Ikkunatehdas kaksinkertaistaa työntekijämääränsä

Skaala palkkaa Karvian ikkunatehtaaseen kymmenkunta työntekijää nykyisten kymmenen lisäksi. Mika Saari toimii höylän vastaanottajana.

Skaala IFN Oy:n ikkunatehtaalta Alkkiasta tulee pitkästä aikaa hyviä uutisia. Tehtaalle haetaan kymmentä työntekijää lisää, mikä tarkoittaa vahvuuden kaksinkertaistamista vielä tämän kevään aikana.
Yritys on palkannut lisää väkeä myös päätehtaalleen Ylihärmään.
– Olemme tulleet siihen pisteeseen, että pääsemme hyödyntämään sitä osaamista, jota meillä on Karviassa ollut. Vaikka Karvian tehdas on pyörinyt pienellä virralla tähän asti, niin sitä ei ole unohdettu, Skaala IFN Oy:n toimitusjohtaja Jari Punkari sanoo.
Yhtiö järjestelee ikkunatuotantoaan niin, että kotimaan avautuvien ikkunoiden valmistus keskitetään Ylihärmään ja kiinteiden ikkunoiden valmistus Karvian tehtaalle.
– Tähän asti Karvia on täydentänyt Ylihärmän tehtaan tuotantoa, mutta nyt se saa itsenäisemmän aseman. Pyrimme keskittämään tietyt tuotteet Karviaan. Ensimmäiseksi nyt kiinteät ikkunat, mutta myöhemmin mahdollisesti muitakin.
– Erohan näillä tehtailla on se, että Ylihärmän tehdas on isompi, jonka vuoksi pyrimme hakemaan sinne ison volyymin tuotteita. Uskomme, että Karviasta taas löytyy keskisuuren tuotannon joustavuus ja sitä kautta kilpailukyky. Siitä meillä on näyttöjä jo ennestään.
Karvian ikkunatehtaan vahvuus oli vielä 4 vuotta sitten noin 40 henkeä, joten kokeneita ikkunantekijöitä kunnassa on. Moni on tietysti voinut siirtyä toisiin töihin.
– Toivomme, että ne joilla on kokemusta, voisivat olla käytettävissä. Mutta työ tekijäänsä opettaa, niin kuin kaikissa käsityöammateissa. Ennen kaikkea haemme motivoitunutta tuotantohenkilöstöä, Punkari korostaa.

Korjausrakentamista riittää Suomessa

Valtiovarainministeriö arvioi rakentamisen vähenevän tänä vuonna 0,5–2,5 prosenttia viimevuotisesta. Siitä huolimatta markkinoilla on Jari Punkarin mukaan tilaa.
– Rakennuslupien laskuprosentit ovat olleet isoja, mutta uudisrakentaminen vetää edelleen kasvukaupungeissa. Rakentamisen ammattilaisista on uudisrakentamisen buumin aikana ollut pulaa. Uskon, että kun uudisrakentamisesta vapautuu tekijöitä, niin kysyntää löytyy korjausrakentamisesta. Korjausvelka lähiöissä ei ole pienenemässä.

Brexitinkin kanssa voidaan elää

Skaala IFN Oy:n bisnes on pääosin kotimaassa. Reilu viidennes liikevaihdosta tulee ulkomailta. Päävientimaat ovat Ruotsi, Norja ja Britannia. Britannian kaupan yllä leijuu Brexitin varjo, mutta Punkari ei ole siitä kovin huolissaan.
– Emme usko, että Brexit sotkee tilannetta, koska meillä on siellä hyvät kumppanit. Ei se helpota asioita, koska toimitusajat pitenevät, mutta sen kanssa pystytään elämään.

 

Karvian ikkunatehdas

  • Veljekset Alpo ja Reino Koivumäki perustivat puusepänliikkeen vuonna 1949.
  • Perheyrityksen nimi oli Karvia Ikkunat vuonna 2008, kun Skaala Ikkunat ja Ovet Oy osti sen osake-enemmistön. Alkkian tehtaalla työntekijöitä oli silloin noin 50.
  • Skaala Group Oy hakeutui yrityssaneerauksen 2017. Samana vuonna itävaltalainen IFN Holding osti sen osake-enemmistön. Reilu vuosi sitten yritys irtisanoi Karviassa 14 työntekijää
  • Nyt Alkkian tehtaalle haetaan kymmentä työntekijää lisää.