Kummi on tärkeä tukija elämän eri vaiheissa

Malvina Mantila ja Milka Heinonen viettävät paljon aikaa yhdessä.

10-vuotias Malvina Mantila tapaa viikoittain kummitätiänsä Milka Heinosta. Kaksikon välit ovat mutkattomat, ja Malvina voi kysyä kummiltaan ihan kaikesta.
– Aina Milka ei osaa vastata, kun kyselen jotain outoja, Malvina sanoo.
Kumpikaan ei muista esimerkkejä kysymyksistä, sillä niitä putkahtelee tilanteen mukaan. Kummitäti myöntää, että joskus vastauksia pitää pohtia pitkään.
Hän toivoo, että suhde kummityttöön pysyy lämpimänä ja välittömänä myös jatkossa.
– Malvina voi kääntyä minun puoleeni ihan kaikissa asioissa.

Kunniatehtävään nuorena

Milka Heinosesta tuli Malvinan kummi erikoisluvalla, sillä hän oli tuolloin vasta 14-vuotias, eikä ollut vielä suorittanut rippikoulua.
Heinonen suhtautuu kummiuteen vakavasti.
– Kummius merkitsee minulle paljon, koska saan olla tiiviisti mukana pienen ihmisen elämässä. Kummin ja kummilapsen suhde on aivan erityinen, enkä osaa kuvitellakaan, etten olisi Malvinan kummi.
Heinosella itsellään on neljä kummia. Yksi heistä on Malvinan äiti, joka oli 15-vuotias ryhtyessään kummiksi.
– Olen tosi paljon kääntynyt kummini puoleen erilaisissa elämäntilanteissa. Hän on minulle hyvin tärkeä, Milka Heinonen sanoo.
Yhteydenpito on ollut aina helppoa, sillä kummi asuu hänen lapsuudenkotinsa vieressä.
Välimatka on lyhyt myös Malvinan kanssa. Tyttö on usein yökylässä kumminsa luona, jota hän kuvailee kivaksi ja hauskaksi.
He viettävät aikaa kotosalla. Heinonen kuvailee yhdessäoloa mukavaksi hassutteluksi.
– Aika usein katselemme elokuvia ja syömme karkkia, Malvina sanoo.
Yleensä Malvinan päähuomion vie kummitädin 1-vuotias poika Aamos. Nuori herra viihtyy Malvinan seurassa ja hänen leikitettävänään.

Kummipäivänä herkutellaan

Sunnuntaina vietetään valtakunnallista kummipäivää. Heinonen juhlistaa päivää käymällä kummityttönsä kanssa herkuttelemassa jäätelöllä.
Sitä ennen heillä on luvassa sukulaisjuhlat.
Kummitytölleen Heinonen toivoo samanlaista elämänasennetta kuin tähänkin saakka.
– Malvinalla on iloinen ja myönteinen asenne, ja sillä hän pääsee elämässä pitkälle, Milka Heinonen sanoo.

Sunnuntaina 2.6. on valtakunnallinen kummipäivä.

Kummikirkko syksyllä Messukalliolla

Parkanon seurakunnassa vietetään syyskuun alkupuolella kummikirkkoa, jota on suunniteltu Messukalliolle. Tarkka päivämäärä selviää myöhemmin.
– Messukalliolle keräännymme porukalla taas retkeillen ja evästellen hiljentymään luomakuntaa ihastellen ja Taivaan Isän lähelle. Kummikirkossa muistellaan yleensä kastetta, jutellaan kummiudesta ja sen tuomasta ilosta sekä matkasta kasteesta kohti konfirmaatiota eli kasteopetuksen huipentumaa, sanoo seurakunnan nuorisotyönohjaaja Maiju Penttilä.
Penttilä sanoo, että yhdessä vietetty aika kummilapsen kanssa on laatuaikaa parhaimmillaan turvallisen aikuisen läsnäolossa.
– Kummi voi olla se aikuinen, johon luotetaan ja nojaudutaan, kun ei kehdata omille vanhemmille jostakin puhua. Siksi on tärkeää, että kummi ja kummilapsi saavat hyviä hetkiä yhdessä pitkin kummiuden matkaa.
Ja toisaalta myös kummilapsi voikin alkaa pitää kummista huolta, kun kummilapsi kasvaa itse aikuiseksi.