Petäjä-opiston kurssilaiset rakensivat lukuvuoden aikana sähkökitarat

Antti Jahilan, Veikko Heinon, Samuli Silvennoisen, Tuija Haukkaluoman ja kuvasta puuttuvan Taisto Törmän itse tehdyt sähkökitarat ovat näytillä Parkanon kirjastossa.

Kitaranvalmistuskurssilaiset ovat silminnähden tyytyväisiä, ja syystä. Heistä jokainen on työstänyt omin käsin komeasti soivan, kiiltäväpintaisen sähkökitaran. Urakka oli kaikille ensimmäinen laatuaan.
Kurssin opettaja Markus Haavisto kertoo, että työtuntien lisäksi tehtävä on vaatinut erityisen paljon tarkkuutta ja kärsivällisyyttä.
Yksi lukuvuosi on aikataulullisesti tiukka, ja viisi opiskelijaa paiski töitä kovaan tahtiin.
– Takana on kova rypistys, ja paljon on tehty myös kotiläksyjä. Normaalisti työhön olisi mennyt toinenkin lukuvuosi.
Kurssi alkoi viime syksynä, ja prosessi käynnistyi tervaleppälankusta, josta muotoiltiin kitaranmallinen aihio. Varsinainen uurastus alkoi vasta sen jälkeen.
Soittimen runkoa eli kitaristikielellä lankkua on hiottu ja lakattu moneen kertaan. Välissä on värjätty ja taas on lakattu ja hiottu.
Lankun muotoilussa kaikki käyttivät samaa sapluunaa. Isoimmat erot soittimissa on kaulan pyöreydessä. Kaula muotoillaan sellaiseksi, että se tuntuu mukavalta käteen ja on kiva soittaa.
Soitinrakentajat kehuvat kurssin antia vuolaasti.
– Erittäin onnistunut projekti, toteaa Antti Jahila.
Hän valmisti kitaran itselleen ja aikuisen poikansa käyttöön.
– Omaksi ilokseni soitan kotona vanhaa jazzia ja poika vähän uudempaa uusiojazzia.
Jahilan vanha tehdasvalmisteinen kitara jää kakkoseksi uuden rinnalla.
– Itse tehdyssä sointi on parempi, ja ärhäkkyyttä on sopivasti, hän toteaa.

Ukulele seuraavan kurssin soitin?

Markus Haaviston mukaan uutta kitaranvalmistuskurssia ei ole toistaiseksi suunnitteilla heti ensi syksyksi. Harkinnassa on sen sijaan kurssi ukulelentekijöille.
– Ukulele on muotisoitin ja sen tekeminen ja soittaminen on vähän helpompaa.
Yleisö pääsee tutustumaan Petäjä-opiston kitaranvalmistuskurssilaisten soittimiin kirjastossa, jossa ne ovat näytillä ainakin tämän viikon loppuun asti.