Erämessut tarjoaa kaikkea enemmän kuin viime vuonna

Pirkanmaan Erämessut järjestäjät Timo Ojalainen, Jani Kallioniemi, Janne Keskinen, Pertti Linna, Maija Linna, Susanne Talonen-Seppälä, Satu Kallioniemi, edessä Marika Kivioja ja Klaus Myllymäki.

Pirkanmaan Erämessut on monella tavalla kasvanut viime vuodesta. Urheilutalon alueelle saapuu viikonloppuna 7.–9. kesäkuuta nyt ainakin 220 näytteilleasettajaa, kun edelliskerralla heitä oli 133. Etupihalle nousee 1 400-neliöinen suurteltta, joka on viimevuotista telttaa 500 neliötä suurempi.
Käytössä on urheilutalon sisätilan ja piha-alueiden sekä ja urheilukentän lisäksi nyt myös koko Pahkalanniemen leirintäalue. Kokonaisuudessaan alue on 9 hehtaaria.
Myös ohjelmaa ja tapahtumia on viimekertaista enemmän. Tarjontaa on yleisön toiveiden mukaisesti lisätty esimerkiksi retkeilypuolelle.
Koiraohjelmaakin on runsaasti. Viikonlopun aikana pidetään noutonäytöksiä vedessä ja maalla, vesipelastusta, keinoluolastonäytös ja match show.
Mielenkiintoisia poimintoja ohjelmasta on myös vaikkapa ratsastusjousiammunta. Hevosnäytös pidetään camping-alueella, samoin kuin 7–14-vuotiaille suunnattu Vuoden nuori kalastaja -kilpailu.
Messujen aikana käydään myös perhokalastuskilpailu Viinikanjoella ja moottorisahaveiston SM-kisa.

Ohjelmaa lisättiin yleisön pyynnöstä

Visurin ampumaradalla on perjantaista sunnuntaihin ampumaratapäivät, jossa pääsee kokeilemaan karhun ampumista tamperelaisen Lynx Riflesin aseilla. Tapahtuma on osa yrityksen 40-vuotisjuhlakiertuetta.
Varsinkin nuorta yleisöä viihdyttävät Putous-hahmot Taika-Pasi ja Nöpö-Felix, ja lapsille on myös omia puuhapaikkoja. Ohjelmassa on joka päivä myös luentoja erilaisista aiheista.
Perjantai-illan huipennus on iltabileet, joissa esiintyvät Lee Wings sekä Tohtori Karma ja Komppiratio.
Joka päivä tapahtuu siis jotakin seurattavaa pienin väliajoin. Järjestäjien mukaan ohjelman runsaus on seurausta yleisön palautteista.
– Meiltä toivottiin joka päivälle viimevuotista enemmän ohjelmaa, Klaus Myllymäki kertoo.

Uusi kaapeli takaa, että sähkö ei pätki

Myllymäki on messutapahtuman takana olevan Elämyksen tekijät ry:n puheenjohtaja. Messujen käytännön toteutuksesta vastaa 9-henkinen messujaos, ja messupäällikkönä toimii Janne Keskinen.
Viime vuoden tapaan mukana on myös joukko talkoolaisia. Järjestäjien mukaan vapaaehtoisia on jo ilmoittautunut odotusten mukaisesti, mutta lisääkin otetaan hyvin mielellään.
Tapahtuman budjetti on 150 000 euroa, jota katetaan osittain sponsorirahalla. Pirkanmaan Erämessuilla on vähän toistakymmentä sponsoria, joista suurin on Parkanon kaupunki. Muut ovat lähinnä yrityksiä.
Viime vuoden kokemusten perusteella joitakin asioita tehdään messuilla tänä vuonna toisin. Esimerkiksi äänentoisto on käytettävissä nyt koko alueella.
Sähkönsaantikin parani. Leppäkosken Sähkö veti tapahtumaa tukeakseen urheilutalolle uuden lisäkaapelin, sillä viime vuonna virta ei riittänyt ja joillakin näytteilleasettajilla sähköt välillä pätkivät. Nyt tällaisia ongelmia ei pitäisi enää tulla.

Niina Kivioja

 

Autot pyydetään jättämään sovituille parkkialueille

Kuten viime vuonnakin, Niementie suljetaan autoilta Pirkanmaan Erämessujen ajaksi. Tällä kertaa liikenne katkaistaan jo torstaiaamuna kello 9 ja avataan uudelleen sunnuntaina puoleenyöhön mennessä.
Lähinnä kolmoskeskusta sijaitsevalle Alkukadulle pääsee ajamaan normaalisti, mutta muualle Pahkalaan tulee kiertää teollisuusalueen kautta.
Messujärjestäjien mukaan käytäntö toimi hyvin viime kerrallakin, eikä esimerkiksi alueen asukkailta tullut kielteistä tien sulkemisesta. Ilmeisesti muutaman päivän kiertoa ei koettu hankalana, sillä Pahkalan asukkaat osaavat kyllä vaihtoehtoiset reitit kotiin.
Urheilutalon alue rauhoitetaan myös parkkeeraukselta. Messujen parkkipaikat on järjestetty FennoSteelin ja paloaseman pihoihin, ja niiltä Parkanon Seudun Mobilistien järjestämä kuljetus usealla linja-autolla nonstoppina messualueelle.
– Toivommekin, että kolmoskeskuksen kauppojen parkkipaikat jätetään vapaiksi niiden asiakkaille, messujärjestäjät kehottavat.
Ampumaratapäiville Visuriin kuljetus lähtee tasatunnein, ja sinne menevien onkin hyvä hypätä tähän kyytiin. Visurissa ei ole tapahtuman aikaan pysäköintimahdollisuutta.

Niina Kivioja