Kulttuurikeskus Skantziin saapunut avajaiskansa ei sateesta lannistunut

Katos osoitti tarpeellisuutensa kulttuurikeskuksen avajaisissa.

Karviassa saatiin menneenä viikonloppuna todistaa jotain ainutlaatuista – samankaltaista kuin jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa sunnuntaina. Altavastaajan asemasta voittoon ponnistanut Suomen joukkue on esimerkki siitä sitkeydestä, mikä oli aistittavissa kulttuurikeskus Skantzin avajaisviikonloppuna Karviassa.
Avajaiset järjestettiin yhteistyön voimin. Tapahtuman mahdollistavat Willi Karvia Oy, Karvian sekä paikalliset yhdistykset ja talkoolaiset.
Lauantain ensimmäisen esityksen tarjosi vuonna 1947 perustettu Karvian Soittokunta. Välissä kuultiin paikallisten toimijoiden musiikki- ja teatteriesityksiä sekä muun muassa Alivaltiosihteeri-ryhmästä tunnetun Pasi Heikuran melodica-esitys. Avajaispäivä päättyi iskelmätähti Antti Ketosen konserttiin.
– Avajaisten tavoitteena oli tarjota ihmisille mahdollisimman monipuolinen paketti. Nähdäkseni saimme tuotua tämän hyvin esille. Keliolosuhteet huomioon ottaen väkeä oli liikkeellä ilahduttavan paljon, kertoo Willi Karvia Oy:n hallituksen jäsen Reetta Ruhkala.
Sade eikä viileä ilma näyttänytkään lannistavan avajaiskansaa. Paikalle saapunut Koiviston perhe viihtyi eri kokoonpanoissa Skantzin markilla lähes koko avajaisviikonlopun ajan.
– Olimme paikalla lähes koko viikonlopun. Katsojan näkökulmasta tapahtuma oli oikein onnistunut. Talkoolaisena sain myös tutustua tapahtuman järjestämiseen. Koko viikonloppu oli mainio ja saimme sen mitä halusimme. Toivottavasti tapahtumat jatkuvat ja Skantzin alue saadaan kokonaisvaltaisesti toimimaan, kertoo Janne Koivisto.
Sunnuntain ohjelmassa oli otettu huomioon myös perheen pienimmät. Erityisesti pomppulinna ja hattarakone olivat paikalle saapuneen Osmo Koiviston mieleen.
– Pomppulinna oli paras. Ei tuntunut edes kylmältä enää, sanoo Osmo Koivisto.
Kulttuurikeskus Skantzin tulevaisuus tuskin jää tähän. Willi Karvia Oy:n hallituksen jäsenen Reetta Ruhkalan mukaan avajaisten kokonaisuus oli onnistunut. Katsomoa varten onkin jo luvassa tulevaisuuden suunnitelmia.
– Tästä oli hyvä lähteä liikkeelle. Tulevana kesänä markin valloittaa kesäteatterit, yhteislauluillat ja esimerkiksi lähimarkkinat. Toimintaa järjestetään ja kehitetään yhdessä eri tahojen kanssa. Yhteistyössä on voima, Ruhkala jatkaa.
Willi Karvia Oy:ssä toimivan tuottaja Kari Hakalan mukaan avajaiset antoivat hyvää oppia tulevaisuudelle.
– Sääolosuhteet, kenties hieman ristiriitaisella tavalla, kääntyivät puolellemme. Se, että oli huono keli, oli meille paras oppi. Ihmisiä saapui joka tapauksessa runsaasti paikalle ja opimme myös kuinka alue toimii hieman heikommissakin sääolosuhteissa, sanoo Hakala.

Esko Harni