Riiarinna hakee seuraajaa Jukka Lehtiselle

ukka Lehtinen jättää Riiarinna-kuoron syksyllä pidettävän 10-vuotisjuhlakonsertin jälkeen.

Parkanon ja lähialueen musiikkielämän kirkkain tähti, naiskuoro Riiarinna hakee uutta johtajaa. Nykyinen johtaja ja kuoron perustaja Jukka Lehtinen on ilmoittanut jättävänsä tehtävän syksyllä pidettävän kuoron 10-vuotisjuhlakonsertin jälkeen.
– Jossain vaiheessa on tehtävä päätös, kun mies vanhenee. Kymmenvuotisjuhlat ovat hyvä paikka vaihtaa johtajaa, Lehtinen perustelee.
Ihan kevyesti ei ratkaisu hänen mukaansa syntynyt.
– Kipunsa tässä on, mutta se on kovetettava ittensä.
Kokonaan Jukka Lehtinen ei tahtipuikkoa nakkaa nurkkaan. Nuorekkaiden miesten kuoron kanssa hän sanoo jatkavansa ainakin vuoden verran.
– Se on tämmöistä pikkuhiljaa vähentämistä, pehmeä lasku.
Uuden kuoronjohtajan löytäminen ei ole helppoa, sen Lehtinen tietää hyvin. Se voi joskus viedä aikaa ja on myös vähän onnenpeliä. Oman sävynsä tuo se, että haetaan seuraajaa kuoron perustajalle, joka on rakentanut sille oman soundin.
Jukka Lehtinen torjuu kuitenkin turhan dramatisoinnin.
– Kuorolaulu on kuorolaulua. Sitä tehdään monella lailla. Aina kun ihmiset vaihtuvat, niin systeemitkin vaihtuvat.
Sitä paitsi seuraaja saa johdettavakseen laadukkaan laulajiston.
– Riiarinna on minun mielestäni aivan priimakunnossa. Sehän on ollut huikea kasvutarina. Ensin on oltu Parkanon alueella, sitten Suomen alueella ja sitten kansainvälisillä vesillä. Kuoro on laajeneva ja tasoansa nostanut systeemi, Lehtinen sanoo.
Seuraajan työtä helpottaa myös se, että kuorolla on aktiivisesti toimiva hallitus ja työryhmät. Uusi johtaja voi keskittyä kokonaan musiikilliseen puoleen.
Jukka Lehtinen hoksasi jo opiskeluaikanaan, että juuri kuorolaulu on hänen alaansa.
– Ensin oli sekakuoro Helsingin Laulu, sitten Vantaalla koulun kautta tulivat musiikkilukion kuorot. Kun tulin Parkanoon, oli ensin Pohjanmaalta Jussit-mieskuoro pari vuotta, sen jälkeen Parkanon omat kuorot.
Näistä Vantaan Vaskivuoren lukion kuoron Yleisradio valitsi vuoden nuorisokuoroksi.
Kun kuorot jäävät, Lehtinen sanoo opettelevansa pikkuhiljaa uuteen elämänvaiheeseen, jossa on vähemmän kiireitä. Hän kertoo, että kuoronjohtaminen on paljon enemmän kuin harjoitukset kerran viikossa ja muutama konsertti.
– Takaraivossa takoo vähän koko ajan, mitä seuraavaksi ja mistä saadaan uusia biisejä. Se on jatkuva pyörre, kaikki ei näy päälle päin mitä sisällä tapahtuu. Kun se tulee varsinaisen työn päälle, niin stressin vaara on, varsinkin kun mies vanhenee.

Juhlakonsertti testaa kuinka Kaarna soi

Riiarinnan juhlakonsertti on 1. syyskuuta. Se oli tarkoitus järjestää jo nyt keväällä, mutta tilakysymys ratkaisi ajankohdan. Konsertti pidetään syksyksi valmistuvassa koulu- ja kulttuurikampus Kaarnassa. Nyt jännätään, millainen musiikkisali sinne tulee.
– Sydämestäni toivon, että lopullinen soiva tulos olisi hyvä. Keskeneräisestä työstä on vielä vaikea sanoa, mutta tällä hetkellä näyttää hyvältä. Akustiikka on moninainen asia, hyvä kuoroakustiikka on ihan toisenlainen kuin hyvä bändiakustiikka. Kuoro tarvitsee paljon kaikua.
Lehtinen toivoo, että uuteen saliin tulee paljon hyviä konsertteja, sillä hän haluaa kuluttaa sen penkkejä katsomon puolella.

 

“Muutamia hakemuksia on tullut”

Riiarinnan johtajanhakuilmoitus on ollut muun muassa Suomen kuoronjohtajien liiton ja Kuorokeskuksen verkkosivuilla. Hakemuksia on pyydetty 15. toukokuuta mennessä.
– Muutamia hakemuksia on tullut. Onhan meillä onneksi vielä koko kesä ja syksyäkin aikaa, kuoron puheenjohtaja Tiina Poussa sanoo.
Poussa myöntää, että Lehtisen eroilmoitus pääsi yllättämään laulajat.
– Jukka ei ollut meitä siihen etukäteen valmistanut. Kuoro järjesti keskuudessaan kyselyn siitä, haluavatko laulajat jatkaa ja lähes kaikki halusivat.
Poussan mukaan Riiarinna on ollut onnellisessa asemassa, kun kuoronjohtaja on asunut omalla paikkakunnalla. Mutta sekään ei ole ongelma, jos seuraaja tulee kauempaa. Jukka Lehtinenkin kävi Parkanosta käsin johtamassa Vantaalla.
Riiarinna on toiminut Petäjäopiston alaisuudessa, joten kuoronjohtaja saa opistolta palkan.