Kuljetuspalvelujen tarve nousee esiin kyläkierroksilla

Maisa Vataja ja Hannele Kortesoja täyttivät vanhuspalvelujen kyselykaavaketta Pohjois-Parkanon kylätalolla. Tuija Vainionpää ja Veijo Niemensivu toivat esille senioreita koskevia ajankohtaisia asioita. Vasemmalla istumassa vanhusneuvoston puheenjohtaja Hannu Valli.

Parkanon vanhusneuvosto kiertää kylillä esittäytymässä ja esittelemässä senioreille ajankohtaisia asioita pari kertaa vuodessa. Yleensä tilaisuuksiin osallistuu parikymmentä henkilöä.
Pohjois-Parkanon kylätalolla oli suhteellisen pieni osallistujajoukko yhteensattumien takia. Kyläseuran sihteeri Hannele Kortesoja kertoi, että osa ikäihmisistä oli Rauhalassa virkistäytymässä, ja joillakin oli työtehtäviä.
– Meillä on yli 70-vuotiaita, jotka ovat vielä työelämässä. Toisaalta kylältämme on moni seniori muuttanut kirkonkylälle, kun eivät enää halua ajaa kolmostietä keskustaan asioille, Hannele Kortesoja sanoi.
Tuvat eivät ole jääneet tyhjilleen, sillä nuoremman sukupolven edustajat ovat muuttaneet vanhempiensa tai isovanhempiensa tilalle.
– Sellaista muuttoliikettä on ollut, että ikäihmiset muuttavat kirkolle ja sieltä heidän nuorempi polvensa tulee tänne maalle. Kylällä on varsin paljon lapsia, ja uusia syntyy.

Ikäihmiset huomioon päätöksissä

Vanhustyön asiantuntija ja vanhusneuvoston sihteeri Tuija Vainionpää esitteli Parkanon ja Kihniön sote yhteistoiminta-alueen ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelmaa, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi keväällä. Hyvinvointisuunnitelma on otettava huomioon aina, kun valmistellaan päätöksentekoa, joka koskee ikäihmisten asemaa ja heidän tarvitsemiaan palveluita.
Suunnittelussa painotetaan kotona asumisen tukemista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä.
– Kyläkierroksilla nousee esiin tarve kuljetuspalveluihin, joilla tuetaan kotona asumista, Vainionpää totesi.
Keskeistä on myös omaishoitajien tukeminen tehtävässään. Omaishoitajien joukko on varsin iäkästä, ja heidän jaksamisestaan tulee pitää huolta.
Parkanossa ja Kihniössä on myös alkamassa ikäihmisten perhehoito. Vainionpää kertoi, että käytännön järjestelyt ovat työn alla ja perhehoitajien valmennus alkamassa.

Senioritalo kasvamassa kerroksella

Vanhusneuvoston jäsen Veijo Niemensivu esitteli senioritaloa, joka rakennetaan puretun pappilan tilalle Pappilansalmeen. Rantakodon vieressä tulevaan senioritaloon on suunnitelmissa viisi kerrosta ja 32 asuntoa. Alunperin rakennuksesta suunniteltiin 4-kerroksista.
– Senioritaloon lisättiin kaksioiden määrää, koska niistä tuntui olevan pulaa. Kooltaan 45-neliöisiä kaksioita on tulossa 2 jokaiseen kerrokseen. 35-neliöiset yksiöt ovat tupakeittiöitä. Taloon tulee isot ikkunat, jotta maisemat näkyvät kunnolla. Tämä on tärkeää, jos asukas on paljon kotosalla pyörätuolissa istumassa tai sängyssä makaamassa, Niemensivu sanoi.
Urakkatarjousta senioritalosta ei vielä ole. Niemensivu arvioi, että rakennus maksaa vähintään 4 miljoonaa euroa.
– Rakentaminen voi käynnistyä syksyllä jo ennen ensilunta, jos kaikki menee hyvin. Talo on valmis vuosi siitä eteenpäin.

Palvelut ovat lähellä

Vanhusneuvoston jäsen Saara Viitaharju totesi, että senioritalo on ihanteellisella paikalla lähellä palveluita.
– Senioritalo helpottaa myös kotipalvelun toimintaa, kun moni asiakas asuu samassa talossa, Viitaharju sanoi.
Vainionpää lisäsi, että aivan senioritalon viereen tulee myös senioreille soveltuva liikuntareitti.