Tänä keväänä tienvarsisiivousta, ensi vuonna Nizzaan

Jesse ja Mervi Kortesluoma Kihniöntien liittymän läheisyydessä.

Kihniön yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset pääsivät huhkimaan tutuksi käyneen puuhan parissa viime keskiviikkoiltana. Oppilaat siivosivat lähimmäistensä avustuksella tienvarsia ja keräsivät näin varoja ensi keväänä tehtävää leirikoulumatkaa varten. Luokan kohteena on Nizzan merenrantakaupunki Ranskassa.
Tuttua homma oli, koska luokka keräsi roskia myös vuosi sitten. Osuudetkin olivat täysin samat: Järvisuomentie Kuruntien risteyksestä kolmostielle, Kihniön- ja Isonniementie Järvisuomentien liittymästä Ratikyläntien risteykseen, Kihniöntien ja Järvisuomentien välinen pätkä Kuruntietä ja kilometri Kankarintietä välillä Kihniöntien risteys ja Tavinojan silta.
Osuuksien yhteenlaskettu pituus oli 22,5 kilometriä eli nuoret siivosivat tienvarsia yhteensä 45 kilometrin matkalta.
Urakkaa johti Jarkko Peltomäki, jolla on plakkarissa tieturva-pätevyys, ja noudatettavana olivat sekä Väyläviraston (entinen Liikennevirasto) että Destian turvallisuusohjeet. Siivotut tienvarret kuuluvat Destian hoitamiin alueisiin.

Take away -kuppeja ja tupakka-askeja

– Luvassa on helpompi homma kuin viime vuonna, Peltomäki arvioi ennen kuin varsinainen keräämisurakka alkoi.
Syy arvioon oli se, että tällä kertaa kahdeksasluokkalaisten siivottavana olivat vain yhden vuoden aikana viskatut roskat. Viime keväänä tienvarsilla odottivat kahden vuoden jätteet.
Suurin osa oppilaista suunnisti omalle osuudelleen 3–4 jätesäkin kanssa. Käytännössä Peltomäen arvio piti kutinsa ainakin Järvisuomentien siivottavan osuuden pohjoispäässä ja Kihniön kirkonkylän alueella.
Tienvarsilta kerrottiin, että kerättävää kertyi säkkeihin vähemmän kuin viimeksi. Roskia löytyi silti enemmän kuin olisi tarpeen. Maahan oli heitetty kasapäin esimerkiksi tupakka-askeja, take away -kuppeja, erilaisia elintarvikepakkauksia ja muovipusseja.
Siivouksen yhteydessä pohdittiin, että varojen keruun lisäksi urakka on hyvä hetki oppia. Toisaalta todettiin, että suurin osa tienvarsilta löytyneistä roskista on lähtenyt muiden kuin lasten ja nuorten käsistä.