Äidin kanssa patikoimaan

Parkanolainen Auli Mäntynen patikoi äitienpäivänä Paroonin taipaleeen maisemissa yhdessä äitinsä Maire Harisen kanssa. Perinteeksi muodostuneelle retkelle osallistuu myös Muru-koira.

Äitienpäivän kunniaksi suuntaa Maire Harinen (80) ryhmänsä kanssa patikoimaan Paroonin taipaleelle. Porukka toivottaa kaikki kiinnostuneet mukaan lauantain patikoinnille.
Tämän vuoden reitti on pituudeltaan noin 13 kilometriä. Maasto on vaihtelevaa, välillä on suo-osuuksia.
Taival sujuu rauhalliseen tahtiin luonnosta nauttien. Matkan varrella on useita evästaukoja.
Maire Harinen on ollut ryhmänjohtajana äitienpäiväviikonlopun patikoinnilla yli 10 kertaa. Innostuksen hän sai noin 30 vuotta sitten kaupungin järjestämästä patikoinnista Paroonin taipaleella.
– Äiti puhui moneen kertaan, että pitäisi päästä uudelleen samalle reitille. Ensimmäisen kerran patikoimme kesällä, jolloin oli paarmoja ja hirvikärpäsiä. Päätimme, että seuraavalla kerralla menemme toukokuussa. Viikonlopuksi vakiintui toukokuun toinen viikonloppu, kertoo Auli Mäntynen.
Ryhmä sukeltaa lauantaina merkitylle Paroonin taipaleelle Poikkeusjärventien varrelta. Kyltti löytyy ajettaessa Niemenmaantietä, joka muuttuu Sillanpään kohdilla Poikkeusjärventieksi. Paroonin taival-kyltti on noin 300 metrin päässä vasemmalla.
Lähtö on aamulla noin kello 10. Perillä Mikonniemessä patikoijat ovat noin kello 16–17.
– Meidän Lasse päivystää kotosalla ja on valmis hakemaan autolla, jos joku väsähtää kesken matkan.

Taukoja on useita ja evästä runsaasti

Sää on suosinut patikoijia. He kuitenkin varustautuvat kerrospukeutumisella ja vedenpitävillä jalkineilla sekä kertakäyttöisellä sadetakilla.
– Vettä pitää olla jokaisella ainakin 3 litraa. Eväitä varataan runsaasti, ja kahvia termospulloihin, Maire Harinen sanoo.
Joinakin vuosina patikoijat ovat keränneet matkan varrelta hyvän saaliin korvasieniä. Siltä varalta heillä on mukana kasseja.
Rauhallisesti etenevä ryhmä pitää tauot sopivassa kohdin, mutta ainakin Saaresjärven taukopaikalla.
Harinen ja Mäntynen antavat kiitosta Paroonin taipaleen kunnostamisesta. Aikaisemmin piti kantaa mukana saappaita Saaresjärven märän suo-osuuden takia, mutta viime vuonna kaupunki uusi osuudelle pitkospuut.
– Levähdyspaikoilla on myös vessat, siitäkin peukutukset.
Viime vuosina he ovat tavanneet jossain kohtaa taivalta partiolaisia, jotka patikoivat nykyisin samana ajankohtana.
– Toukokuu on mahtava aika patikoinnille. Luonto herää ja linnut laulavat. Sää on juuri sopiva, eikä ole hyttysiä kiusana, Auli Mäntynen sanoo.
Heidän ryhmänsä koko vaihtelee vuosittain. Mukana on ystäviä, joiden kanssa on mukava vaihtaa kuulumisia ja keskustella kaikesta mahdollisesta.
Harinen ja Mäntynen toivovat, että tänä vuonna ryhmän koko kasvaisi entisestään.
Perillä Mikonniemessä ryhmä nauttii kahvit ja paistaa makkaraa, jos sää sallii eikä kulovaroitus ole voimassa. Kotijoukot hakevat väsyneet, itsensä ylittäneet, mutta onnelliset matkalaiset.
Päätepistettä silmällä pitäen uima-asu voi olla hyvä lisävaruste, sillä Mikonniemessä on hyvä ranta.
– Ainakin minä aion tänäkin vuonna pulahtaa Aurejärveen uimaan.

Patikointi lähtee Paroonin taival -kyltin vierestä Poikkeusjärventieltä lauantaina 11.5. noin kello 10.