Luontohavaintoja, blogi 16/19

Viikonloppuna olimme Aurejärvellä laituria maalaamassa. Saimme vaakasuorat pinnat valmiiksi. Ajattelin sitten kahlata veteen ja sivellä ulkoreunat veden puolelta. Ongelmaksi muodostui kuitenkin runsas siitepöly. Tuuli kävi kohti rantaa ja toi paksun keltaisen pölykerrostuman laiturin ympärille. Eipä sinne uskaltanutkaan kahlata. Ei ollut riittävästi puhdasta vettä, jolla olisi voinut pestä jalkoihin tarttuneen pölyn pois. Tuli myös mieleen, että joskus koira kahlasi siitepölyvedessä ja sai siitä ihottuman. Päätimme jatkaa maalausta myöhemmin.

Päivän lehdessäkin oli kuva, miten järvien rannat ovat nyt keltaisena männyn siiitepölystä. Onneksi se ei olekaan ihmisen terveydelle vaarallista. Netistä luin, että sillä on jopa hyviä terveysvaikutuksia. Männyn siitepölyä on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä yli 2000 vuotta. Se palauttaa energiatasoja, vähentää vanhenemisen merkkejä ja parantaa vastustuskykyä. Siinä on aminohappoja ja mineraaleja. Verkkokaupassa on tarjolla useita männyn siitepölytuotteita.

Siirryn sitten eläinhavaintoon. Viime yön olimme vielä kerrostalossa Satakunnankadulla. Kun menin aamulla keittiöön lääkkeitä hakemaan, havaitsin ikkunasta metsäkauriin. Se tuli Päivölänmäeltä mäkeä alas samaa polkua, jota Luuta-Olgakin ennen aina kulki pulloja kerätessään. Näytti, että tuo kauris oli nuori vasa, joka oli lähtenyt yksin seikkailemaan. Se meni kohti läheistä suihkulähdettä, ehkä ajatteli ottaa sieltä vesiryypyt. Kun sitten tuli vastaan asfattinen katu ja pyörätie, nuuski se pitkään asfaltin outoa hajua ja päätti sitten kääntyä takaisin. Oli se tietenkin monta tietä jo ylittänyt, kun oli Päivölänmäellekin mennyt.

Tästä tuli taas mieleen, miten vaarallinen tällainen otus on liikenteelle, kun se yllättäen loikkiikin tien yli. Joskus 1960-luvulla tulin iltahämärässä Lahdesta kohti Tamperetta. Silloin jossakin loikkasi samanlainen kauris tai peura tien poikki aivan auton edessä. Se ehti kuitenkin juuri mennä tien yli hyvin läheltä keulaa.

Metsäkaurishan on pienin ja siroin maassamme tavattavista hirvieläimistä, paino on vain 15 – 35 kg. Valkea peräpeili ulottuu reisien takasivuille. Tiheimmät kannat ovat Etelä- ja Lounais-Suomessa. Niitä lienee yli 20 000 yksilöä sekä vielä Ahvenanmaalla noin 10 000 yksilöä. Ravintona ovat kesällä ruohovartiset kasvit, muina aikoina lisäksi varvut, puiden oksat sekä marjat ja sienet. Vierailee yleisesti viljapelloilla. Lisäksi riistakeskuksen sivuilla kerrotaan, että kauriita ammutaan vuosittain n. 4000 yksilöä Manner-Suomessa ja Ahvenanmaalla vielä enemmän. Näihin aikoihin niitä ilmeisesti saa metsästää vapaasti. Määrän sanotaan lisääntyneenkin runsaasti ilmaston lämpenemisen myötä.

Muistelen, että jossakin lastenkirjassakin esiintyvä Bambi on metsäkauris, koska se on yleinen keski-Euroopassakin. Sen sijaan Disney-yhtiön Bambi on valkohäntäpeura.