Marjamarenki on Parkanon ensimmäinen Geopark-elintarvike

Raija Laaksonen ja Terttu Hermansson esittelivät Geopark-logolla varustettuja marjamarenkeja, joissa on käytetty paikallisia marjoja.

Violetit ja vaaleanpunaiset herkut katosivat parempiin suihin Raijanholvin julkistamistilaisuudessa, jossa esiteltiin Raija Laaksosen luomat lisäaineettomat marjamarengit. Mustikka- ja puolukkamarenkituotteet ovat Laaksosen lukuisien kokeilujen ja satojen työtuntien tulos.
Laaksonen on innokas marjastaja, ja hän halusi hyödyntää suomalaiset marjat lisäaineettomaksi herkuksi. Marengit tehdään kananmunasta ja sokerista sekä mustikasta tai puolukasta.
Marengista on myös vegaaniversio, jossa kananmunan korvaa kikherneliemi.
– Olen testannut tuotetta joka aamu vuoden ajan. Oli vaikeaa saada marenkiin paljon pakastettua mustikkaa siten, etteivät marjat painu pohjalle, Raija Laaksonen sanoo.
Kyseessä on lähiruokaa, sillä marjat on poimittu omalta paikkakunnalta. Marengit on tehty luomuraaka-aineista, mutta luomuna niitä ei voi vielä mainostaa. Luomu-status on haun alla Ruokavirastossa.
Sen sijaan Geopark-status tuotteilla on, ja marjamarenkeja maistellaan pian myös Japanissa.

Lastuissa peräti 40 prosenttia marjoja

Marenkiherkkuja on saatavilla lastuina sekä ruusukkeina ja sydänkuvioina eri kokoisina.
Marenkilastussa marjoja on peräti 40 prosenttia. Marenkiruusukkeissa marjan osuus on noin 22 prosenttia.
Toistaiseksi marjamarenkeja on saatavilla kokeilupakkauksissa. Jatkossa marjamarengit pakataan lahjapakkauksiin, joissa on Geopark-logo.
Geopark-logo vaatii tietyt kriteerit.
– Tuotteen tulee olla korkealaatuinen, ei teollisesti valmistettu, paikallisesti tuotettu ja kestävää kehitystä tukeva, kertoo Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry:n toiminnanjohtaja Terttu Hermansson.
Logo löytyy muutamista elintarviketuotteista ja menuista.
Parkanolainen kultaseppä Niina Mansikkaviita on suunnitellut Geopark-teemaan liittyvän korun. Kuviona on kaiverrettu tupasvilla, jossa on valkoinen jade helmenä. Mansikkaviita suunnitteli korun reilu vuosi sitten ja sitä on saatavilla rannekoruna sekä kahdessa eri koossa kaulakoruna.