Kulttuurikeskus Skantz on valmiina avajaisiin

Kari Hakala kehuu Skantzin näyttämön akustiikkaa. Avajaisjuhlaa odottavat innolla myös Terttu Hermansson ja Tarja Hosiasluoma.

Kulttuurikeskus Skantzin avajaisiin on aikaa reilu viikko. Avajaisviikonlopun ohjelman on koonnut Willi Karvia -tiimi, johon kuuluvat kulttuurisihteeri Tiina-Kaisa Aro-Heinilä, kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma sekä näyttelijä Kari Hakala.
Tapahtuma käynnistyy lauantaina keittoruokailulla. Päivä jatkuu Karvian Soittokunnan sävelillä ja Willi Karvia 2019 -avajaiskuvaelmalla, jonka on käsikirjoittanut Kaija Kangas ja ohjannut Kari Hakala.
Juhlapuheen pitää karvialaisten oma ”alivaltiosihteeri” Pasi Heikura. Kansainvälistä väriä tarjoaa Kuningas Arthur -musikaali, jonka esittää italialainen nuorisoteatteri Compagnia Dell’Ago. Iltakonsertissa kansaa viihdyttää Antti Ketonen.
Avajaisten jälkeen koittaa arki, ja edessä on kulttuurikeskuksen valjastaminen Karvian matkailun käyttöön.
Kari Hakala työskentelee nykyään osa-aikaisesti Willi Karvia -matkailuyhtiön leivissä. Hän kuvaa tehtäväänsä konsulttityöksi.
Työn alla on yleisötapahtuminen ideointia ja tilojen markkinointia ulkopuolisten tapahtumajärjestäjien käyttöön.
Tehtävässä on omat haasteensa. Hakalan mielestä haaste on osittain positiivinen.
– Kokonaisuutta katsoessa Karviassa on suorastaan runsaudenpula, hän toteaa.
Runsas tarjonta tarkoittaa kulttuurikeskuksen lisäksi kaikkia muita kunnasta löytyviä matkailukohteita, monipuolista kulttuuritarjontaa, kökkähenkeä ja kuntalaisista löytyvää luovaa hulluutta. Hakalan tehtävänä on löytää rönsyille paikkansa, että tarjontaa on sopivassa suhteessa yleisön makuun.
– Karviassa on lähdetty Willi Karvia -hengessä rohkeasti liikkeelle. Toivottavasti omanlaisensa karvialainen villi meininki jatkuu.
Hakala muistuttaa, että Suomessa on monia pieniä kuntia, jotka ovat onnistuneet nostamaan itsensä suuren yleisön tietoisuuteen kulttuurin avulla. Karvialla on hyvät edellytykset yltää samaan. Sen omaleimaisuus on hulvattomuudessa.
Matkailubrändin rakentamissa auttaa Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -hanke, jossa Karvia on aktiivisesti mukana. Geopark saa näillä näkymin yhden opastuspisteensä kulttuurikeskuksessa sijaitsevan vanhan koulun tiloihin.
Toiminnanjohtaja Terttu Hermanssonin mukaan sijainti ja puitteet infopisteelle ovat erinomaiset.
– Missä muualla olisi näin hienot puitteet, hän hehkuttaa.
Hosiasluoman mukaan luontomatkailun ja kulttuurin yhdistäminen on luonteva suunta Karvian matkailulle.

Kokenut tapahtumatuottaja

Koska linnavallien ympärillä riittää avaruutta, Hakala visioi, että isoja ulkoilmatapahtumia voivat olla esimerkiksi rakentamiseen liittyvät messut tai metsäpäivät.
– Katsomon perusohjelmiston muodostavat kesäteatteri ja konsertit. Niiden lisäksi mahdollisuudet ovat rajattomat, hän toteaa.
Hakala on monipuolinen teatteriammattilainen ja yrittäjä. Suuri yleisö muistaa hänet Erkki Metsolana Metsolat-televisiosarjassa. Näyttelemisen lisäksi hän on ohjannut ja käsikirjoittanut sekä tuottanut lukuisia yleisötapahtumia.
Työssään Hakala on nähnyt, mitä monipuolinen kulttuuritarjonta voi parhaimmillaan tuoda paikkakunnalle.
– Ihmiset matkustavat kulttuurin perässä, mikä synnyttää työpaikkoja, lisää yhteisöllisyyttä ja parantaa kuntien elinvoimasuutta.
Hakala ennustaa, että Kulttuurikeskus Skantzista muodostuu Karvian sosiaalinen keskus, joka alkaa itsessään tuottaa erilaisia tapahtumia.

Talkoolaisia naapurikunnista

Ulkomuodoltaan erikoinen katsomo on saanut jo ennen avajaisia paljon näkyvyyttä julkisuudessa.
Hosiasluoma kertoo, että positiivisia vaikutuksia on nähtävissä jo nyt pienessä mittakaavassa.
– Mielenkiinto Karviaa kohtaan on lisääntynyt. Yhtenä esimerkkinä on se, että talkooporukkaan on ilmoittautunut väkeä naapuripitäjistä.
Kiinnostus näkyy myös Karvian kesäteatterin lipunmyynnissä. Hosialuoma kertoo, että osa näytöksistä on jo ryhmille loppuunmyyty.