Uusi päätoimittaja on digimiehiä

Jukka Huikko aloitti eilen työt Ylä-Satakunnan päätoimittajana ja toimitusjohtajana.

Jos paikallislehtien tulevaisuus on digitaalinen, niin Ylä-Satakunnalla ei ole mitään hätää. Uusi päätoimittaja-toimitusjohtaja Jukka Huikko tuntee sen puolen paremmin kuin moni muu lehdentekijä. Hän johdatti Joutsan Seudun digimaailmaan ja teki aiheesta myös lopputyönsä Jyväskylän ammattikorkeakouluun.
Mutta suuri osa lukijoista ei halua koskea sähköiseen lehteen tikullakaan. Heidänkään ei Huikon mukaan tarvitse huolestua, painettu lehti säilyy.
– Paikallislehdissä näyttävät digisysteemit tulevan painetun lehden rinnalle. Vaikka posti kuinka harventaisi jakeluaan, niin en usko sen vaikeuttavan paikallislehtien toimintaa yhtä paljon kuin maakuntalehtien, uusi päätoimittaja sanoo.
Hän huomauttaa, ettei sähköisen julkaisemisen lisääntyminen johdu vain postipalvelujen heikentymisestä.
– Pankit ovat tehneet tienraivaajan työtä, että ovat pakottaneet ihmiset tekemään kaikkea näillä vempaimilla. Siksi aika moni odottaa, että lehdetkin ovat monipuolisesti luettavissa älylaitteilla.
Suuri osa ennen kahdesti viikossa ilmestyneistä paikallislehdistä on viime vuosina muuttunut yksipäiväiseksi. Kaksipäiväinen Ylä-Satakunta poikkeaa massasta tässä suhteessa.
– Jakelukulut ovat meillä rutkasti isommat kuin yksipäiväisillä lehdillä. Tätä asiaa joudutaan varmasti jossain vaiheessa tarkastelemaan, mutta sitä ennen pitää digitaalisuus saada ajan tasalle. Se ei ole enää rakettitekniikkaa. Palveluntarjoajia on useita, enemmän on kyse siitä, että löydämme niistä meidän olemassa oleviin järjestelmiimme sopivan.
– Isompi juttu on ilmoituspuolen päivittäminen ja ilmoittajienkin saaminen näkymään ja hyötymään digitaalisista kanavista.

Muutakin yhteistä kuin sahti

Jukka Huikko on syntyisin Joutsasta Rutalahden kylästä ja tehnyt tähänastisen työuransa Keski-Suomessa. Hän näkee Parkanossa, Karviassa ja Kihniössä kuitenkin jotakin tuttua, muutakin kuin sahtiperinteen.
– Näillä alueilla näyttää olevan yllättävän paljon yhteistä. Täällä vain melkein kaikki on tuplasti isompaa kuin Joutsan seudulla. Ainoastaan vapaa-ajan asukkaiden määrässä taitaa Joutsa voittaa kirkkaasti.
Tie toimittajaksi alkoi jo peruskoulussa.
– Yläasteella kävin Joutsan Seudussa tet-jaksolla ja siitä jäi oikein hyvä kuva alasta. Sitten yläkoulun päätteeksi teimme leirikoululehden, jossa olin mukana. Siitä se jäi itämään.
Vähän myöhemmin samassa lehdessä avautui toimitusharjoittelijan paikka, johon Huikko tarttui. Sen jälkeen ei ammatinvalintaa tarvinnut enää miettiä.

Päätoimittaja potki alalle

– Meillä oli hyvin persoonallinen päätoimittaja-toimitusjohtaja Raimo Nieminen. Hän oli tyyppi, joka suorastaan potki alalle, jos sikseen tuli.
Jukka Huikko teki Joutsan Seutua kaikkiaan 13 vuotta. Päivälehden rytmistä tuli välillä kokemusta Keskisuomalaisessa, sekä aluetoimittajana että keskustoimituksessa.
Yrityksen johtamisesta kokemusta kertyi sekä omasta äänentoistofirmasta että perheyrityksestä. Osin olosuhteiden pakosta.
– Isällä ja äidillä oli autokoulu. 1990-luvun lopulla he kumpikin sairastelivat vuorollaan, joten jouduin vähän enemmänkin mukaan yrityksen pyörittämiseen muutamaksi vuodeksi. Lähinnä hoidin taloushallintoa, sitä oli silloin pakko opetella.
Oma äänentoistofirma Huikolla oli 10 vuotta, mutta hän myi sen jo vuonna 2008.
Mies on harrastanut muun muassa salibandyvalmentamista ja viimeksi kunnallispolitiikkaa Joutsan kunnanhallituksen puheenjohtajana. Molemmat ovat taakse jäänyttä elämää.
– Tässä asemassa ei voi olla politiikassa. Nyt harrastukset ovat ulkoilu lasten ja koirien kanssa sekä kuntosali useamman kerran viikossa.
Siinä muutamia vinkkejä, missä uuteen päätoimittaja-toimitusjohtajaan voi törmätä ja tutustua työajan ulkopuolella.
– Ei muuta kuin rohkeasti vaan jutulle, kun näette. Tässä on iso urakka, että oppii tuntemaan ihmiset ja toimijat, Jukka Huikko kannustaa.

 

Jukka Huikko

  • Aloitti 1.6.2019 Ylä-Satakunnan päätoimittaja-toimitusjohtajana.
  • Muutti Parkanoon Joutsasta, jossa toimi tuottajana paikallislehti Joutsan Seudussa.
  • Syntynyt 1979 Rutalahdessa, joka on nykyisin osa Joutsaa.
  • Koulutukseltaan insinööri (YAMK).
  • Perheeseen kuuluvat sairaanhoitajavaimo Minna sekä lapset Onni ja Lassi.