekä tarkistetaan rungon säädöt.
Mekaniikaltaan menopeli ei ole monimutkainen. Se kulkee 2-tahtisen moottorin voimalla.
– Auto on hyvin pelkistetty, niin sanottu suoravetoinen. Vaihteita ei ole ollenkaan, ja auto lähtee käyntiin sähkökäynnistimellä. Tällä tasolla huoltotoimet eivät edellytä automekaanikon koulutusta, Ville Leppihalme kertoo.
Harrastukseen voi tutustua moottoriradoilla, joilta löytyy vuokra-autoja.
– Niillä pääsee kokeilemaan. Omaa ajokkia ei tarvitse heti hankkia. Autourheiluseuroissa on myös kerhotoimintaa, joissa opetellaan auton käsittelyä.

Kartingista se lähtee

Veeti Leppihalme tuumaa, että parasta harrastuksessa on vauhti ja ajokit. Nuorta miestä kiinnostaa kaikki mikä pörisee.
– Harrastus on tullut suvun kautta, hän kertoo.
Ja tottahan se on, että sukunimi melkeinpä velvoittaa. Veetin isä, setä, serkut ja vaari ovat tuttuja nimiä autourheilupiireissä.
Pikkusisko Vilmiinakin on jo aloittanut karting-harrastuksen, mutta odottaa vielä ensimmäistä kilpailustarttiaan.
– Karting on yleisin tapa aloittaa autourheilu. Siitä olen itsekin aloittanut ja jatkanut jokkiksen kautta rallikrossiin. Oma harrastaminen tarkoittaa nykyään varikkohommia Veetin tukena. Se vie kaiken vapaa-ajan, mutta on mukavaa vastapainoa työlle, Ville Leppihalme toteaa tyytyväisenä.