Erämelonnan SM-kisat käyty, vapaaehtoisille kiitosta

Retkisarjan kaksikko Team TaVi eli Tanja ja Ville Kivikoski ja kilpasarjan naisten yksikkö Johanna Mäenalusta rastin 12 rannassa.

Erämelonnan SM-kilpailijat puhkesivat spontaaneihin aplodeihin kuulleessaan, että Parkanon kisojen järjestämiseen osallistui yli 100 vapaaehtoista. Suurta määrää vapaaehtoisia tarvittiin niin kisojen suunnitteluun, rasteille, huolto- ja turvallisuusjoukkoihin kuin kilpailukansliaankin.
Aurejärven pohjoispäästä Petäjäjärven ja Vahojärven kautta Hankajärveen päättynyt kaksipäiväinen kisa houkutteli Parkanoon yhteensä 30 venekuntaa. Näistä kilpasarjassa meloi 20 joukkuetta, joista yksi kisasi yksikkönä ja loput kaksikkona sekä naisten että miesten sarjoissa.
Naisten yksikön voittaja oli Johanna Mäenalusta, naisten kaksikon Puha-Pate (Hannele Pulkamo ja Teija Parkkinen) ja miesten kaksikon Korvenpojat (Pasi Kyheröinen ja Antti Huovinen).
Retkisarjaan osallistui 10 venekuntaa. Sarjan voiton vei Ihanaiset/Olavin Retkeilijät-venekunta (Kirsi Tuppurainen ja Sanna Lehtonen). Ainoa parkanolainen joukkue Team Nappo (Minna ja Jaakko Lautamäki) kisasi tässä sarjassa saavuttaen lopputuloksissa sijan 7.
Kilpasarjan joukkueiden ratkottavina oli 24 rastia ja 3 vapaaehtoista bonusrastia. Retkisarjan kisa alkoi rastilta 8, ja bonustehtäviä oli 2. Rastitehtävät vaihtelivat erätaidoista luonnontuntemukseen ja ensiavusta rakentamiseen.
Venekunnat yöpyivät kisan aikana maastossa. Kilpasarjalaiset taittoivat viikonlopun aikana yli 40 kilometrin matkan vesillä, retkisarjalaisetkin yli 30 kilometrin matkan.

Kilpailu kilpailijoille

Viikonloppu tarjosi perinteistä suomalaista kesäsäätä eli vettä vihmoi taivaalta välillä enemmän, välillä vähemmän. Toisaalta vesisade sopi hyvin näihin SM-kisoihin, sillä minkäpä muun ympäröiminä melojat olivat joka tapauksessa kuin veden.
Kilpailun johtajana toiminut Ari Nurmenrinta kertoi viikonlopun jälkeen, että hommasta jäi mukava maku ottaen huomioon, että paikallisesta näkökulmasta katsottuna tapahtuma ja laji olivat täysin uusia. Eritoten kilpailijoiden into oli hieno kokea.
– Kilpailuhan järjestetään nimenomaan kilpailijoita vasten. Toisaalta järjestäjienkään puolesta tällä kairalla ei ollut yhtään ihmistä, joka ei olisi oppinut uutta.
Nurmenrinta korosti kaikkien talkoolaisten mukanaolon tärkeyttä. Ilman Vahojärven ja Aureen kyliä, paikallisia yhdistyksiä ja muita vapaaehtoisia tahoja erämelonta olisi jäänyt melomatta. Tapahtuman toteutuksessa auttoi myös eri yritysten tarjoama tuki.
Nurmenrinta nosti esille vielä Parkanon kaupungin osuuden. Kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma toi tervehdyksensä kilpailun avajaisiin ja vapaa-aikatoimen puolesta oltiin vastaanottamassa kilpailijoita maaliin. Tietohallinnosta kilpailun järjestäjät saivat laitteita käyttöönsä.
Erämelonnan SM-kilpailuja on järjestetty vuodesta 1981 lähtien. Ensimmäinen kisa käytiin Leppävirralla Pohjois-Savossa. Juuri ennen Parkanoa melat huiskivat Saimaalla.

Tulokset: eramelonta.fi