Viikon tapahtumia, blogi 17/19

Kerron tässä lyhyesti kuluneen viikon tapahtumista. Annan samalla nettisivuja, joista voi löytää lisätietoja.

Keskiviikkona 22.5. oli Seurakunnan Kultaisen iän kerhon retki Syväniemen huvilalle eli Syvillaan. Se on huvila, jota sen omistajat Hannu Raitio ja Tuomo Heinonen ovat kunnostaneet varsin upeaan kuntoon. Hannu Raitiohan viettää jo eläkepäiviä entisen Metsäntutkimuslaitoksen johtajan virasta. Hän kertoili aluksi varsin seikkaperäisesti tuon entisen valtion torpan historiaa samalla kun nautimme tulokahvia. Sitten tutustuimme moniin uusittuihin tiloihin ja museoesineisiin. Näitä näkee sivustolta

www.syvilla.fi   Siellä on runsaasti kesä- ja talvikuvia tästä majoituskohteesta.

Sitten lauantain retki suuntautuikin Karviaan. Historian lukupiirimme vetäjä kirkkoherra Seppo Myyryläinen oli järjestänyt siellä ohjelmaa koko päiväksi. Aluksi poikkesimme Suomijärven kylässä Tapio Keskitalon yksityiseen kotimuseoon. Siellä oli vanhoja maatalousesineitä varsin hienosti aseteltuina hyllyköihin. Toinen kohde oli villin lännen saluuna, jossa oli kaikkea mahdollista Amerikan Lännen mailta. Näistä oli vaikea löytää nettisivuja, mutta onneksi löytyi pohjalaisen Ilkka-lehden kuvitettu haastattelu otsikolla Lännenmies Karviasta. Tuo lehti on julkaistu jo 15.5.2016, mutta löytyi hakusanoilla ‘lännenmies Karviasta’ tai täydellisemmin

www.ilkka.fi/tilaajalle/maakunta/lannenmies-karviasta-1.2049579

Kannattaa vilkaista. (Villiä länttähän herätetään eloon tänään klo 21 TV-kanavalla 5 tulevassa ohjelmassa.)

Sitten matka jatkui Karvian Kanttiin, missä oli tehty suuri työ rakentamalla koulun viereen upea kulttuurikeskus kolmiosaisine näyttämöineen. Olimme mukana avajaistilaisuudessa, joka kesti yli 3 tuntia. Mainitsen vain juhlapuhujan, Pasi Heikuran, joka on radiostakin tuttu ‘niille, joilla suomen kieli sujuu kuin vettä vaan’. Kuultiinpa siinäkin pitkä aiheeseen liittyvä palindromi etu- ja takaperin. Tietoja löytyy sivustolta

willikarvia.fi/    Siellä etusivulla lukee: kulttuurikeskus Skantz, Siinä kannatta vielä painaa riviä *Tutustu kohteeseen*, niin löytää kesän tulevaa ohjelmistoa.

Vielä olisi ohjelmassa ollut Karvian kirkon esittely. Kylmän sään vuoksi jouduimme lähtemään aikaisemmin pois. Onneksi olemme kyllä tutustuneet tuohon jo v. 1798 valmistuneeseen kirkkoonkin, josta myös löytää helposti kuvia ja tietoja netistä.

Matkalla saimme myös suruviestin: Hiljattain 92 vuotta täyttänyt entinen ala-asteen rehtori Heikki Pentti oli nukkunut ikiuneen. Tultuamme näimme suruliputuksen hänen asuintalossaan, joka on lähellä Paronin patsasta. Parkanon Facebook-sivustolta löytyykin hänen kuvansa, missä hän istuu Paroni-patsaan sylissä ja muistelee lapsuuttaan Paronin seurassa. Kirjoitan vielä tämänkin sivun tarkan osoitten:

www.facebook.com/Parkanonkaupunki/posts/765257783635470:0

Tämä juttu on kirjoitettu 15.9.2017. Siinä saattaa olla viimeinen kuva tästä meille tutusta henkilöstä.